Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na chlazení záleží: Proč je CO2 přirozená volba?

K vyřazování látek poškozujících ozónovou vrstvu (jedná se například o freony) dochází po celém světě v zájmu ochrany životního prostředí.

Společnost Panasonic se zařadila mezi firmy, které pracují na technologiích pro boj s klimatickou změnou a vyvíjejí účinná řešení využívající alternativy ke konvenčním chladivům. Mezi nejúčinnější alternativy patří oxid uhličitý.

Historie využívání CO2 pro účely chlazení se začala v Panasonic Heating & Cooling Solutions psát v roce 2010. Společnost tehdy představila svou vůbec první jednotku CO2 Cold Chain pro maloobchodní aplikace v Japonsku a v roce 2017 chlazení oxidem uhličitým uvedla v Evropě. Dnes je Panasonic hrdý na to, že má celou řadu inovativních řešení chlazení, včetně nejnovější středně a nízkoteplotních 4HP jednotek, uvedených na trh na začátku roku 2022. Navíc se letos Panasonic zavázal rozšířit své portfolio chladicích řešení využívajících zmíněné přírodní chladivo.

CO2 má jako přírodní chladivo oproti jiným látkám mnoho výhod:

  • Velmi dobrý součinitel prostupu tepla
  • Relativní imunita na tlakové ztráty
  • Velmi nízká viskozita
  • Malý dopad na životní prostředí

Přírodní chladivo CO2 rovněž není tak toxické ani hořlavé jako jiné alternativy. Má navíc nulovou hodnotu ODP (Potenciál k poškozování ozónové vrstvy) a GWP (Potenciál globálního oteplování) na hodnotě 1. To z oxidu uhličitého dělá nesmírně atraktivní chladivo z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí, protože v případě úniku se do atmosféry uvolní pouze přírodní látky. Má také schopnost rekuperace tepla s možností jeho dalšího využití.

Rostoucí řada vysoce kvalitních chladicích řešení Panasonic využívajících přírodní chladivo CO2 (R744) nyní nabízí chladicí výkony od 2 kW do 16 kW. Jednotky jsou ideální pro instalaci v chladicích skříních, chladírnách, mrazírnách v maloobchodech s potravinami a dále v hotelech, skladech, večerkách, v oboru zdravotnictví (např. farmaceutické laboratoře) nebo průmyslu (např. zpracování potravin).

Více informací


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.

 
 
Reklama