Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výjimečné stavební projekty s větracím systémem inVENTer - I.část

V krátkém výčtu bychom vám rádi představili některé výjimečné stavební projekty, které jsou osazeny decentrálním větracím systémem inVENTer®. Nyní představíme dva zajímavé projekty a v květnu budeme v našem představování pokračovat. Naši prohlídku začneme na dalekém severu Německa.

1. Dýchat v nejlepším, nejzdravějším vícebytovém domě na světě

Větrací systém inVENTer® poskytuje odpovídající komfort bydlení ve Woodcube.

Woodcube je jednou z dvanácti experimentálních staveb realizovaných v Hamburku v městské části Wilhemsburg v rámci „Internationale Bauausstellung 2013“. V návaznosti na nároky budovat po celém světě klimaticky neutrální a zdravé obytné budovy, byl dán především důraz na výběr stavebních komponentů zhotovených z neutrálních CO2 materiálů. Proto vznikly první pětipodlažní budovy, které jsou vystaveny z čistých, nelepených, masivních, dřevěných stěn. Tyto dřevěné konstrukce přitom daleko předstihují potřebné požadavky na požární ochranu. Celkem osm bytů se vyznačuje především otevřeným půdorysem, díky němuž proudí do interiéru dostatečné množství světla. Neošetřené dřevo vylučuje příjemnou vůni a poskytuje blahodárné vnitřní klima. Budova je vytápěna přiváděným teplem z teplárny, na střeše je umístěno fotovoltaické zařízení produkující dostatek solární energie. Mimoto je každý byt opatřený decentrálním větracím systémem se zpětným ziskem tepla. K větrání je použito decentrálního systému inVENTer®, konkrétně typu iV14V a iV-Twin. Úspěšnost stavitelů při výstavbě budovy Woodcube byla prokázána, při posuzování celého životního cyklu budovy, která neuvolňuje žádné skleníkové plyny a je zhotovena kompletně z biologicky recyklovatelných materiálů.

Požadavky:
CO2 – neutrální konstrukce a provoz

Ocenění:
Díky použití přírodních a trvanlivých materiálů se stavba umístila na třetím místě v soutěži „Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2013“.


Architekt:
Architekturagentur
701 76 Stuttgart
www.architekturagentur.de

Technická data:
Celková plocha: 1 370 m2
Užitná plocha: 998 m2
Součinitel prostupu tepla: 0,246 W/ m2K
Roční potřeba tepla na vytápění: 18 kWh/(m2a)
Roční potřeba celkové energie: 39,3 kWh/(m2a)
Větraná plocha: 822 m2
Celkový objem: 4 130 m3
Větraný objem: 1 760 m3
Počet a typ větracích jednotek: 47 × iV14V a iV-Twin

Abychom mohli shlédnout další objekt našich „mimořádných projektů s decentrálním větracím systémem inVENTer® “, musíme se přesunout o mnoho kilometrů jižněji od Hamburku, přesněji řečeno do blízkosti Klagenfurtu v Rakousku. Ale tato cesta se určitě vyplatí:

2. Sociální bytová výstavba s oceněnou koncepcí

V malém městečku Griffen, v blízkosti rakouského Klagenfurtu, realizovala firma GriffnerHaus AG mezi lety 2010 a 2011 jedinečný bytový projekt. S použitím přírodních materiálů vznikl bytový komplex zakomponovaný kdo krajiny, který díky svému stálému konceptu a své lokaci využívá nových standardů pro útulné byty.

Korutanská vláda měla v úmyslu nechat vystavět sociální byty, které by na jedné straně účinně šetřily zdroje za použití stálých stavebních technologií a na druhé straně udávaly nový směr v ohledu celkové energetické koncepce. Tak vznikly díky firmě GriffnerHaus AG dvě vysoce energeticky úsporné, třípatrové budovy s celkem 18 byty k pronájmu. Obvodový plášť budovy se skládá z masivní dřevěné konstrukce s celulózovou izolací a korku. Z hlediska technického zařízení budov instalovala společnost systém navržený speciálně pro tento projekt: vytápění pomocí dřevěných pelet v kombinaci se solárním systémem ve spojení s fotovoltaickým zařízení a kontrolovaným decentrálním větracím systémem inVENTer®. Celý projekt má charakter plusenergetické budovy a překračuje, pokud jde o energetickou účinnost a udržitelnost zdrojů, budoucí přísné požadavky směrnic EU, které mají vejít v platnost v roce 2020.

Požadavky:
Stálost, energeticky účinná stavební technologie

Ocenění:
Energy Globe Award Kärnten 2011, Österreichischer Klimaschutzpreis 2011.


Architekt:
DI Gerald Werkl, Ruden / A

Technická data:
Celková plocha: 1 322 m2
Roční potřeba tepla na vytápění: 11,04 kWh/(m2a)
Fotovoltaika: 5,52 kWp
Solární zařízení: 82 qm
Větraná plocha: 1 060 m2
Celkový objem: 3 305 m3
Větraný objem: 2 650 m3
Počet a typ větracích jednotek: 76 × iV14V a 13 × iV-Twin


A - INVENT s.r.o.
logo A - INVENT s.r.o.

Decentrální - bezpotrubní - systém řízeného větrání s rekuperací - zpětným ziskem tepla - na bázi HIGHT-TECH keramického výměníku. A-INVENT s.r.o. je výhradním dovozcem inVENTeru pro ČR a SR.