Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak udržet správné klima bez vysokých nákladů?

Ať už bydlíme v domě nebo v bytě, často chceme, aby teplota v našem interiéru byla stabilní a samozřejmě příjemná. Během zimy často není problémem nastavit termostat na požadovanou hodnotu a dále už jenom čekat, až se prostor vytopí. V létě je však problém opačný a souvisí s tím, jak interiér ochladit. Pojďme se podívat na několik možností, jak na to.

Klimatizace pomůže v létě i v zimě

Tím samozřejmým, co dnes můžeme pro ochlazení během letního období využít, je samozřejmě klimatizace. Dnešní špičkové modely se mohou pyšnit velmi nízkou spotřebou vysokou efektivitou a tak jsou určitě dobrým tipem na úpravu vzduchu v místnosti. Ten pomohou nejenom ochladit, ale v chladnějších dnech řada z nich umožní také kvalitní vytápění.

Pomůže také tepelné čerpadlo

Druhou, a to velmi podobou nabídnout tepelná čerpadla. Ačkoliv ty známe hlavně v souvislosti s efektivním a levným vytápěním, dokážou fungovat i na opačném principu a tak nám mohou v letním období ochlazovat vzduch v místnosti. A to za stejných podmínek, kdy čerpají většinu energie z okolního prostředí a využívají pouze minimum elektrické energie.

Nedovolte slunci proniknout do interiéru

Výše jsme si zmínili několik moderních možností, ale ty určitě nejsou jedinou variantou, jak si i v létě dopřát příjemné klima. Vše záleží na našich oknech a závěsech, roletách, nebo žaluziích. Právě těmi můžeme zamezit průniku přímého slunečního světla do interiéru, čímž jednoduše zpomalíme proces ohřívání vzduchu. Opět se hodí porovnat tento postup se zimou, kdy nám naopak slunce může pomoci s vytápěním.

Myslete i na větrání

Pokud nebydlíte v nízkoenergetickém nebo pasivním domě, je větrání doslova povinností – ideálně průvanem, který dokáže ochladit. Navíc má větrání i několik dalších výhod, a to:

  • Odstranění vlhkosti interiéru
  • Snížení teploty v interiéru
  • Odstranění bakterií ze vzduchu
  • Vyčištění vydýchaného vzduchu
 
 
Reklama