Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekuperační jednotky Vaillant recoVAIR, novinka na českém trhu

Společnost Vaillant Group neustále rozšiřuje své portfolio výrobků o další technologie. V uplynulých letech byl standardní sortiment úspěšně rozšířen o solární systémy, tepelná čerpadla a v letošním roce byl tento vývoj dovršen uvedením rekuperačních jednotek recoVAIR na trh České republiky.

Obr.1 recoVAIR 260/4 a 360/4
Obr.1 recoVAIR 260/4 a 360/4

Firma Vaillant nabízí ucelenou řadu rekuperací vyhovující různým účelům, jak ve stávajících objektech, tak zejména v novostavbách – pasivních domech. Nabízí tři varianty dle objemového průtoku. Další možnost provedení je dodání s normálním výměníkem nebo entalpickým výměníkem. V tabulce 1. jsou uvedeny všechny varianty jednotek se základním určením.

 
Tab. 1 – Varianty jednotek recoVAIR
Použití recoVAIRObjekt s plochou
do cca 90 m2
Objekt s plochou
do cca 190 m2
Objekt s plochou
do cca 290 m2
Rekuperační jednotka se standardním výměníkem tepla a funkcí Agua-CareVAR 150/4 L/R*VAR 260/4VAR 360/4
Rekuperační jednotka s entalpickým výměníkem tepla a funkcí Agua-Care plusVAR 260/4 EVAR 360/4 E
* označení pro levé/pravé napojení vzduchových kanálů

Konstrukce rekuperačních jednotek

Obr. 2 Funkční schéma rekuperační jednotky recoVAIR
Obr. 2 Funkční schéma rekuperační jednotky recoVAIR

Jednotky jsou vybaveny křížovým – protiproudým výměníkem vyznačujícím se vysokou účinností 87 %. Jsou schopny pracovat až do teploty venkovního vzduchu −4 °C, resp. −5 °C při použití entalpického výměníku. Je samozřejmostí, že provoz je možný i při menších venkovních teplotách, je nutné však osadit jednotku dodatečným příslušenstvím, elektrickým předehřívacím registrem. Toto vybavení umožňuje provozovat jednotky při venkovních teplotách do hodnoty −15 °C. Jednotky jsou vybaveny dvěma ventilátory, kdy objemový průtok je regulován v závislosti na tlaku, který je snímán dvěma integrovanými tlakovými senzory. Filtry F7 na přívodu vzduchu a G4 na odváděném vzduchu zajišťují vynikající kvalitu vzduchu v obytném prostoru. Samozřejmostí jsou další tyto funkce a vybavení:

  • letní bypass
  • osvětlený ovládací panel s jednoduchým ovládáním
  • dálkové ovládání (příslušenství)
  • automatická identifikace znečištění filtru
  • čidlo vlhkosti umožňující větrání podle potřeby

Technologie Agua Care

Jako systém Agua Care se označuje regulace množství vzduchu v rekuperační jednotce recoVAIR s kontrolou obsahu vlhkosti v odváděném vzduchu. Agua Care neobsahuje senzor CO2. Ušetří se tak elektrická energie a je zajištěno příjemné klima v místnosti. Rekuperační jednotka recoVAIR s technologií Agua Care nebo Agua Care plus zajišťuje po celý rok příjemné klima v místnosti a zásobuje obytné místnosti nejlepší možnou vzdušnou vlhkostí. Zvýší se pohoda a zdraví obyvatel, chrání se bytové zařízení a stavební konstrukce.

Základní charakteristika systému Agua Care:

  • Senzor vlhkosti a inteligentní regulace rekuperační jednotky recoVAIR přizpůsobí automaticky množství vzduchu, když začne v místnostech klesat vzdušná vlhkost. Často k tomu dochází zejména v zimních měsících.
  • Vysoušení vzduchu v místnosti během velmi chladných klimatických období se sníží.
  • Zajištěna vyšší relativní vlhkost vzduchu v zimě.
  • Rekuperační jednotky reagují ve velmi krátké době na změny vzdušné vlhkosti.
  • Senzor vlhkosti je integrován v rekuperační jednotce a není nutné žádné další propojování.

Základní charakteristika systému Agua Care Plus:

  • Má všechny funkce jako systém Agua Care.
  • Entalpický výměník tepla získává vzdušnou vlhkost z odváděného vzduchu, takže se vzduch udrží déle v optimálním rozsahu vlhkosti.
Obr. 3 Porovnání průběhu vlhkosti během roku
Obr. 3 Porovnání průběhu vlhkosti během roku

Regulační systém a rekuperační jednotky

Firma Vaillant Group jako jedna z mála dodavatelů nabízí komplexní řešení ovládání pro vytápění, přípravu TV a ventilaci. Pouze jedna centrální jednotka je schopna regulovat všechny komponenty topného a ventilačního systému – od případného zdroje tepla, např. tepelné čerpadlo Vaillant aroTHERM až po rekuperační jednotku recoVAIR. Samozřejmostí je možnost ovládání více zdrojů tepla s nastavením bodu bivalence, topných větví včetně oběhových čerpadel a směšovacích ventilů až po rekuperační jednotku recoVAIR. To vše zajistí uživateli vysoký komfort s jednoduchým ovládáním. Jedná se o ekvitermní regulační systém multiMATIC 700, který je propojen se všemi prvky e-busovým protokolem a zajišťuje vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými komponenty topného systému a rekuperací.

Obr. 4 Komunikační rozhraní ise smart connect KNX Vaillant
Obr. 4 Komunikační rozhraní ise smart connect KNX Vaillant

Současným trendem v novostavbách je instalace inteligentního řízení budovy. Společnost Vaillant Group nabízí rovněž nadčasové řešení propojení regulačního systému Vaillant multiMATIC 700 s inteligentním systémem. Pomocí speciálního příslušenství – KNX modulu (obr. 4) lze „zakomponovat“ Vaillant produkty, včetně rekuperačních jednotek do nadřazeného inteligentního systému, a využívat veškeré výhody tohoto ovládání pomocí tabletu nebo chytrého telefonu. Veškeré funkce a nastavení se provedou v rámci vizualizační aplikace nadřazeného systému a jsou přes komunikační rozhraní přeneseny do regulátoru multiMATIC.

Toto komunikační rozhraní umožňuje napojit regulaci Vaillant multiMATIC 700 na řídicí systém inteligentní budovy s protokolem KNX.

Modul se skládá ze dvou částí:

  • převodník firemního Vaillant e-bus protokolu na protokol KNX
  • KNX rozhraní

Obě jednotky jsou navzájem propojeny USB kabelem pro vzájemnou komunikaci. Pomocí tohoto modulu je možné začlenit kompletní topný systém Vaillant do inteligentního systému řízení budovy. Lze ovládat všechny komponenty Vaillant, jako je kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, solární systém a rekuperační jednotka. A to vše v režimu vytápění, chlazení a přípravy teplé vody.

Z výše uvedených skutečností vyplývá, že společnost Vaillant Group dbá zejména na systémové řešení pro vytápění a ventilace v budovách. Toto řešení je optimalizováno tak, že vlastní instalace, uvedení do provozu a následné užívání zajistí všem zákazníkům, od instalační firmy přes servisního technika až po koncového uživatele, ty nejlepší podmínky při jejich činnostech.


Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)
logo Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)

Díky více než 145 letům zkušeností vám značka Vaillant poskytuje efektivní a ekologická řešení pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a větrání. V našem produktovém portfoliu najdete kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky, ...