Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podzemní garáže od září 2011 se souhlasem majitele i pro auta na plyn

Nová vyhláška umožňuje parkování aut na stlačený zemní plyn (CNG) parkování ve všech, tedy i hromadných podzemních garážích pro veřejné užívání.

V září 2011 byla podepsána ministrem vnitra ČR vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb. Podle této vyhlášky již mohou od září v ČR auta na stlačený zemní plyn (CNG) parkovat ve všech, tedy i hromadných podzemních garážích pro veřejné užívání, které jsou například součástí velkých obchodních center, sportovních hal nebo kulturních zařízení. Ve většině států EU, včetně našich sousedů (Německo, Rakousko, Slovensko, aj.), to dnes již možné je. Vyhláška je platná od 27. září 2011.


„Lidé ocení možnost parkování se svými CNG vozy ve všech garážích a velká obchodní centra, kam zatím tyto vozy nesměly, získají další zákazníky,“ říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie (ČPU). „CNG již dávno není méněcenná pohonná hmota, je to naopak velice moderní, ekologické a bezpečné palivo,“ dodává.

S parkováním aut na CNG musí souhlasit majitelé samotných garáží, které musí splňovat vyhláškou dané technické normy. Znamená to například dostatečné odvětrávání prostor parkoviště a vybavení detektory úniku plynu.

„Pokud takové zabezpečení některá stávající garáž dosud nemá, toto dovybavení nestojí majitele více než pár desítek tisíc korun,“ upřesňuje Markéta Schauhuberová, manažerka ČPU.

Zdroj: tisková zpráva České plynárenské unie
 
 
Reklama