Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference PROPAMÁTKY 2019 se zaměří na budovy škol

Téma 12. ročníku mezioborové konference PROPAMÁTKY je obnova a využívání škol. Setkání se uskuteční 6. až 8. listopadu v Městské knihovně v Písku a představí se zde nejenom historický vývoj, ale především současný stav a také možnosti nového využívání škol. Akce je určena jak odborníkům, tak široké veřejnosti.


Pořadatelem třídenního setkání je Institut pro památky a kulturu, o.p.s., který akci rozdělil na několik různě zaměřených částí. Úvodní blok se 6. listopadu zaměří na písecké školství a představí jej odborní pracovníci z Prácheňského muzea v Písku. Hlavní konferenční den pro registrované účastníky se bude odehrávat ve čtvrtek 7. listopadu. Blok přednášek zahájí Jan Šimek z Národního pedagogického muzea, který bude hovořit o historickém vývoji podoby školních budov v souvislosti s proměnou společnosti i legislativy. Profesor Karel Kibic představí výsledky svého doposud nepublikovaného výzkumu o nejstarších školách a o tom, co se z nich zachovalo do současnosti. Jiří Škabrada z Fakulty stavební ČVUT v Praze se zaměří na venkovské školy. O urbanistickém významu školních budov ve městech bude mluvit Alena Krusová z Národního památkového ústavu. Odpolední program pak budou tvořit diskuzní bloky zaměřené na konkrétní příklady obnovy a nového využití škol v současnosti.

Třetí den Konference PROPAMÁTKY 2019 je určen exkurzím do vybraných lokalit na Písecku, kde se nachází zajímavé školní budovy. Jde například o budovu ZŠ v Protivíně, Střední rybářskou školu a Vyšší odbornou školu vodního hospodářství a ekologie ve Vodňanech, bývalou školní budovu ve Smrkovicích a řadu dalších. Odborný výklad exkurze zajistí Bohumír Bernášek z Prácheňského muzea v Písku. Konference se koná pod záštitou Ministerstva kultury ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a městem Písek. Pořadatelem je Institut pro památky a kulturu. Program a možnost on-line registrace naleznou zájemci na internetových stránkách konference.propamatky.cz. Akce je zařazena do programů celoživotního vzdělávání ČKAIT (3 body) a ČKA (4 body).

 
 
Reklama