Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CRxB – inteligentní centrální systém ventilace určený pro rekonstrukce větrání panelových domů

Rosí se vám okna? Máte doma plíseň? Jste unaveni a cítíte se ospalí? Máte sucho v krku? Jste stále více nemocní? To vše nemusí být vinou špatného zateplení, ale nefunkčním systémem větrání. Na trhu existuje funkční a spolehlivý způsob centrálního větrání, který je energeticky úsporný, není hlučný a je cenově dostupný CRxB – INTELIGENTNÍ DCV SYSTÉM.

Proč používat nucené větrání v panelových bytových domech?

Při zateplení budov a výměně oken dochází k naprostému utěsnění objektu. V tuto dobu se intenzita větrání rapidně snižuje a nedodržují se hygienicky nutné výměny vzduchu. Následkem je nezdravé vnitřní prostředí, vysoká vlhkost, tvorba plísní a zvýšená hladina CO2.

Z výsledku několika nezávislých studií vyplývá, že v určitých časových intervalech mohou být překročeny hygienické limity (1000 ppm) i několikanásobně, a to až na hodnoty kolem 5000 ppm CO2 a 90 % relativní vlhkosti. Špatně navrženým, nebo vůbec neexistujícím větracím systémem dochází vlivem vysoké vlhkosti z pobytu osob, vaření, žehlení, mytí apod. ke zvýšené koncentraci vodní páry, která na studenějším povrchu zkondenzuje a zvyšuje riziko tvorby plísní.

Nahrazování nuceného větrání „pasivními hlavicemi“ vede k nefunkčnosti systému. Tyto systémy jsou svým výkonem předurčeny k větrání dvouplášťových střech, nikoliv obytných domů. V případě pochybností o funkčnosti vašeho systému vám zapůjčíme měřicí zařízení pro ověření intenzity větrání ve smyslu platné ČSN EN 15665/Z1. Na trhu existuje funkční a spolehlivý způsob centrálního větrání, který je energeticky úsporný, není hlučný a je cenově dostupný CRxB – INTELIGENTNÍ DCV SYSTÉM.

Nezatěžujte svůj organismus přebytečnou vlhkostí, plísněmi a alergeny.

Základní princip řízeného větrání pomocí inteligentního DCV systému řízeného skutečnou potřebou

Potřeba větrání se mění v závislosti na různých faktorech. V závislosti na lidské aktivitě (produkce CO2, vlhkosti a nárůstu teploty). Inteligentní ventilátor s jednodeskovým počítačem s čidly tlaku, resp. průtoku je osazen na konci stoupacího sběrného potrubí – převážně na střechách budov. Tlakové ztráty větracích cest jsou kryty výkonem centrálního ventilátoru. Počítač spolu s elektronikou ventilátoru rozpozná potřebu větrání (např. otevřením talířového ventilu na WC poklesne tlak v potrubí). Stejnosměrný motor ventilátoru zvýší otáčky a zvedne výkon větrání. Při zvětšení tlaku (po opuštění WC a časové prodlevě se uzavře talířový ventil) elektronika automaticky sníží výkon motoru. Inteligentní ventilátor optimalizuje svůj vlastní výkon s ohledem na minimální spotřebu energie při všech provozních režimech:

  • změna potřeby větrání (lidské činnosti)
  • obsazenost objektů a bytů
  • povětrnostní podmínky a příspěvek termického vztlaku
  • vliv infiltrace
  • roční období
  • denní období (denní a noční větrání)

K dispozici je informační letákkatalogové listy jednotlivých ventilátorů CRHB/CRVB Ecowatt. Vaše dotazy rádi zodpovíme mailemtelefonicky,

Více informací



ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.
logo ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Výrobce profesionální vzduchotechniky. Člen celosvětově působící skupiny vzduchotechnických výrobců a distributorů Soler & Palau Ventilation Group. Pro stavebnictví zajišťujeme dodávky centrálních větracích systémů s větracími jednotkami DUOVENT® ...