Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hattrick Domova Podhradí

Ve čtvrtek 4. listopadu byly v Praze vyhlášeny výsledky soutěže Adapterra Awards. Z více než stovky přihlášených, si ocenění odneslo osm projektů reagujících na problémy spojené se změnou klimatu.

V kategorii Náš domov, zaměřené na obytné budovy, odbornou porotu nejvíce zaujal dům pro seniory Domov Podhradí. Projekt, realizovaný v rámci stavebního konceptu DOMY ATREA, navázal na úspěchy v soutěžích Český energetický a ekologický projekt a E.ON Energy Globe, a připsal si již třetí významné ocenění.

Původně nevyužitý a zanedbaný pozemek na okraji Týnce nad Labem se manželé Motlovi rozhodli oživit a postupně přeměnit na zelenou oázu pro důstojný život nejen seniorů. První budovou v lokalitě je bytový dům pro komunitní bydlení necelé dvacítky seniorů a osob s pohybovým omezením.

Dřevostavba v energeticky pasivním standardu ke svému provozu přednostně využívá obnovitelné zdroje energie a šetrně hospodaří s dešťovou a odpadní vodou. Řízené větrání s rekuperací tepla, přírodní materiály, zastíněné verandy a zeleň zajistí zdravé a komfortní prostředí i v období letních veder. Vegetační střechy, babiččin ovocný sad s květnatou loukou a hmyzím hotelem, a vznikající permakulturní zahrada s vodními prvky, vytváří přívětivé prostředí pro obyvatele, zlepšují okolní mikroklima a poskytují životní prostor pro drobné živočichy a hmyz.

Svým pojetím, na české poměry unikátní, počin zaslouží uznání i z toho důvodu, že se jedná o soukromý projekt rodinného charakteru, kde se investoři zásadním způsobem podíleli na realizaci a zároveň objekt provozují. Díky láskyplné péči provozovatelky Dany Motlové mohou obyvatelé Domova prožít podzim života důstojně v přívětivém prostředí a doslova v rodinné atmosféře.

Obyvatelům přejeme pohodové bydlení, majitelům úspěšný rozvoj celého území, a všem, kteří se na projektu podíleli, gratulujeme a děkujeme!

Více informací


ATREA s.r.o.
logo ATREA s.r.o.

Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku 1990 snižování energetické náročnosti provozu vzduchotechnických zařízení, hlavně uplatněním moderních rekuperačních výměníků, dokonalé vestavěné regulace a postupný přechod na plně ...

 
 
Reklama