Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazénové klimatizační jednotky s dvojitou rekuperací – typ RR

Jednotka je vybavena dvojitým, sériově zapojeným deskovým výměníkem tepla s účinností η > 80%. Obsahuje filtr pro čerstvý a filtr pro oběhový vzduch. Dohřev vzduchu je realizován pomocí vodního nebo elektrického ohřívače.

Tyto jednotky jsou vhodné pro větrání, odvlhčování a vytápění všech typů bazénů. Vhodné do rodinných domů, rehabilitačních a hotelových bazénů až po velké veřejné bazény. Oproti jednotkám s jednoduchou rekuperací mají vyšší míru zpětného získávání tepla a proto i nižší náklady na jeho spotřebu. Oproti jednotkám s tepelným čerpadlem mají nižší pořizovací náklady.

Varianty:
  • ventilátory s volným oběžným kolem
  • plynulé řízení výkonu frekvenčními měniči
  • elektrický ohřev

Zimní provoz, odvlhčování

Při odvlhčování prochází část vlhkého odpadního vzduchu přes dvojitý rekuperační výměník s účinností vyšší než 80 % a přitom předehřívá čerstvý vzduch.

Sušší čerstvý vzduch je předehříván v rekuperačním výměníku a spolu s cirkulačním vzduchem dohříván vodním ohřívačem na požadovanou teplotu.

Množství čerstvého vzduchu je regulováno tak, aby bylo dosaženo požadovaných parametrů prostoru (teplota, vlhkost) při co nejlepší ekonomice provozu a při zachování přiváděné minimální hygienické dávky čerstvého vzduchu pro koupající se osoby.

Letní provoz

Při snižujícím se požadavku na topení je postupně snižován výkon teplovodního ohřívače vzduchu. Poté je dále otvírána obtoková klapka rekuperačního výměníku až do polohy, kdy je přiváděno 100 % čerstvého vzduchu obtokem přímo do bazénu. V tomto provozním stavu jednotka maximálně větrá prostor bazénu.


Zimní provoz, Odvlhčování

Letní provoz

 
 
Reklama