Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vzduch a jeho využití v domácnosti i dílně

Vzduch primárně dýcháme, ale málokdo z nás ví, že je nezbytnou součástí celé řady spotřebičů, ale i celé řady pomůcek v naší dílně. V tomto směru máme na mysli především stlačený vzduch, který umožní nejenom správnou funkci daných výrobků, ale třeba i ulehčení naší práce.

Pokud je zařízení, které stlačený vzduch přímo využívá, potom je jím kompresor. Ačkoliv se to nezdá, najdeme ho v celé řadě zařízení. S ním samozřejmě souvisí i kvalitní rozvody vzduchu a rychlospojky pro stlačený vzduch, které umožní ono potřebné napojení na celý systém. I proto bychom měli dbát na to, aby daná zařízení byla pravidelně kontrolována, což přispěje k bezproblémové funkčnosti. A kde vlastně kompresor můžeme nalézt?

Nejznámější je lednice

Tím nejznámějším spotřebičem, kde kompresory můžeme najít, je samozřejmě lednice. Princip fungování je přitom velmi jednoduchý, protože kompresor má jeden jediný úkol, a to vtlačovat chladivo v plynném stavu do výměníku, tedy kondenzátoru. Vlivem toho může lednička plnit svou funkci a tedy chladit naše potraviny.

Stlačený vzduch využíváme i při vytápění

Lednice samozřejmě není tou jedinou možností, jelikož kompresor, tedy stlačený vzduch využívají také tepelná čerpadla. Jeho fungování totiž není zase až tak složité, což znamená, že v některých případech zvládneme jeho jednoduché sestavení i sami. Navíc abychom byli skutečně konkrétní, právě kompresor je u tepelného čerpadla klíčovou komponentou, bez které by také nemohlo fungovat.

Ideální pomocník ve vaší garáži

Stlačený vzduch však využijete i ve vaší garáži. Ideálním příkladem může být nutnost nafouknout vaše pneumatiky. Trápit se s běžnou ruční pumpičkou, nebo riskovat přejezd na benzinovou pumpu určitě není dobrou volbou. A tak stačí zkontrolovat těsnost, kvalitu zmíněných rychlospojek a už jenom zapojit do zásuvky a stisknout příslušné tlačítko. Rázem začne kompresor plnit svou funkci, jelikož bude vhánět stlačený vzduch do vašich pneumatik.

 
 
Reklama