Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ZIEHL-ABEGG - královská třída ve vzduchotechnice, regulační technice a technice pohonů

Nová legislativa přinesla především velký tlak na zvyšování účinnosti ventilátorů. Na semináři k 10. výročí Ziehl-Abegg na trhu v ČR se na toto téma mluvilo hodně. Ale zazněly i přednášky např. o ventilátorech pro prostředí s nebezpečím výbuchu a pro zemědělské objekty, o paralelním provozu více ventilátorů a o regulaci.

Seminář se konal při příležitosti 10. výročí svého založení, ale den byl hodně pracovní, na slavení přišel čas až večer.

V úvodní prezentaci Pavel Halabala, jednatel Ziehl-Abegg s.r.o. Brno hovořil o novém legislativním rámci, který přinesl především velký tlak na zvyšování účinnosti ventilátorů. I to bylo jedním z impulsů pro celou řadu a novinek v sortimentu.

Gebhard Schäfer, Area sales Manager Ziehl-Abegg SE, zdůraznil skutečnost, že společnost byla vždy na špici technologického vývoje. Důraz na nízkou hlučnost, velmi úsporný provoz a zejména u MAXvent owlet zajímavý moderní design lopatek z nového speciálně vyvinutého materiálu pro tento účel, je u společnosti zavedeným standardem.

Reportáž přímo ze semináře Firma Ziehl-Abegg s.r.o. oslavuje 10 let na českém trhu.

Pokud Vás témata následujících přednášek zaujmou, bude Vás zajímat, že připravujeme pro TZB-info i videoverze.

Novinky Ziehl-Abegg a zajímavosti z přednášek

  1. Procesní ventilátory, ventilátory pro prostředí s nebezpečím výbuchu / Pavel Čermák, prodejce, specialista na aplikace pro technologická a strojní zařízení, průmyslové větrání a aplikace v prostředích s nebezpečím výbuchu.
    Ventilátory do ATEX prostředí nachází uplatnění například v petrochemickém, farmaceutickém, sklářském a potravinářském průmyslu, elektrárnách, u plynových turbín, diesel generátorů, ventilace strojoven, lakovny
  2. Ventilátory ECblue, / Moritz Krämer, Tomáš Reček, obchodní ředitel, specialista pro aplikace v oblasti chlazení, klimatizační a dopravní techniky
    NOVÉ ECblue jsou řešením pro optimalizaci systémů, zajímavé jsou výsledky například v zemědělských objektech. Firma Ziehl-Abegg ale nabízí volbu pro každou aplikaci. CBG a CPG je velmi jednoduché řešení pro ovládání rychlosti ECblue ventilátorů prostřednictvím 0-10 VDC!

  3. Axiální ventilátory FE2 owlet (FN, ZAplus, MAXvent owlet a ECQ) / Daniel Švolík, prodejce senior pro oblast Slovensko.
    V účinnosti nastala velká změna od 34% u FE080-AC v roce 1990 až po 42%, kterou v roce 2010 nabídl FE2owlet 800-ECblue. Účinnost axiálních ventilátorů s ZAplus je 52 %, tj. až o 20% vyšší než současná řešení. Zároveň je důležité, že všechna provedení ZN=ZAplus jsou k dispozici v průměrech 450, 500, 630, 800 a 910mm ! Vývoj, výhody, aplikace a porovnání ZAplus najdete v jednotlivých produktových částech přednášky:
  4. Regulační technika / Tomáš Říha, prodejce, specialista na pohony, výtahové stroje, řídící a regulační techniku.
    Přednáška nabídla přehled regulace z nabídky Ziehl-Abegg. Transformátorové regulátory, Elektronické napěťové regulátory, Frekvenční měniče Icontrol / Fcontrol, motorové ochrany a spínací prvky, řídící moduly a senzory UNIcon a PMcontrol and PMblue.

  5. Směrnice ErP ((2009/125/EC) / Daniel Švolík, prodejce senior pro oblast Slovensko.
    Směrnice s úkolem snížení spotřeby energie o 20 %, snížení emisí CO2 o 20 % a zvýšeným podílem OZE o 20 % zasáhla citelně sortiment ventilátorů. Cílem je komplexní vývoj výrobků šetrných k životnímu prostředí a soulad takových výrobků na evropském trhu. Předpis 2009/125/EC požaduje prosazení na národní úrovně, platí pro všechny státy EU a jiné zájmové skupiny. Prováděcí opatření ErP pro ventilátory definuje minimální účinnosti u ventilátorů ve výkonnostním rozsahu 125 W až 500 kW. Při posuzování skutečnosti, zda ventilátor odpovídá daným požadavkům, se hodnotí účinnost celého systému sestávajícího z motoru, převodu (např. řemenového pohonu) a hnacího kola.
    Směrnice ErP se realizuje ve dvou stupních: 1. stupeň od roku 2013 a 2. stupeň od roku 2015.
    Tento předpis pro elektrická zařízení (energierelevante Produkte, ErP) obsahuje v Lot 11 následující kategorie výrobků:
    • Elektromotory 0.75 – 375 kW
    • Vodní a oběhová čerpadla
    • Ventilátory od příkonu 125 W do 500 kW
  6. Volně oběžná kola Vpro 2 / Pavel Halabala, jednatel Ziehl-Abegg s.r.o.
    Lot 6 – nový předpis EU pro vzduchotechnická zařízení se týká především potrubních, kanálových a střešních ventilátorů, vzduchových clon a klimatizačních jednotek od příkonu nad 30W. Od r. 2016 musejí mít všechna tato zařízení regulaci, alespoň multispeed nebo FM. Od r.2018 pro tyto aplikace ve větší míře odpadnou AC axiální i radiální ventilátory a bude nutné správně projektovat filtrační vložky (SFP).

  7. ZAwall / Tomáš Reček, obchodní ředitel, specialista pro aplikace v oblasti chlazení, klimatizační a dopravní techniky
    Fanwall technologie prosazovaná zejména v USA (Huntair). Známá je také jako Fan Array, Multiple Fan Arrangement. Jedná se o paralelní provoz více ventilátorů (min. 4), o kompletní systém kombinující ventilátory, motory, řízení a další příslušenství. ZAwall je naše značka modulárního systémového řešení. Používá se převážně v klimatizačních jednotkách v budovách, spíše než v procesních aplikacích.
V závěru obchodní ředitel Tomáš Reček provedl účastníky návrhovým programem FanSelect. Jako host na semináři vystoupila Ing. Zuzana Kovářová, PhD. z STU Bratislava s příspěvkemo větrání halových objektů s chladným typem provozu.

"80% našich výrobků souvisí s motory s vnějším rotorem", říká Gebhard Schäfer

Gebhard Schäfer, Area sales Manager Ziehl-Abegg SE při příležitosti semináře k 10 letům Ziehl-Abegg na tuzemském trhu řekl: "Společnost Ziehl-Abegg byla založena v roce 1910 v Berlíně, ve východní části města. Během světové války byla firma zničena a poté zakladatel pan Ziehl a jeho 2 bratři se přestěhovali do Künzelsau a začali obchodovat zde. Nejprve opravovali a vyvíjeli výtahové pohony a standardní motory a až později v 60. letech motory s vnějším rotorem, které byly vyvinuty a použávají se jako pohon ventilátorů.
Tyto motory s vnějším rotorem jsou nyní tím hlavním produktem, který Ziehl-Abegg vyrábí a 80% naších výrobků souvisí s motory s vnějším rotorem. Jsou používány v axiálních ventilátorech, radiálních a také ve všech typech ventilačních systémů. "




Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...