Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Funkční a lehce čistitelný potrubní systém

Zajišťuje zdraví a bezpečí pro uživatele

Vzduchovody by měly být navrhovány s ohledem na možnost čištění vnitřních ploch potrubí a příslušenství. Lindab usnadňuje výstavbu, nabízí komplexní snadno čistitelný systém, který řeší dodržování norem a splňuje i ty nejvyšší požadavky na těsnost.

Existují nejméně čtyři důvody, proč je vhodné přemýšlet o čištění potrubí již ve fázi projektování

Za prvé: všeobecné právní standardy

Projektová dokumentace by měla uvádět pozici a velikost všech inspekčních otvorů, stejně jako velikost a typ ostatních součástí, aby byla zabezpečena správná funkce a nastavení systému. Momentálně je v platnosti norma pro vzduchotechniku v nebytových prostorách CZ EN 13779. V této normě je jednoznačně uvedeno, že veškeré vzduchotechnické elementy mají splňovat požadavky na snadné čištění, odolnost proti korozi, snadný přístup a hygienickou nezávadnost.

Další norma CZ EN 12097 uvádí základní požadavky na součásti vzduchotechniky, které mají umožňovat čištění a údržbu.

Doporučujeme, aby tyto komponenty byly namontovány tak, aby je bylo možné vyjmout a nebo otevřít po potřeby údržby. Pokud to není z nějakého důvodu možné, měla by se umístit revizní dvířka před a za tyto komponenty systému.

Další standardy pro čistotu v potrubí jsou obsažené v normách EN 12237 a EN1507, které určují požadavky na pevnost a těsnost potrubí opatřeného revizními otvory.

Za druhé: bezpečnost - vyloučení nebezpečí požáru a výbuchu

Kontrola VZT systému, která se vykonává pravidelně jednou ročně, zabezpečí kontrolu čistoty a funkčnosti potrubního systému. Prach, zbytky izolace, mastnota v kuchyni - to vše vytváří potenciální místa vzniku vzplanutí a následného požáru.

Za třetí: zdraví uživatelů

Znečištění uvnitř vzduchotechnického systému může být zdrojem množství respiračních nemocí a alergií. Špinavé potrubí a ventilátory v kombinaci s vlhkostí a teplotou vytvářejí ideální prostředí pro vznik hub, plísní a bakterií, které se projeví i na nemocnosti uživatelů. Je tohle vzduch, který by chtěl někdo z vás dýchat??

Za čtvrté: řádné dodržení servisních prohlídek

Znečištěný vzduch systému - špinavé filtry, zanesené přívodní a odvodní prvky, znečištěné potrubí - to vše snižuje průchodnost, zvyšuje odpor a mění skutečný výkon systému oproti očekávání v projektu. To vše způsobuje obrovské ztráty energie, mění parametry výměny vzduchu v místnosti, snižuje efektivnost a zvyšuje riziko havárií, které se ve výsledku promítnou do nákladů.

Lindab nabízí škálu výrobků v souladu s platnými normami. Tyto výrobky usnadňují projektování a montáž funkčního systému. Některé jsou uvedeny níže:

Revizní dvířka a tvarovky s revizními otvory

Aby byl zabezpečen přístup k čištění a údržbě, je vyžadováno, aby vzduchotechnické potrubí bylo opatřené inspekčními dvířky, které jsou umístěné blízko ohybů, každých 10 metrů ve všech horizontálních sekcích. V případě hygienického provedení je maximální vzdálenost mezi revizními otvory 3 až 5 metrů v závislosti na charakteru nečistot v odtahovaném vzduchu.

Revizní dvířka - pro kruhové a čtyřhranné potrubí - těsné, pevné a snadno montovatelné

Revizní, čistitelná kolena - lisovaná, švově svařená, s dodatečným otvorem, který umožňuje kontrolu a čištění potrubí. Zatěsnění vstupů pomocí dvoubřitého těsnění SAFE.

Koncovky potrubí a tvarovek

Potrubní síť má mít dostatek inspekčních otvorů, aby bylo zajištěno, že žádná sekce potrubí nemá více než:

  • Jednu redukci na jiný průměr od jednoho otvoru
  • Jeden oblouk (nad 45°) od nejbližšího otvoru
  • 7,7 m potrubí od nejbližšího jednoho otvoru

Poznámka: spodní a nejnižší partie vertikálně vedeného potrubí mají být zakončeny revizními dvířky. Ohebné hadice by měly mít spojovací inspekční prvek umístěný minimálně každých 6 metrů.

Klapky

DIRU - pokud je úplně otevřená, tak vůbec nezasahuje do potrubí, proto není potřeba žádného revizního otvoru

TDRU - díky snadnému odejmutí záklopu s ovládací klapkou se tento prvek používá současně pro čištění a údržbu

PSDRU - klapka může být použitá pro dodatečné zaregulování stávajícího systému

Díky snadné montáži čistícího víka s klapkou se PSDRU používá jako kontrolní a čistící otvor vzduchovodů.

Lindab Safe Click - systém pro spojení potrubí a tvarovek bez použití vrutů

"je povolené, aby vruty a také nýty, použité pro izolaci potrubí, které vnikají do stěny, neznemožnily jeho čištění a údržbu. Maximální délka vrutů je 13cm ..." "v případě, že vzduchovody, které kvůli svojí velikosti nemohou být čištěny mechanicky nebo vyžadují přístup pro údržbáře, potom typ a umístění revizních otvorů musí zajistit snadný přístup do vzduchovodu ..."

Safe Click systém je perfektní řešení - není potřeba vrutů a nýtů, není snižování třídy těsnosti a zaniká riziko poranění osob čistících vzduchovody. Je prostě mnohem snažší udržet potrubí čisté, pokud do něj nevyčnívají žádné ostré vruty nebo nýty. Není zde místo pro zranění ani pro zachytávání nečistot a prachu.

Lindab tlumiče

Použití takových předmětů v zařízení, které znemožňují čištění vzduchovodů, není dovoleno. Výztuhy a jiné části zařízení uvnitř vzduchovodů musejí být hladké

A to přesně jako nejnovější SLRS tlumiče s SLRA vložkou, potaženou materiálem Lindtec, který umožňuje snadnou údržbu a zabraňuje pronikání vláken z tlumiče.

Distribuční prvky a chladící trámy

V blízkosti revizních otvorů nesmí být umístěny žádné ostré vruty, aby se zabránilo poranění. Takové vruty nesmí být blíž než 1m od přívodního otvoru, vyústku nebo revizních dvířek. Pokud se revizní otvory montují dodatečně na staré potrubí, vruty v blízkosti menší než 1m musí být nahrazeny nýty. Musí být zajištěný volný přístup k otvoru.

Lindab nabízí takové vyústky a chladící trámy, jejichž čelní desky drží na magnetech. To umožňuje snadné otevření prvku. Navíc se tyto elementy připojují k potrubí systémem Safe Click, což znamená, že nejsou potřeba žádné zbytečné vruty a nýty.


Lindab Ventilace
logo Lindab Ventilace

Nabízíme kompletní sortiment zahrnující VZT jednotky, požární klapky, čisté prostory, potrubní systémy, distribuční elementy, indukční jednotky, pasivní stropy a další příslušenství pro vzduchotechniku.