Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Porovnání charakteristik výměníků tepla

V tepelných čerpadlech, klimatizační technice a ve chladírenství se využívá široká škála vzduchem chlazených kompaktních tepelných výměníků. V případě kondenzačních výměníků tepla se jedná zejména o kompaktní výměníky tepla s charakteristickou velkou plochou na straně lamel.

Úvod

Kompaktní výměníky tepla typu vzduch-oběhové médium procházejí překotnou evolucí. Vedle vlivu ekonomického se začíná v poslední době projevovat i tlak ze strany legislativy, jež tlačí na snižování objemů klasických kompresorových oběhů z pohledu množství použitých chladiv na bázi freonů. Vývoj spočívá nejen v optimalizaci stávajících technologií, ale i ve vývoji nových technologií, jež mohou být perspektivní pro svou materiálovou nebo výrobní jednoduchost. V neposlední řadě se výrazně pozitivně projevuje i vliv konkurence, která začíná například ze strany dovozců výměníků tepla z mimoevropských zemí ovlivňovat vývojářské práce na nových méně nákladných výrobních technologiích.

Vyjmenované vlivy mají za následek, že výměníky tepla ve HVAC (Heating, Ventilating and Air-Conditioning) sektoru zažívají v současnosti malou technologickou revoluci. Článek se proto zabývá porovnáním dvou technologií. První je známá řadu desítek let a využívá klasické expanze trubky kruhového průřezu na lamelu. V současnosti se všichni výrobci čím dál více pokoušejí o přechod k menším průměrům kruhových trubek nebo alespoň nahrazují nejčastěji používané měděné trubky hliníkovými. Druhá alternativa však není příliš úspěšná pro svou technickou náročnost na ruční pájení hliníku, je však pro srovnání uvedena. Druhou srovnávanou technologií je taktéž známý typ výměníku používaný již dvě desítky let v automobilovém průmyslu. Jedná se o výměník, jenž používá extrudovaných plochých trubek s více kanálky a strojově vyráběnou vlnitou lamelou. Má velký potenciál pro expanzi do všech aplikací, kde se využívá klasického uzavřeného chladicího cyklu pro svou jednoduchost a možnost plně automatizované výroby.

Obr. 1
Obr. 1

Zmíněná výrazná rozkolísanost cen primárních komodit a konkurence vede mnohé výrobce k investicím do nových technologií, které jsou výrazně méně závislé na drahých materiálech, jako je měď či bronz. Řešením je využití alternativních materiálů, jako je levnější hliník na místo klasických měděných trubek, nebo zavedení levnější technologie, která nahradí stávající kompaktní lamelové výměníky tepla. Výhoda zmiňovaného hliníku je ve výrazně nižší ceně materiálu. Vývoj cen mědi a hliníku v posledních 5 letech je pro názornost uveden na obr. 1.

 

Technický popis výměníku tepla typu trubka-lamela

Tab. 1 Geometrie kondenzátorů
Cu-AlAl-Al
Materiál trubkyCuAl
Vnější průměr trubky [mm]10,0510,05
Síla stěny trubky [mm]0,280,6
Vnitřní povrch trubkyhladkýhladký
Rozteč trubek [mm]2525
Rozteč řad trubek [mm]21,6521,65
Počet trubek21 / 5621 / 56
Počet řad trubek2 / 42 / 4
Délka výměníku [mm]500 / 1400500 / 1400
Rozložení trubekstřídavéstřídavé
Počet okruhů2 / 182 / 18
Materiál lamelyAlAl
Typ lamelyvlnitávlnitá
Síla lamely [mm]0,100,10
Rozteč lamel [mm]2,002,00
Vnější povrch [m2]8,77 / 124,88,77 / 124,8
Vnitřní objem [l]1,843 / 24,372,12 / 23,66
Váha výměníku [kg]2,66 / 37,90,93 / 13,23

Výměníky tepla s expandovanou měděnou či hliníkovou trubkou na hliníkovou lamelu je nejobvyklejším typem kompaktního výměníku tepla využívaného v klimatizační technice. Technologie je dodnes využívána pro svoji poměrnou jednoduchost již od 20. let minulého století. Poslední dobou je znatelný posun k menším průměrům trubek nebo k využití hliníku na místo poměrně drahé mědi. Bohužel aplikace obou zmiňovaných vývojových úprav nepřinesla výraznější pokles ceny. V prvním případě se prodražují výrobní náklady kvůli vyššímu počtu úkonů na stejně výkonný výměník a menší odolností výměníků proti mechanickému poškození a v druhém případě je neustále problematická kvalita pájených spojů hliník-hliník. Neoddiskutovatelnou výhodou výměníku trubka-lamela je jejich tvarová přizpůsobivost, při splnění výkonových požadavků. Je možné tvarově výměník přizpůsobit do požadovaného tvaru ať už přizpůsobením počtu trubek, řad trubek či jejich délky, ale i ohnout výměník do potřebného U, L, O-tvaru. Z pohledu životnosti výměníků tepla mají výměníky vyhovující výdrž, ta ale výrazně souvisí s náročností prostředí, v němž pracuje. Problematika spočívá ve styku ploch měď-hliník, při kterém může docházet ve vhodném prostředí k poměrně rychlé korozi a tím pádem i k znehodnocování charakteristik výměníku.

V článku vystupují dva výměníky tohoto typu. První je za využití měděné trubky a hliníkové vlnité lamely a druhý používá na místo mědi hliník. Oba jsou potom počítány softwarem ve dvou výkonových variantách 5 kW a 60 kW. Tabulka 1 popisuje obě verze z pohledu rozměrů a použitých materiálů.

Technický popis výměníku tepla s extrudovanou plochou trubkou a vlnitou lamelou

Obr. 2a
Obr. 2b
Obr. 2

Minichannel výměníky tepla se používají v automobilovém průmyslu na místě chladiče, topení, či na místě výparníku nebo kondenzátoru. Společným znakem těchto výměníků není jen konstrukce, ale i velké výrobní počty, což je na rozdíl od HVAC sektoru velkou výhodou. Zmíněné malé počty vyrobených sérií byly problematické pro nevhodnost velkoobjemové automatické výroby. V poslední době se ale vývoj výrobních linek pro HVAC sektor posunul výrazně kupředu a umožňuje již malosériovou výrobu bez větších problémů s minimem kusů se špatným pájeným spojem.

Výměník tepla s minichannel technologií sestává ze dvou sběračů, libovolného počtu plochých trubek a stejného počtu lamel (viz obr. 2). Trubky mohou být buď extrudované, nebo svařované s různým počtem kanálků. Obvykle se v HVAC sektoru používají trubky s kanálky s hydraulickým průměrem v rozmezí 0,5 ÷ 3 mm. Výrobní linky lamel zvládají velkou škálu tvarů lamel od přímých, přes vlnité, až po prosekávané určené pro kondenzátory s nejvyšším možným součinitelem přestupu tepla. Variabilita použitelných typů lamel, stejně jako v případě lamelových výměníků s kruhovou trubkou, umožňuje vysokou přizpůsobivost potřebám, pro něž jsou výměníky určeny.

 
Tab. 2 Geometrie výměníků
25 mm38 mm
Materiál trubkyAlAl
Hloubka trubky [mm]2538
Výška trubky [mm]1,72,3
Síla stěny trubky [mm]0,350,4
Počet kanálků trubky1317
Počet trubek45 / 120100
Délka trubek [mm]500 (1400)1400
Počet průchodů22
Počty trubek na průchod35/10 (90/40)70/30
Materiál lamelyAlAl
Typ lamelprosekávanáprosekávaná
Síla lamely [mm]0,150,2
Výška lamely [mm]1011,7
Rozteč lamely [mm]22,1
Vnější povrch výměníku [m2]1,54 (10,98)15,58
Vnitřní objem výměníku [l]2,04 (8,01)21,53
Váha výměníku [kg]1,16 (8,68)13,51

Stavba výměníku umožňuje zapojení trubek do více průchodů pomocí přepážek ve sběračích. Adaptabilita rozložení počtů trubek na průchod je hlavní příčinou poměrně nízké tlakové ztráty na straně chladiva. Konstrukce rovněž umožňuje adaptaci tvaru výměníku prostorovým potřebám.

V následujícím textu článku se uvažují dvě varianty probíraného typu výměníku. Kondenzátor s nižším porovnávaným výkonem 5 kW využívá extrudované trubky s rozměry 25 mm × 1,7 mm. Tatáž geometrie trubky je potom ještě použita v porovnání 60 kW kondenzačních jednotek. Navíc je pro větší výměník použito i výpočtů větší geometrie s rozměry ploché extruze 38 mm × 2,3 mm. Tabulka 2 popisuje uvažované geometrie pro výkony 5 kW a 60 kW. Pro porovnatelnost počítaných charakteristik s klasickou geometrií je použito stejných vnějších rozměrů kondenzátorů a tím pádem i stejných počítaných průtoků suchého vzduchu.

 

Výpočet výkonů výměníků tepla

Kompaktní výměníky tepla byly simulovány jako kondenzační jednotky. Porovnávanými veličinami byly tepelný výkon a tlakové ztráty na straně chladiva a vzduchu. Simulace byla provedena na softwaru firmy Lu-Ve Contardo, s.r.o. s jejímž svolením byly výsledky i zveřejněny. Odchylky výpočtů programem jsou v případě výkonů v relaci do 2 % a v případě tlakových ztrát se pohybují na hranici 4 %. Přesnosti je dosaženo na základě korelací a podobnosti z měření na reálných výměnících, jejichž charakteristiky jsou v softwaru zahrnuty.

Pro porovnatelnost výsledků jsou vstupní parametry vzduchu i chladiva stejné. V následující tabulce jsou uvedeny všechny parametry, jež do výpočtu vstupují.

Strana vzduchu
TekutinaSuchý vzduch
Vstupní teplota25°C
Rychlost vzduchu1 / 1,5 / 2 / 2,5 / 3m/s
Strana chladiva
ChladivoR404A
Teplota přehřáté páry na vstupu65°C
Teplota kondenzace40°C
 

Ve výpočtu se počítá s minimálním přechlazením kondenzátu, čímž se maximálně využije kapacita výměníku. Výsledné hodnoty výkonů jsou dány zejména objemem vzduchu, který skrze výměník projde a ten je pro ilustraci průběhů charakteristik přímo závislý na rychlosti proudění vzduchu skrze výměník. Volba rychlostí a vstupních parametrů, včetně rozměrů byly voleny na základě praktické využitelnosti dat v reálných podmínkách. Přičemž požadovaný výkon 5 kW nebo 60 kW je dosažen při rychlosti proudění vzduchu skrze výměník 2,5 m/s. Rychlost odpovídá praktické mezi pro klimatizační zařízení. Nad tyto rychlosti dochází k příliš vysoké hladině hlukové zátěže v okolí výměníku.

Charakteristiky kondenzačních výměníků tepla

Kondenzátor s tepelným výkonem 5 kW byl porovnáván, jak již bylo řečeno, ve třech verzích. První dvě jsou obvyklé výměníky tepla s expandovanou trubkou na lamelu, přičemž se rozdíl nachází jen v materiálu a síle stěny trubky. V případě měděné trubky je značení Cu-Al a v případě s hliníkovou trubkou je značení Al-Al. Poslední porovnávanou variantou je výměník tepla s extrudovanou hliníkovou trubkou o hloubce 25 mm (Multiport 25 mm).

V tabulkách jsou uvedeny vypočtené hodnoty pro rychlosti proudění vzduchu výměníkem 1 m/s; 1,5 m/s; 2 m/s; 2,5 m/s; 3 m/s.

5 kWVýkon [W]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al31614039475053515869
Al-Al31694046475453505864
Multiport 25 mm38245226646175808610
5 kWTlakové ztráty strany vzduchu [Pa]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al7,18913,73821,75231,06841,575
Al-Al7,19013,73821,75231,06841,575
Multiport 25 mm6,63713,11321,23630,89041,953

5 kWTlakové ztráty na straně chladiva [kPa]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al6,2559,69712,96716,04918,941
Al-Al8,57513,25817,68421,84225,727
Multiport 25 mm0,5120,7851,2561,4291,616

Z charakteristik lze vyčíst výraznou výkonovou rezervu, jež poskytuje technologie s plochými trubkami při prakticky totožných tlakových ztrátách na straně vzduchu. Nutno podotknout, že v případě extrudovaných trubek je použito prosekávaných lamel na rozdíl od vlnité lamely v případě výměníků trubka-lamela.

Charakteristiky popisující závislost výkonu, tlakových ztrát na straně chladiva a vzduchu na rychlosti proudění pro výměníky tepla s výkonem 60 kW jsou uvedeny v tabulkách pod textem. Stejně jako v předešlém případě zkratky Cu-Al a Al-Al značí klasickou technologii expandované trubky na lamelu. Multiport 25 a Multiport 38 značí dvě různé geometrie extrudovaných trubek s hloubkou 25 mm a 38 mm.

60 kWVýkon [W]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al3132942409517515981866907
Al-Al3136942398516375956366478
Multiport 25 mm2841638788477985581663037
Multiport 38 mm3133444148555926615975979
60 kWTlakové ztráty strany vzduchu [Pa]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al14,49627,70143,84962,61183,758
Al-Al14,49727,70143,84762,60483,741
Multiport 25 mm6,64813,12521,26530,91841,977
Multiport 38 mm10,70721,20934,27249,83667,668

60 kWTlakové ztráty na straně chladiva [kPa]
1 m/s1,5 m/s2 m/s2,5 m/s3 m/s
Cu-Al12,96422,33231,93741,43650,680
Al-Al17,45829,91742,56354,94766,877
Multiport 25 mm12,80823,64435,67748,62862,292
Multiport 38 mm7,52614,50422,74531,94741,932

V případě nahrazení 4řadého výměníku tepla klasické konstrukce 25 mm hlubokou extrudovanou trubkou s prosekávanou lamelou je z tabulek znát, že jde o nedostatečné řešení a vyžaduje buď adaptaci velikosti takového výměníku, nebo využití extruze s jinou geometrií. Zajímavým výstupem je také charakteristika popisující tlakové ztráty na straně vzduchu. Zřetelně vycházejí lépe výměníky tepla s plochými trubkami. Důsledkem nižších tlakových ztrát na straně lamel bude buď zvýšený průtok vzduchu kondenzátorem a tím i zvýšený výkon nebo charakteristika přímo umožní použití slabšího ventilátoru s menší spotřebou energie, při zachování potřebných výkonových charakteristik.

Závěr

Charakteristiky vzduchem chlazených výměníků tepla ovlivňují hlavně koeficienty prostupu tepla na straně lamel, co se týká výkonu. Geometrie výměníku výrazně ovlivňuje tlakové ztráty obou médií. Tvar a dispozice kondenzátoru tak nepřímo ovlivňují i právě výkon výměníku, neboť v případě nižších tlakových ztrát na straně vzduchu protlačí ventilátor jeho větší objemy a opačně.

Ze spočtených charakteristik vyplývá výrazná výkonová rezerva vhodných výměníků tepla s plochou trubkou. Porovnání jasně vypovídá o vhodnosti modernější technologie pro HVAC sektor. Geometrie 25 mm hluboké extruze je vhodná pro případ menších výměníků tepla s počtem řad kruhových trubek menším než 3. Pro vyšší počty je vhodné počítat i s většími rozměry například s hloubkou 38 mm.

Při porovnání výkonové charakteristiky celohliníkové a klasické Cu-Al jednotky dojdeme k závěru, že volba materiálu prakticky nemá vliv na výstupní parametry. Rozdíl je pouze v tlakových ztrátách na straně chladiva, což je však zapříčiněno potřebou silnější stěny hliníkové trubky. Rozdíl je potom zejména v ceně konstrukčního materiálu a v náročnosti výroby.

Výstupem článku tak je ucelená představa o nejdůležitějších charakteristikách klasické technologie trubka-lamela a modernější celohliníkové jednotky ve dvou provedeních. Ve výsledku vyšly lépe parametry hliníkových jednotek s plochou trubkou, otázkou ovšem zůstávají cenové relace, za které lze výměníky pořídit a v neposlední řadě rozšíření technologie mezi výrobce výměníků tepla z HVAC sektoru v případě rentability jejich výroby.

Použitá literatura a webové stránky

  • [1] Incropera, F. P.- Dewitt, D. P., Fundamentals of Heat and Mass Transfer, John Wiley and Sons, 6th Edition, 997 s., 2006, ISBN-10: 0470055545, ISBN-13: 978-0470055540
  • [2] www.infomine.com

Použitý software

  • LuVe software
  • REFPROP software
 
Komentář recenzenta doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D.

Článek se zabývá srovnáním kompaktních výměníků klasické konstrukce (s měděnou nebo hliníkovou trubkou kruhového průřezu extrudovanou na hliníkové lamely) s novým typem kompaktních výměníků tvořeným plochou hliníkovou trubkou s minikanály spojenou s hliníkovými lamelami. Stručné srovnání uvedených typů kompaktních výměníků je provedeno kvalitativně po stránce materiálových výhod, náročnosti výroby. Hodnotné je kvantitativní srovnání technických parametrů kompaktních výměníků shodných výkonů získané výpočtem za pomoci specializovaného software.
Článek představuje kvalitní základní seznámení s novou technologii v oboru přenosu tepla – ploché trubky s minikanály. Srovnání je doplněné o podrobné seznámení s vlivem technologie minikanálů na technické parametry výměníků.

V Brně 5. 1. 2012Jiří Pospíšil

English Synopsis
Compact Heat Exchanger comparison

Wide range of air cooled Compact Heat Exchangers is used in Heating, Ventilating, Air-Conditioning and Refrigeration industry (HVAC-R). Compact heat exchangers large air side area is characteristic for air cooled condensing units. Comparison includes 3 types of cross flow heat exchangers. These are expanded copper round tube on aluminium fin, expanded aluminium round tube on aluminium fin and extruded aluminium multiport flat tube heat exchanger with corrugated aluminium fin. Compactness of heat exchanger, pressure losses or its performance is in many cases the decisive parameter for customer choice. An article compares these parameters on various cross flow heat exchanger types in performance ranges 5kW and 60kW. Performance is measured in ambient temperature conditions of 25°C, due to the 40°C of condensing temperature and azeotropic refrigerant R404A, which is common medium for Air Conditioning systems. Selected performances are chosen to compare results on real applications, which is house air-conditioning unit at first case and bigger one for residence air-conditioning system or small industrial cooling.

 
 
Reklama