Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zvlhčování vzduchu Merlin - Technology

Vysokotlaké zvlhčovací systémy Merlin jsou úspěšně využívány v mnoha oborech. Merlin je všude tam, kde je zapotřebí rovnoměrného rozložení vlhkosti v prostoru a snížení prašnosti při nízké energetické náročnosti. Pozitivním doprovodním jevem zařízení je efekt tzv. adiabatického chlazení prostoru, díky kterému je možno snížit počet provozních hodin klimatizačních jednotek, zvláště v letním období. Zvlhčovací systém Merlin – Technology pracuje na základě vysokého tlaku vody v tlakovém systému (asi 70 bar) a jejím rozprašováním je v průměru kolem 6,5 m od zavěšeného modulu do prostoru a výšky přibližně 200 cm, v tomto prostoru suchý vzduch absorbuje vodní mlhovinu. Pod touto úrovní výrobek, materiál ani obsluha zařízení nejsou vystaveny účinkům vody ve formě kapaliny. Podpora dokonalého vznosu mlhoviny je uskutečňována zabudovaným ventilátorem nasávajícím vzduch od stropu do modulu a vytlačujícím jej speciálně vyvinutými aerodynamickými průduchy přímo v místě vysokotlakých trysek (je patentováno firmou Merlin Technology G.m.b.H. Ried im Inkreis).



Obr. 1 pohled na filtr

Obr. 2 zavěšený zvlhčovací modul včetně filtru

V letošním roce přichází na trh Merlin s převratnou novinkou pro snížení prašnosti a zlepšení čistoty pracovního prostředí. Jedná se o filtry k zachycení prachových nečistot ze vzduchu. Tyto filtry se umisťují na zvlhčovací moduly tak, aby prachové nečistoty ze vzduchu byly tímto filtrem zachyceny a nebyly šířeny a vířeny dále. Filtry je možné instalovat na již instalované zvlhčovací moduly u zákazníků. Stejně tak je možné tyto filtry dodávat při realizaci zakázky zvlhčování současně s novými zvlhčovacími moduly. Tyto filtry je možné několikrát po sobě čistit, aniž by bylo potřeba pracně rozebírat a čistit celé zvlhčovací moduly.

Ultrazvukový zvlhčovač vhodný zejména pro vlhčení menších oddělených výrobních prostorů. Výkonový rozsah ultrazvukových zvlhčovačů je od 0,5 l/hod. až po 25 l/hod. jedním instalovaným zařízením. Princip zvlhčovače spočívá v rozkmitání vodní hladiny vysokou frekvencí kmitů (vyšší než 20 000 Hz) a oddělení drobných kapiček z vodní hladiny. Velikost kapek aerosolu je 0,001 až 0,005 mm.

Provoz a užití

Standardní systém je zvláště vhodný pro aplikaci v podmínkách, kde nevznikají problémy kvůli obsahu minerálních částic v rozprašované vodě. Systém využívá vodu z běžného rozvodu a upravuje ji. (filtruje, změkčuje a demineralizuje) Je těsný vůči okolnímu prostředí, čímž vytváří vhodné podmínky pro zvlhčování „nečistého“ prostředí, během provozu se do systému nemohou dostávat například prachové částice z okolního vzduchu.
V zimě relativní vlhkost rychle klesá, zvláště v uzavřených a vytápěných místnostech.

Zařízení je žádané v provozech typu:

  • výroba polovodičů;
  • výroba komponentů s tištěnými spoji;
  • laboratoře; nemocnice
  • „čisté“ výrobní a laboratorní prostory;
  • chlazené skladovací prostory;
  • stabilizace úrovně vlhkosti materiálů ve výrobním procesu;
  • omezení tvarových deformací materiálů;
  • kontrolované procesy lepení a lisování.

Několik dobrých důvodů pro zvlhčovací a osvěžovací systémy:

Člověk stráví v průměru více než 80 % svého života v uzavřených místnostech.

  • Zvyšování odolnosti proti nachlazení a chřipce.
  • Zlepšení celkové duševní pohody a zvýšení koncentrace.
  • Ochrana proti vysušování kůže a očí, sliznic.
  • Redukce hladiny prachu, což pomáhá alergikům.
  • Zlepšení podmínek „pitného režimu“ organismu.
  • Odstranění výbojů elektrostatické elektřiny a jejích negativních projevů (např. nekontrolovatelný vznos prachu, nepříjemné výboje do lidského organismu, vzájemná přitažlivost – přilnavost listového materiálu – lepení, snižování posuvných – podávacích rychlostí na tiskařských a jiných obdobných strojích a zařízeních.

Nevíte jaký zvlhčovací systém použít a zda se vůbec vaší firmě vyplatí?
Chcete vědět na kolik přijde instalace zvlhčovacího systému ve vašem provozu?

Pište na miroslav.harazim@drekoma.cz nebo volejte +420 604 580 950


Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.