Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Porovnání větrání s rekuperací tepla a teplovzdušného systému vytápění v rodinném domě

Porovnání samostatného systému větrání s rekuperací tepla a teplovzdušného systému vytápění v rodinném domě je častou otázkou investorů. Jako vždy není jasný vítěz, vše záleží na konkrétním objektu a provozu, ale přinášíme 11 bodů pro porovnání obou systémů.

Teplovzdušné vytápění s cirkulačním vzduchem a rekuperací teplaKomfortní větrání s rekuperací tepla/vlhkosti kombinované s odděleným vytápěním
1Zařízení slouží jako kombinovaná jednotka na větrání a vytápění.Jednotka je pouze pro větrání, lze ji doplnit ohřívačem vzduchu (např. pro wellness). Vždy je ale kombinována s externí (samostatnou) otopnou soustavou.
2Nižší tepelná pohoda z důvodu přenosu tepla jen konvekcí – prouděním. Pocitově je nutné ve většině objektů (např. mimo energeticky pasivní domy) udržovat vnitřní teplotu na vyšší úrovni oproti sálavým systémům.Jestliže je v kombinaci se systémem komfortního větrání použita správně navržená a provedená topná soustava s přenosem tepla sáláním, je vždy zajištěn uživatelský komfort.
3Cirkulační vzduch (nosič tepelné energie) musí z důvodu vytápění objektu nuceně cirkulovat interiérem v relativně velkých objemech – doprovázený akustickým hlukem a pocitem průvanu. Vzduch v systému větrání necirkuluje. Systémem větrání přiváděné a odváděné vzduchové objemy jsou dány nikoliv požadavkem přenosu topného výkonu, ale jen požadavky na „hygienickou“ kvalitu vzduchu. Interiérem tedy proudí podstatně menší vzduchové objemy bez akustického hluku a průvanu.
4Zařízení kombinuje větrání a vytápění s využitím jednoho rozvodu vzduchu, což je z tohoto pohledu je na první pohled ekonomicky zajímavé.
Každý teplovzdušný systém musí být ale doplněn o další topné prvky na vytápění místností mimo cirkulaci vzduchu (koupelny, kuchyně, WC, …). Na tyto prvky je ale třeba při porovnávání nákladů pamatovat.
Ekonomicky navržený samostatný systém větrání je cenově výhodnější než systém teplovzdušný. Při porovnání nákladů s „teplovzdušným vytápěním“ je ale samozřejmě třeba připočítat cenu nezávislého topného systému v celém objektu.
Při rozumně zvoleném topném systému vychází nejčastěji celková cena v této variantě příznivěji, než u „teplovzdušného vytápění“ se započítanými všemi nezbytnými topnými prvky.
5Velké popřípadě větší počet přívodního potrubí pro dodávku velkého objemu teplého vzduchu do místností.Menší průměr potrubí (cca ∼ 1/3 průtočného průřezu potrubí pro teplovzdušné vytápění), protože dopravují jen hygienicky nutné množství vzduchu.
6Nutnost použití cirkulačního vzduchu pro vytápění (tento vzduch neslouží k větrání – je „jen“ nositelem tepla). Jeho množství je zpravidla 2–5× větší než vzduchu potřebného pro větrání. Pokud není cirkulační vzduch použit, jsou přívodní potrubní prvky předimenzované – průtokové parametry pak nejsou optimální.Bez cirkulačního vzduchu. Vytápění je zabezpečeno samostatným systémem (otopná tělesa, podlahové topení, stropní sálavé panely. Při větrání je do interiérů neustále dodáván čerstvý čistý vzduch.
7Vytápění a větrání je vedeno jedním potrubím, tudíž jedno ovlivňuje druhé. Buď vytápíme nebo větráme.Větrání a vytápění je odděleno, provozováno a regulováno samostatně.
8Pro cirkulaci vzduchu je nezbytné cirkulační potrubí, do kterého je nasáván a jím je zpět do teplovzdušné jednotky veden vzduch, který zajistil přenos tepelné energie do objektu. Prach a nečistoty, které vzduch při cirkulaci interiérem „pobral“, se usazují v cirkulačním potrubí. (částečně zachycené filtrem s určitou filtrační schopností). Čištění toho potrubí je velmi problematické, provádí-li se vůbec nebo je-li vůbec realizovatelné.
Stejným znečištěným potrubím je tedy při následném větrání do interiéru přiváděn čerstvý vzduch.
Nevyužívá se cirkulačního potrubí a cirkulačního vzduchu. Přiváděný čerstvý a ve větrací jednotce filtrovaný čistý vzduch se do stanovených místností (obývací pokoj, dětský pokoj, ložnice) přivádí samostatným potrubím, stejně tak odváděný znečištěný vydýchaný vzduch se z jiných místností (kuchyně, koupelna, WC) odvádí samostatným potrubím.
9Pro dosažení optimálního tepelného komfortu i v místnostech s delším přívodním potrubím je nezbytné, aby byl systém „teplovzdušného vytápění“ dokonale navržen, dokonale instalován a vyvážen. I drobná chyba v návrhu a v realizaci způsobí výrazný tepelný diskomfort v těchto místnostech v zimním období. Běžná samostatná (oddělená) topná soustava je méně citlivá na drobné chyby v návrhu a realizaci. Správný návrh topného systému počítá s určitou výkonovou rezervou, kterou regulujeme regulačními prvky v jednotlivých místnostech. I v případě ne 100% návrhu a realizace tedy není riziko teplotního diskomfortu v zimním období velké.
10Víření prachu v místnostech v zimním období z důvodu cirkulace velkého množství vzduchu.Žádné problémy s vířením prachu, naopak systém větrání snižuje nároky na úklid (nevětráme okny, kdy dochází k průvanu).
11Regulace teploty v každé místnosti zvlášť není možná. Stejná teplota je v obývacím pokoji i v ložnici mnoha lidem nevyhovuje, neboť si chtějí teplotu vzduchu v jednotlivých místnostech regulovat nezávisle – optimálně podle individuální potřeby a využití místnosti.Externí topná soustava téměř vždy umožňuje samostatnou regulaci teploty v každé místnosti – podle individuální potřeby a využití místnosti.

Rubrika Větrání s rekuperací na TZB-info

Firemní komentář:

Samostatný systém větrání s rekuperací tepla Zehnder

Samostatný systém větrání s rekuperací tepla Zehnder spojuje vysokou účinnost rekuperace až 95 % s dlouhodobou spolehlivostí, jednoduchou obsluhou, tichým a bezstarostným provozem. Pro zvýšení komfortu lze větrací jednotky Zehnder Comfo Air 350 na přání volit s entalpickým výměníkem s rekuperací vlhkosti až 70 %, elektrickým předehřevem, zemním výměníkem nebo chladicí jednotkou.

Větrací jednotka Zehnder Comfo Air 350, vhodná pro běžný pro rodinný dům, v kombinaci se zemním kapalinovým výměníkem ComfoFond-L nejen rekuperuje teplo, ale díky zemnímu výměníku navíc vzduch v létě předchlazuje a v zimě předehřívá a tím současně zabraňuje zamrzání výměníku při nízkých venkovních teplotách.

Problémy s nízkou relativní vlhkostí v zimním období a sesycháním dřevěných výrobků v interiéru odstraňují větrací jednotky Zehnder vybavené entalpickým výměníkem. Ten dokáže „rekuperovat“ nejenom teplo, ale taktéž vysoký podíl vlhkosti a tak bez dodatečné elektrické energie optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v interiéru.

Větrací jednotky vybavené entalpickým výměníkem efektivně pracují až do venkovní teploty cca −10 °C bez snížení výkonu vlivem rizika zamrzání výměníku. Jednotky s entalpickým výměníkem a elektrickým předehřevem zabezpečují rovnoměrnou výměnu vzduchu až do −20 až −25 °C.

Díky inovativní konstrukci s polymerickými membránami jsou snadno čistitelné propláchnutím vodou, díky kterému zabezpečíme dlouhodobou vysokou účinnost rekuperace.





 
 
Reklama