Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výjimečné stavební projekty s větracím systémem inVENTer, II. část

Nastává čas, kdy budou stále více diskutována budoucí zákonná opatření energetických konceptů v bytové výstavbě, která mají vejít v platnost v příštích letech. Žádaná jsou inteligentní řešení, která lze uskutečnit za příznivé ceny. Právě kvůli očekávanému uzákonění těchto předpisů od roku 2020 nabízí decentrální větrací systémy se zpětným ziskem tepla jednoduché, ale krajně efektivní řešení.

V krátkém výčtu bychom vám rádi představili některé výjimečné stavební projekty, které jsou osazeny decentrálním větracím systémem inVENTer®. V dubnu jsme Vám představili první dva zajímavé projekty a nyní v našem představování pokračujeme.

Třetí část naší prohlídky „mimořádných projektů s decentrálním větracím systémem inVENTer® “ nás zavede zpět do Německa, a to do spolkové republiky Thüringen. Zatímco první dva projekty se vztahovaly k bytovým domům, tentokrát se jedná o památkově chráněnou budovu, u které bylo nutné učinit energetickou sanaci.

3. Knihovna zařazena do stavebních památek

Město Schleiz Thüringenu čelilo velké výzvě,když se rozhodlo přestavět dřívější „Reussischen Amtshauses“ na nové sídlo státní knihovny „Dr. Konrád Duden“: na jedné straně chtělo zanechat historický ráz budovy zejména klasicistní fasádu, na druhé straně byla ale snaha o energeticky účinnou sanaci vzhledem k této stavební památce a s tím související dodržení zákonný požadavků týkajících se zateplení a vytvoření kvalitního vnitřního klimatu.

Jedním z požadavků stavitelů bylo rozhodnutí proti instalaci centrálních větracích systémů a užití decentrálních větracích jednotek. Instalace těchto větracích jednotek potřebuje zřetelně méně stavebních zásahů a umožnuje udržení struktury prostoru například zachování křížových kleneb v přízemí. Decentrální větrací systém byl naplánován a realizován tak, že téměř zcela zmizel v obvodových stěnách pod okny a jeho venkovní kryty byly barevně upraveny do barvy fasády. Pro vytápění bylo použito tepelné čerpadlo s tepelným podzemním kolektorem, v nejvyšším poschodí byl tepelně izolován podlahový strop a stará stávající dřevěná okna byla osazena novými izolačními skly. Tímto projektem se městu Schleiz podařilo přivést do harmonie často protichůdné požadavky na ochranu životního prostředí a ochranu kulturního dědictví.

Požadavky:
Energetická sanace v podmínkách dodržení historického rázu budovy

Ocenění:
Ocenění v rámci soutěže „Kommunaler Klimaschutz 2013“ kategorie 1


Architekt:
Dipl.Ing. Thomas Haberkern, Schleiz
Dipl.Ing. Wolfram Sittel, Bauamtsleiter und Architekt, Schleiz

Technická data:
Celková plocha: 928 m2
Roční potřeba tepla na vytápění: kWh/m2 (před sanací)
136  kWh/m2 (po sanaci)
Podzemní tepelný kolektor: 1 600 m3
Použití dešťové vody pro zařízení na toaletách
LED osvětlení
Větraná plocha: 1 839 m2
Počet a typ větracích jednotek: 20 × iV25 a 2 × iV14R

Na prohlídku čtvrtého objektu „mimořádných projektů s decentrálním větracím systémem inVENTer®“ nemusíme vynakládat tolik cestovní námahy. Tento objekt se totiž nachází v hlavním městě piva na území České republiky, a to v Plzni.

4. Opravdová pastva pro oči

Renomovaná česká stavební firma Atrium s.r.o., zamýšlela vybudovat u příležitosti svého dvacátého jubilea nový vzorový dům pro své zákazníky a zájemce. Nemělo se jednat pouze o vzor s ohledem na architektonické a koncepční řešení, nýbrž má průkopnický charakter zaměřený právě na stále rostoucí otázky týkající se energetických úspor. Na výsledek mohou být v každém ohledu pyšní. Budova se dělí na hlavní část sestávající z přízemí a prvního patra a dále na integrovanou vedlejší budovu, která může sloužit jako kancelář nebo další malý byt. Na mnoho zvědavých návštěvníků zapůsobí prosvětlení domu, velký prostor, kombinace vysoce jakostních materiálů a promyšlené detaily. Také v ohledu na technické vybavení splňuje dům nové standardy: tepelné čerpadlo ve spojení s podlahovým topením zajišťuje příjemné teplo, celá budova je řízena inteligentním sběrnicovým systémem, o přívod čerstvého, filtrovaného vzduchu se stará decentrální větrací systém se zpětným ziskem tepla inVENTer®. Celý projekt je zdařilou kombinací současné architektury, vysoce hodnotné výstavby a moderní technologie, poskytuje dobrý příklad pro budoucí stavitele.


Požadavky:
Vzorový dům pro zájemce o stavbu, provedení s vysoce kvalitním materiálem, moderní architektura a inovativní energetický koncept.

Architekt:
ASFi! s.r.o. Ing. arch. Simona Brezovanová, Bánská Bystrica

Technická data:
Celková plocha: 236 m2
Roční spotřeba tepla na vytápění: 29,9  kWh(m2a)
Větraná plocha: 215,84 m2
Celkový objem: 884 m3
Větraný objem: 807,24 m3
Počet a typ větracích jednotek: 9 × iV14R


A - INVENT s.r.o.
logo A - INVENT s.r.o.

Decentrální - bezpotrubní - systém řízeného větrání s rekuperací - zpětným ziskem tepla - na bázi HIGHT-TECH keramického výměníku. A-INVENT s.r.o. je výhradním dovozcem inVENTeru pro ČR a SR.