Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na horko bez klimatizace?

Léto je tady. Pokud i vy máte strach z horka, jelikož součástí vašeho bytu nebo domu není klimatizace, není třeba zoufat.

Přinášíme vám několik tipů na to, jak s horkem jednoduše a hlavně také poměrně efektivně bojovat. Pojďme se podívat na základní tipy.

Nezapomínejte větrat

Pokud jste zvyklí si déle pospat, je to samozřejmě problém. Pro dokonalé větrání je totiž důležité, abyste vstávali již brzo ráno. Důvod je samozřejmě jasný, jelikož v brzkých ranních hodinách ještě nejsou teploty tak vysoké. Proto se doporučuje důkladně vyvětrat v celém bytě a vytvořit dostatečný průvan. Díky tomu byt dokážete už ráno výrazně ochladit, díky čemuž bude jeho ohřívání pomalejší.

Větrat je ale dobré i během dne. Zde také dbejte na vytvoření průvanu, který vám pomůže odvádět vzniklé teplo. Zde ale dbejte hlavně na to, abyste větrali jenom v chladnějších místnostech. V těch, kam aktuálně svítí slunce, nechte okno otevřené jenom na ventilaci.

Nezapomínejte na stín

Co má největší vliv na to, že je váš interiér ohříván? Logicky to není nic jiného, než sluneční paprsky. Proto by mělo být vašim cílem to, abyste zamezili průniku slunečních paprsků do interiéru. Řešení přitom může být jednoduché, jelikož právě rolety oceníte v čase horkých dní, kdy chcete s teplem bojovat. Dnes je navíc tento sortiment dostupný v celé řadě konkrétních variant. Mezi ty nejznámější možnosti se dnes řadí třeba:

  • Bambusové rolety
  • Pružinové rolety
  • Rolety Plissé
  • Řetízkové rolety

Důležitou cestou, jak proti nadměrnému horku bojovat je i to, že byste měli trávit čas vždy v těch místnostech, kam slunce nesvítí. Zde totiž může být chladněji i o několik stupňů, což celkově povede k tomu, že se zde budete cítit poměrně dobře. Vzhledem k blížícímu-se létu jsou dané tipy více než aktuální a tak doporučujeme na ně nezapomenout. Rozhodně vám umí pomoci.

 
 
Reklama