Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompaktní větrací jednotka s účinností rekuperace až 92 % EHR 225 Ekonovent®

Rekuperační jednotka EHR 225 Ekonovent® je kompaktní větrací jednotka s vysokou účinností rekuperace až 92 %, která je určená pro řízené větrání rodinných a bytových domů. Jednotka je osazena výkonnými radiálními ventilátory s EC motory, které zajištují možnost plynulého nastavení požadovaného množství vzduchu. Ovládání jednotky je díky přehlednému ovládacímu panelu velice jednoduché a pohodlné. Samozřejmostí jednotky je indikace znečištění filtrů, protimrazová ochrana a plně manuální by-pass rekuperátoru, který lze s výhodou využít pro volné vychlazování v letním období. V rámci zkvalitnění vnitřního prostředí větraného objektu je jednotka osazena dvěma deskovými filtry s třídou filtrace na přívodu M5 a na odpadu G4. Jednotka EHR 225 Ekonovent® je zapsaná do dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM 2014 a řadí se mezi nejlepší možnou volbu v poměru cena/výkon.

Hlavní výhody jednotky EHR 225 Ekonovent®

Charakteristiky jednotky
Charakteristiky jednotky
  • protiproudý rekuperační výměník s vysokou účinností až 92 %
  • stejnosměrné EC motory s nízkou spotřebou
  • maximální vzduchový výkon až 245 m3/h
  • manuální by-pass
  • funkce nočního vychlazování objektu (free cooling)
  • automatická protimrazová ochrana
  • třípolohový přepínač otáček jako (součást balení)
  • NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM (kód SVT4671)

Skříň

je z bíle lakovaného, pozinkovaného ocelového plechu. Vnitřní konstrukce je z vysoce kvalitního pěnového EPP, což zajišťuje mimořádně nízké tepelné ztráty jednotky. Hrdla jsou umístěna na horní části skříně. Ze spodní části skříně je vyveden odvod kondenzátu. Manuální obtok výměníku (by-pass) ovládaný servopohonem je standardně součástí jednotky. Jednotka je vybavena řídicím systémem, který indikuje znečištění filtrů, funkci by-passu a řídí funkci protimrazové ochrany. Nastavení otáček 1, 2, 3.

Větrací jednotka s rekuperací tepla EHR 225 Ekonovent
Větrací jednotka s rekuperací tepla EHR 225 Ekonovent
EHR 225 schéma
EHR 225 schéma

Ovládací panel
Ovládací panel
Vnitřní uspořádání jednotky s protiproudým výměníkem
Vnitřní uspořádání jednotky s protiproudým výměníkem

Ventilátory

Na výtlaku a sání je větrací jednotka vybavena radiálními ventilátory s oběžnými koly s vysokou účinností.

Motor

Motory jsou stejnosměrné s vysokou účinností a nízkou spotřebou, cca o 50 až 60 % nižší ve srovnání se střídavými motory.

Rekuperace

Tabulka účinnosti rekuperace
Tabulka účinnosti rekuperace

Protiproudý deskový výměník je z plastu, účinnost až 92%. Výměník přístupný po demontáži čelní stěny jednotky. Pro letní provoz je jednotka vybavena manuálním obtokem výměníku.

 

Filtr

Na výtlaku je deskový filtr třídy G4, na sání filtr F5 (volitelně F7). Přístup k nim je po vytažení servisního víka filtrů na čelní straně jednotky. K vyjmutí nejsou třeba žádné nástroje.

Elektrické připojení

Z jednotky je vyveden šestižilový 1,2 m dlouhý kabel. Pro přímé napojení ovladače a napájení

Regulace průtoku

V grafu je znázorněno tovární nastavení otáček, ty lze ale po montáži přizpůsobit dle potřeby. Jednotka je vybavena třemi potenciometry, kterými lze nastavit hodnotu nízkých, středních a vysokých otáček.

Regulace teploty

V letním období může být vzduch v jednotce veden obtokem mimo výměník, čímž je možné v noci částečně vychlazovat objekt.

Typpříkon
[W]
napětí
[V]
proud
[A]
akust. tlak*
[dB(A)]
průtok min/max
[m3/h]
hmotnost
[kg]
EHR 225 Ekonovent®1402301,034,575/22541
* hodnota akustického tlaku do okolí, potrubí je připojeno, vzdálenost 1,5 m, pro max. průtok.

Hluk

Jednotka je díky speciální konstrukci a použití plochých ventilátorů s EC motory mimořádně tichá. Akustický tlak do okolí je uveden v tabulce.

Montáž

Sada pro horizontální montáž
Sada pro horizontální montáž

Montáž je standardně ve svislé poloze, v případě použití EHR setu pro horizontální montáž je možná horizontální poloha se sklonem 10 %. Pro montáž na stěnu je nutno dodržet výšku minimálně 300  mm nad podlahou. Je potřeba zachovat dostatečně volný prostor před jednotkou, aby bylo možné vyjmout filtry nebo otevřít víko a čistit výměník. Součástí dodávky je ocelový pozední rám pro uchycení na stěnu. Připojení odvodu kondenzátu se provede přes sifonový pachový uzávěr na odpadní vedení nebo dešťový svod.

Příslušenství VZT

Příslušenství
Příslušenství
Přepínač otáček
Přepínač otáček
 
  • ED Flex System® – kruhové vzduchové rozvody
  • ED Plano System® – čtyřhranné vzduchové rozvody
  • EHR 275/325 set pro horizontální montáž
  • EHR EPP montážní set
  • EHR 225 kryt filtru lak – lakovaný kryt filtrů s magnetickými úchyty
  • INTER 3P – 3rychlostní přepínač otáček (součástí dodávky)
 

Pokyny

Díky vysoké účinnosti výměníku není většinou nutný dohřev. Po základním nastavení montážní firmou nevyžaduje jednotka žádné další nastavování. Nároky na uživatele jsou minimální. Výměna filtrů se doporučuje minimálně jednou ročně. V oblastech, kde jsou teploty často pod −5 °C, se doporučuje na sání čerstvého vzduchu instalovat teplovodní výměník nebo elektrický předehřev vzduchu o odpovídajícím výkonu. Dále je možné instalovat vzduchový/kapalinový zemní registr ED Geoflex/ED KZ-R.

Projektování rekuperačních jednotek EHR 225 Ekonovent® a jejich použití v objektech s plynovými spotřebiči kategorie B (plynové kotle a ohřívače vody s otevřenou komorou) nebo se zařízeními s otevřeným topeništěm na pevná či kapalná paliva s odtahem spalin do komína je zakázáno. Větrání musí také odpovídat normativním předpisům požární bezpečnosti staveb a nesmí být v rozporu s požárními předpisy.

Informace

Jednotka je vybavena protiproudým výměníkem s vysokou účinností zpětného získávání tepla až 92 %. Jednotka je určena pro trvalý provoz.

Mimořádně tiché provedení
Mimořádně tiché provedení

Bypass – obtok a EC motory ve standardu
Bypass – obtok a EC motory ve standardu
Maximální účinnost rekuperace
Maximální účinnost rekuperace
Návrh, konzultace regulace tel. 602 429 679
Návrh, konzultace regulace tel. 602 429 679
Konzultace a návrh jednotky tel. 724 071 506
Konzultace a návrh jednotky tel. 724 071 506


ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.
logo ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Výrobce profesionální vzduchotechniky. Člen celosvětově působící skupiny vzduchotechnických výrobců a distributorů Soler & Palau Ventilation Group. Pro stavebnictví zajišťujeme dodávky centrálních větracích systémů s větracími jednotkami DUOVENT® ...