Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Evropě se stále více řeší problematika větrání vnitřních prostor

Německý expert na větrání se vyjadřuje k rozdílu mezi centrálním a decentrálním větracím systémem: pro rodinné domy je ideální decentrální větrací systém inVENTer.


Pravidelné větrání chrání obyvatele rodinných domů a bytů před vznikem plísní a upevňuje jejich zdraví. V současné době, kdy jsou ve výstavbě stále neprodyšnější domy, neposkytuje manuální větrání dostatečnou výměnu vzduchu potřebnou pro tyto domy.

 

Pro zdraví obyvatel, stejně jako pro ochranu dobrého stavu budov je v dnešní době nutností používat řízené větrací systémy. Aktuálně je na trhu nabídka jak centrálních, tak decentrálních větracích systémů. Konečný spotřebitel stojí často před otázkou, jaké z těchto nabízených větracích zařízení by bylo nejvhodnější pro jeho individuální potřeby. Pro rodinné domy doporučuje německý expert na problematiku větrání pan Ing. Peter Moser decentrální větrací systém. Tyto systémy zaručují dostatečný přívod čerstvého vzduchu do objektu a jejich předností je možnost dodatečné instalace. Centrální větrací systémy se naopak lépe hodí do prostorů velkých objektů.

Řízené větrací systémy jsou u moderně koncipovaných budov, u kterých jsou používány stále efektivnější izolační materiály nepostradatelné. Tyto budovy nelze dostatečně odvětrat pomocí nárazového větrání prováděného dvakrát denně, jak tomu bylo dříve. „Dostatečná výměna vzduchu zaručuje dobrý stav budovy a kromě toho také zdraví jejích obyvatel. Vzduch zůstává svěží a nevyskytují se plísně,“ říká expert na větrání Ing. Peter Moser. Požadavek na minimální výměnu vzduchu v budovách je již zakotven v předpisech řady zemí.

Minimální výměny vzduchu je dosaženo instalací centrálního nebo decentrálního větracího systému. Na trhu je zastoupena celá řada modelů větracích zařízení od obou variant větracích systémů. V čem je vlastně zásadní rozdíl? Dle pana Ing. Mosera se odpověď nabízí sama. „Centrální větrací systémy potřebují potrubní rozvody pro svoje vstupy a výstupy. S tím souvisí i složitá instalace těchto rozvodů, zpravidla vysoké investiční náklady a proto se ekonomicky vyplácí u komplexních budov, jako jsou velké administrativní budovy či haly. Naproti tomu pro domácí potřeby vlastníků rodinných domů či nájemců bytů doporučuji využití decentrálního větracího systému, jaký nabízí např. firma inVENTer GmbH,“ říká Ing. Moser.

Moderní varianty decentrálních větracích systémů, jako právě inVENTer, pracují pomocí keramického tepelného výměníku, který umožňuje vysoký stupeň zpětného zisku tepla a zaručuje bezproblémový chod i při velmi nízkých teplotách. V tomto případě je každá větrací jednotka vybavena vlastním ventilátorem a keramickým tepelným výměníkem. Výše zpětného zisku tepla u těchto větracích prvků s nízkými nároky na údržbu je do 90 %. A to vše s opravdu velmi nízkými náklady na provoz. Větrací jednotka inVENTer uspoří více než 40násobek energie, kterou spotřebuje pro svůj provoz.


Osazení decentrálních větracích systémů vyžaduje jednoznačně při instalaci menší konstrukční zásahy do budovy. K osazení těchto jednotek je zapotřebí vytvořit pouze stavební otvor v obvodových zdech a to bez dalších velkých stavebních zásahů do budovy. „Instalace čtyř nebo šest větracích jednotek, spolu s napojením na příslušný regulátor je otázkou několika málo dní,“ vysvětluje pan Ing. Moser.

Dalším pozitivním aspektem je možnost bezproblémového přidání dalších jednotek do větracího systému. Je to myšleno následovně, v základním konceptu větrání budovy se osadí větracími jednotkami jen nejvíce zatížené prostory, jako například kuchyně s obývacím pokojem. V budoucnu se může větrací strategie domu bez problémů rozšířit i na další prostory. „V neposlední řadě hovoří pro decentrální větrací jednotky jejich snadná údržba,“ dodává Ing. Peter Moser.

„Na závěr lze říci, že osazení novostaveb nebo rekonstruovaných rodinných domů, či jednotlivých bytů decentrálním větracím systémem, opatřeným jednoduchým ovládacím prvkem je na jedné straně cenově výhodnější při nákupu tohoto zařízení a na druhé straně vykazuje nižší provozní náklady a žádné náklady na údržbu. Velké centrální větrací jednotky jsou výhodnější pro velké administrativní budovy či haly, kde se vyplatí jak z ekonomického hlediska, tak jsou většinou i technicky nevyhnutelné. Oproti tomu pro malé objekty typu rodinných domů či bytů je jednoznačně lepším volbou decentrální větrací systém,“ uzavírá Peter Moser.

Porovnání větracích systémů
Centrální větrací systémyPřednosti / NedostatkyDecentrální větrací systémyPřednosti / Nedostatky
Instalace potrubního systému v celém objektuNutné pouze otvory pro stavební průchodky v obvodových zdech+
Spotřeba energie závislá na průtoku vzduchu cca 0,6 W (m3/h)Spotřeba energie závislá na průtoku vzduchu cca 0,11 W (m3/h)+
Obvyklé napájení střídavým proudem související s výkonemObvyklé napájení stejnosměrným proudem+
Účinnost zpětného zisku tepla (90%)=Účinnost zpětného zisku tepla (90%)=
Elektrický dohřevVětšinou není zapotřebí uvádět do provozu prostředky proti zamrzání+
Nákladná montáž (je zapotřebí včas naplánovat umístění a instalaci jednotek)Montáž bez velkých nákladů+
Náklady (rodinný dům o rozloze 120 m2) včetně položení potrubních rozvodů a nezbytných stavebních úprav 200 000,– Kč s DPHNáklady (rodinný dům o rozloze 120 m2) včetně montáže 120 000,– Kč s DPH+
Výměnu filtrů, údržbu větracích potrubních rozvodů provádí specializované firmyVýměnu filtrů, údržbu provádí majitel objektu sám+
U velkých objektů snadné větrání i prostor uvnitř budovy+Větrané prostory musí mít obvodové zdi (nebo může být použitý systém AC60 nebo PAX)
Možnost použití různých druhů filtrů (prachový filtr, pylový filtr)=Možnost použití různých druhů filtrů (prachový filtr, pylový filtr)=
Centrální ovládání=Centrální nebo decentrální ovládání=

A - INVENT s.r.o.
logo A - INVENT s.r.o.

Decentrální - bezpotrubní - systém řízeného větrání s rekuperací - zpětným ziskem tepla - na bázi HIGHT-TECH keramického výměníku. A-INVENT s.r.o. je výhradním dovozcem inVENTeru pro ČR a SR.