Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ebm-papst vyvinul externí chladicí systém pro závodní vozy Formule 1

Partnerství se závodním týmem MERCEDES AMG PETRONAS

Společnost ebm-papst podporuje technickou revoluci ve Formuli 1

V letošní sezóně zažívají závody Formule 1 prokazatelně největší technickou revoluci v oblasti účinnosti od počátků své existence v roce 1950. Z tohoto důvodu se společnost ebm-papst, významný světový výrobce ventilátorů a motorů, rozhodla uzavřít partnerství se závodním týmem Formule 1 MERCEDES AMG PETRONAS.

Společnost ebm-papst vyvinula pro závodní vozy Formule 1 W05 týmu MERCEDES AMG PETRONAS externí chladicí systém a zároveň úzce spolupracuje s týmem na zlepšení klimatických podmínek v garážích na Grand Prix pomocí inovativních, na zakázku vyrobených systémů na odvod tepla a chladicích systémů, jež budou představeny během sezóny 2014. Zvláštní význam to bude mít v místech s náročnými klimatickými podmínkami, např. v Singapuru.

Tým MERCEDES AMG PETRONAS bude rovněž spolupracovat se společností ebm-papst na projektech na zlepšení energetické účinnosti v provozním centru týmu v Brackley. Technické pracovní skupiny obou firem budou spolupracovat a vyměňovat si odborné znalosti a nejlepší metody například v oblastech výpočetní dynamiky tekutin (CFD), turbínové technologie a energetické účinnosti.

Uzavřením dohody s týmem MERCEDES AMG PETRONAS se společnost ebm-papst stala prvním větším partnerem, jenž vstoupil do Formule 1 díky novým pravidlům založeným na účinnosti, které byly zavedeny pro sezónu 2014 a následující sezóny.

Jako vítěz Německé ceny za udržitelnost 2013 (2013 German Sustainability Award, GSA), jedné z nejprestižnějších cen svého druhu v Evropě, získala společnost ebm-papst uznání za výjimečné výsledky v této oblasti.

Rovněž na těchto zásadách vystavěla své základy nová Formule 1. Protože automobilový průmysl vzrůstající měrou žádá více za méně, jsou účinnost a hybridní technologie stále důležitější. Jako vrchol automobilové technologie a výkonnosti tento sport žene uvedené technologie dopředu. Pro tým MERCEDES AMG PETRONAS má tato nová filozofie a její dopad na silniční dopravu zvláštní důležitost.

Partnerství ebm - papst se závodním týmem MERCEDES AMG PETRONAS
Partnerství ebm - papst se závodním týmem MERCEDES AMG PETRONAS

Ředitel společnosti Mercedes-Benz Motorsport, Toto Wolff, uvedl: „Formule 1 představuje vrchol inovací automobilového průmyslu. Má tedy povinnost posouvat hranice použitých technologií. Nové předpisy nejenže podporují tyto inovace, ale činí tento sport důležitějším pro směr, jímž se automobilový průmysl ubírá. Naše partnerství se společností ebm-papst nejenže poskytuje týmu nejlepší dostupná řešení pro provoz našich závodních automobilů, ale také dokládá důležitost nových a inovativních technologií v tomto sportu. To, že jsme díky novým pravidlům pro rok 2014 přivítali nového partnera, je důkazem toho, že směřujeme správným směrem. Náš výzkum a vývoj pro závodní dráhu je nyní důležitější nejen pro naše aktivity v oblasti silničních automobilů, ale i pro širší oblasti technologie.“

Rainer Hunsdorfer, výkonný ředitel společnosti ebm-papst, uvedl: „Jsme nadšeni, že si tým MERCEDES AMG PETRONAS vybral naši udržitelnou technologii a že můžeme vstoupit do Formule 1 díky strategické reorganizaci tohoto sportu. Pro nás tento závazek představuje investici do budoucnosti. Tým MERCEDES AMG PETRONAS je světovou třídou v oblasti aerodynamické účinnosti. Jsem si jist, že z tohoto partnerství budeme mít vzájemný prospěch.“

O společnosti ebm-papst

Společnost ebm-papst je světovým lídrem ve vývoji nových technologií ventilátorů a motorů; vyrábí více než 15 000 různých výrobků, poskytuje ideální řešení pro doslova všechny inženýrské úkoly v oblasti vzduchotechniky a pohonu.

Společnost ebm-papst poskytuje inženýrské služby po celém světě, avšak zdroj jejích inženýrských dovedností má původ v Německu, kde intenzivně pracuje více než 650 inženýrů a techniků v oblasti technologie motorů, elektroniky a aerodynamiky.

Blízká spolupráce třech hlavních sídel společnosti v Mulfingenu, St. Georgenu a Landshutu vytváří vysokou úroveň odborných znalostí v různých odvětvích. Jedná se o větrací, klimatizační a mrazicí technologie, inženýrské služby v oblasti domácích spotřebičů a vytápění, elektronické chlazení pro IT a telekomunikace a konečně také služby spojené s výzkumem a rozvojem, poskytované mnohým významným značkám automobilů.


ebm-papst CZ s.r.o.
logo ebm-papst CZ s.r.o.

ebm-papst CZ- ventilátory světové kvality. Společnost ebm-papst vyvíjí a vyrábí vysoce kvalitní ventilátory pro náročné průmyslové aplikace i domácí použití. Portfolio zahrnuje axiální, radiální, tangenciální a kompaktní AC/EC ventilátory pro ...