Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Referenční miniseriál – Chlazení a vytápění budov kapilárními rohožemi G-TERM

Ojedinělý systém chlazení v administrativní budově BBC1 v Bratislavě

Snem většiny architektů je zákazník, který má vizi moderní administrativní budovy a který nešetří nápady ani investicemi na vytvoření příjemného pracovního prostředí pro náročné firmy. Vedle komfortního pracovního prostoru tento zákazník diktuje maximální efektivní a jednoduché chlazení budov se zřetelem na ekonomiku provozu.Chlazením budov kapilárními rohožemi G-TERM je naplnění vizí těch nejnáročnějších zákazníků na dosah.

Obr. 1 – Budova BBC v Bratislavě (zdroj: www.bbc1.sk/galeria)
Obr. 1 – Budova BBC v Bratislavě (zdroj: www.bbc1.sk/galeria)

Komplex Bratislava Business Center 1 Plus se nachází uprostřed administrativně-obchodní čtvrti Bratislavy. Jedná se o třináctipodlažní budovu v moderním architektonickém pojetí, které plní certifikaci LEED, tj. umožňuje modulární dělení prostoru po 1,3 metru. Z toho plyne možnost snadné modifikace prostoru pro nájemce. Tato budova plní nejpřísnější požadavky na ekologii a ekonomiku provozu jako tzv. „zelená stavba“.

Projekt chlazení budovy pro BBC1 Plus kompletně navrhla, dodala a také namontovala firma HENNLICH v roce 2012. Jedná se o plošně velmi rozsáhlý a svým provedením ojedinělý projekt chlazení administrativní budovy ve střední a východní Evropě. Taková řešení a v takovém rozsahu jsou běžná u administrativních budov v západní Evropě.

Celá stavba v Bratislavě má unikátní systém chlazení postavený na kapilárních rohožích G-TERM. Do tohoto objektu bylo nainstalováno 10 500 m2 kapilárních rohoží do stropních kovových kazet. Systém chlazení v tomto projektu dosahuje výkonu 700 kW.

Prostor je možné modulárně měnit podle požadavků nájemců. Případné dělicí příčky lze aplikovat po 1,3 m, což je vzdálenost bandrastrů. Chladicí systém je navržen tak, aby bylo možné nezávisle řídit jakýkoliv vzniklý prostor.

Nejmodernější systém chlazení kapilárními rohožemi

Kapilární rohože fungují jako systém stropního chlazení, případně vytápění. Jsou vyrobené z vysoce odolných plastových trubiček a instalují se po celé ploše stropu. Lepí se přímo pod omítku, vkládají se do stropních kazet nebo se zaklápí sádrokartonovými deskami. Po instalaci nejsou v interiéru vidět. Kapilární rohože jsou technicky nejdokonalejším systémem chlazení a topení, který je v současnosti na trhu dostupný.

Voda proudící v trubičkách ve stropu rovnoměrně ochlazuje nebo ohřívá všechny předměty v místnosti a vytváří zcela přirozeně příjemné klima. Jedním systémem tak dosáhnete tepelné pohody v průběhu celého roku.

Popis systému kapilárních rohoží v BBC1 Bratislava

Obr.2 – Na všech jedenácti podlažích je celý podhled osazen kazetami s kapilárami.
Obr.2 – Na všech jedenácti podlažích je celý podhled osazen kazetami s kapilárami.
Obr. 3 – Kazety jsou zapojené pomocí flexibilních hadic k PP rozvodům.
Obr. 3 – Kazety jsou zapojené pomocí flexibilních hadic k PP rozvodům.

Obr. 4 – Kazety jsou výklopné a usnadňují servisní zásahy do podhledů.Obr.  5 – Kazety jsou výklopné a usnadňují servisní zásahy do podhledů.Obr. 4 a 5 – Kazety jsou výklopné a usnadňují servisní zásahy do podhledů.

Zdrojem chladu pro stropní chladicí systém a vzduchotechniku v BBC1 Bratislava jsou vzájemně zastupitelné vzduchové chillery o celkovém výkonu 2,4 MW. V objektu jsou celkem tři výměníkové stanice pro chladicí stropní systém. Celý systém je řízen nadřazenou regulací, která je schopna ovládat jednotlivé chladicí modulární okruhy. Do systému vstupuje jako médium voda, jejíž teplota je hlídána nad rosným bodem. Výměníkové stanice a vertikální vedení potrubí do jednotlivých podlaží je provedeno z nerezu. Horizontální trubkové rozvody v podhledech jednotlivých podlaží jsou zhotoveny z polypropylenu. Kapilární rohože jsou do kazet vlepeny a propojeny s rozvody pomocí flexibilních nylonových hadic a rychlospojek. Kazety jsou výklopné pro snadný servis v podhledech.

Lidé pracující v budovách chlazených systémem kapilárních rohoží si teplotu na svém pracovišti prakticky neuvědomují. Takto vytvořené pracovní prostředí posouvá životní podmínky o stupeň výš a v porovnání s již nedostatečnými fancoily a konvektory vítězí kapilární rohože na celé čáře.

Na co je třeba dát si pozor při návrhu chlazení kapilárními rohožemi:

  • správný návrh a výpočet systému včetně návrhu systémového kazetového stropu dle přání a požadavků investora
  • dodržení správného montážního postupu – zejména zaměření stropu, srovnání bandrastrů, výklopnost kazet, správné zapojení kazet s rohožemi k připravenému trubnímu rozvodu pomocí flexibilních hadic

V minisérii chlazení kapilárními rohožemi vám příště přineseme realizaci tzv. „suché“ aplikace kapilárních rohoží – instalaci rohoží nad sádrokartonový (akustický) podhled včetně přichycení k prefabrikovaným izolačním deskám z extrudovaného polystyrenu.

Další reference a informace najdete na: www.kapilarni-rohoze.cz, www.g-term.cz


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...