Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čističky vzduchu pro čekárny a ordinace

O výhodách čističek vzduchu ve svých ordinacích a čekárnách, se přesvědčila již řada lékařů. Nejenom že tímto zařízením zpříjemňují pobyt svým pacientům, ale především zbaví tyto exponované prostory pachů a patogenů, které jsou zde hojně zastoupeny. Pojďme se tedy společně podívat na možnosti těchto čističek vzduchu a představit si vlastnosti, které by taková čistička měla splňovat.

Čekárna a ordinace jsou místa, která je obtížné udržet v odpovídajícím hygienickém standardu. Díky desinfekčním prostředkům a germicidním lampám, je boj s patogeny snadnější a pomohou zaručit účinnou bezinfekčnost.

Problém ovšem nastává během ordinační doby. Germicidní lampy není možné mít během této doby puštěné a tak se vytváří, díky pacientů, prostředí, ve kterém se mohou patogeny mezi jednotlivými návštěvníky snadno šířit. Navíc používání desinfekčních prostředků zanechává ve vzduchu charakteristický pach, který nepatří zrovna mezi nejpříjemnější. Lékař vůči těmto pachům časem otupí. Ale pacient je vnímá jako nepříjemné. Podle řady studií, dokonce tento pouhý čichový podnět vyvolá u pacientů nepříjemné asociační pocity.

Velmi efektivní řešení těchto, jak se zbavit těchto pachů, patogenů šířených vzduchem a alergenů, je čistička vzduchu. Při výběru, obzvláště pro čekárny a ordinace, je její účinnost jedním z nejdůležitějších kritérií. To ostatně také potvrzuje Ing. Tomáš Petrák ze společnosti specializující se na klimatizace a čističky vzduchu.





Ne každá čistička vzduchu je vhodná právě pro tyto prostory. Při jejím výběru musíme být tedy dostatečně pozorní a věnovat pozornost technickým parametrům. Na japonské čističce vzduchu DAIKIN MC 70L nám p. Petrák ochotně předvedl, co by měla taková čistička splňovat, aby byla dostatečně účinná a splňovala náročné požadavky lékařů.

Zaprvé je to dostatečný výkon, s ohledem na prostor, který bude čistit. Důležitý je také prachový předfiltr, který zachytí větší částice, pak především účinný hlavní filtr a ionizátor s elektrostatickým filtrem.

V neposlední řadě by mělo mít zařízení během provozu i nízkou hlučnost. Za ideální se považuje rozsah mezi 16 a 48dB. Modelová čistička vzduchu DAIKIN, která nám posloužila jako příklad, toho ovšem nabízí mnohem víc.

Nejenom že dokáže odstranit 99,6% všech alergenů, jako jsou plísně, roztoči anebo pyl, ale poradí si také s patogeny ve vzduchu, umí pracovat v programovatelném automatickém režimu a je vybavena několika hi-tech technologiemi. Jednou z nich je jednotka Flash Streamer, která dokáže rozložit chemické sloučeniny, jako jsou pachy a formaldehydy.

Dále je tu nano-fotokatalyzátorový TIO2 filtr, který je s jednotkou Flash streamer třistakrát účinnější než běžně používané uhlíkové filtry (!) a je tak schopen účinně rozložit 114 druhů znečišťujících a škodlivých plynů, bez vytváření druhotného znečišťování. Tím se stává čistička vzduchu opravdu účinným a efektivním pomocníkem do všech čekáren a ordinací, který zpříjemní pobyt všem pacientům i lékařům.

Z ekonomického hlediska jistě potěší životnost filtrů dodávaných k čističce, které bez problémů vydrží na 4 až 5 let provozu.


Ilustrace: Účinky čističky vzduchu DAIKIN MC 70L pod elektronovým mikroskopem
Ilustrace: Účinky čističky vzduchu DAIKIN MC 70L pod elektronovým mikroskopem

Bližší informace naleznete na internetových stránkách www.klimarapid.cz a e-shopu obchod.klimarapid.cz,
nebo zavolejte na bezplatnou linku 800 100 343.
Kromě čističek vzduchu zde nakoupíte např. i tepelná čerpadla nebo mobilní klimatizace.

 
 
Reklama