Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třískové hospodářství

Současná strojírenská výroba je charakterizována používáním vysokootáčkových automatů a CNC center. Tato zařízení pro svůj bezproblémový chod vyžadují řadu podmínek. Jednou z nich je velké množství chladicích kapalin a dále pak permanentní odvod produkovaných třísek.

Oba tyto problémy řeší firma Nederman svým program „Machining“ , zahrnující

  1. Odvod a filtraci olejové mlhy
  2. Manipulaci a zpracování kovových třísek
  3. Filtraci řezných kapalin

1. Odvod a filtrace olejové mlhy

Jedná se jednu z velmi podstatných filtraci. Olejová mlha má schopnost se dostávat vlivem proudění vzduch do všech elektronických zařízení, které se následně ničí. Vlastní řešení je odvod olejové mlhy od strojů a její filtrace ve 3 - 4 stupňových filtrech typu NOM 4 - 112 s kapacitou 400 - 11 200 m3/hod. Dalším produktem firmy Nederman je zařízení Filtac určený pro nepřetržité provozy. Toto zařízení umí filtrovat nejen olejovou mlhu ale i olejový kouř, který je z hlediska filtrace velmi problematický.

horizontální odstředivka HD100
horizontální odstředivka HD100
komplexní řešení
komplexní řešení

2. Manipulace a zpracování kovových třísek

Problematika je řešena hned u vlastního stroje optimalizací odběru kovových třísek a jejich transport na místo dalšího zpracování. K tomu Nederman využívá kromě konvenčních dopravníků i systém pneumatické dopravy. Její hlavní předností je jednoduchá levná montáž stavebně nezasahující do výrobních haly. Při měnícím se layoutu výrobních strojů lze tyto trasy snadno přizpůsobit novým požadavkům.

Vlastní kovový odpad je zpracováván dle přání zákazníka a firma Nederman nabízí tyto možnosti :

  • Odlučování třísek od kapaliny v rotačních horizontálních a vertikálních odstředivkách zaručující zbytkový objem kapalin v třískách pod 3 %.
  • Drcení kovových třísek různých tvarů a délek na fragmenty 8 - 15 mm
  • Lisovaní vlastních třísek nebo drceného fragmentu do briket s velikostí 150x50x70mm váha 1,5 kg

Kapacitně jsou tato zařízení Nederman schopna zpracovat až 2 000 kg / hod. Pro větší objemy se zařízení násobí.

Drtič KB 20
Drtič KB 20
briketovací stroj AB 600
briketovací stroj AB 600
řada zařízení NOM 6 - 112
řada zařízení NOM 6 - 112

3. Filtrace řezných kapalin

S narůstající cenou řezných kapalin a tlakem na ochranu životního prostředí se stává stále zajímavější problematika filtrace. Nederman může, nabídnou škálu filtrů s papírovým mediem pro filtraci do 12µm a kapacitou 250 l/min , nebo ucelenou řadu filtrů schopny profiltrovat až 3 600 l/min. Dalšími filtračními jednotkami jsou zařízení pro oddělení magnetických částic tzv. Magnadrum, nebo zařízení Tramp Oil Separator využívající princip gravitace a koalescence.

Závěr:

Všechny 3 hlavní oblasti se navzájem propojují. Proto i Nederman nabízí stavebnicové řešení které je vždy koncipováno pro potřeby výroby. Samozřejmostí je centrální řízení v automatickém nebo ručním modu s možností dálkového dohledu. Automatizační systém je pak obvykle řízen systém SIMATIC.

Reference z poslední doby jsou AERO Vodochody (pneumatická doprava na 250 m , drcení, briketovaní) nebo Poppe Potthoff (drcení, odstředění a automatické transportování do 3 velkoobjemových kontejnerů mimo halu)

Kontaktujte nás na www.nederman.cz nebo 281 012 331 nebo Nederman@nederman.cz

vertikální odstředivka VD40
vertikální odstředivka VD40
Poppe Potthoff
Poppe Potthoff


NEDERMAN CR, s.r.o.
logo NEDERMAN CR, s.r.o.

Technologie a systémy Nederman pro průmyslové odsávání a filtraci. Řešíme odsávání a filtrace od svařování nebo broušení, filtrace olejové mlhy, filtrace suchých a výbušných prachů Ex, odsávání výfukových plynů, kompletní dodávky centrálních úklidů. Návrh ...