Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktivní větrání skleníků

Ventilátory Ziehl-Abegg mají dlouholetou tradici nejenom v oblasti větrání průmyslových hal, chovných farem se zvířaty, ale nacházejí stále větší uplatnění v rostlinné výrobě při provětrávání skleníků. Pohyb vzduchu je pro optimální klima rostlin velmi důležitý a zvyšuje úrodu. Ventilátory se ve sklenících postarají o rovnoměrné rozložení teploty, vlhkosti vzduchu a zajistí distribuci CO2. Proto ventilátory významným způsobem urychlí a podpoří zdravý růst rostlin.

Zásady pro návrh ventilátorů:

Pro optimální pohyb a výměnu vzduchu ve skleníku je potřeba navrhnout takový počet ventilátorů, aby ventilátory zajistily 2 až 4 násobnou výměnu veškerého vzduchu ve skleníku. Montážní polohy ventilátorů závisí na překážkách, výšce stropu, výšce rostlin, ochraně proti slunci, množství světla a konstrukci skleníku. Úkolem ventilátorů je zajistit rovnoměrné prodění vzduchu v prostoru pod stropem a dopravu teplého vzduchu dolů směrem k rostlinám.

Nejpoužívanější způsob upevnění ventilátorů je zavěšením pomocí řetězů nebo se používá pevné mechanické připojení konzolemi na nosníky v podstropním prostoru skleníku.

Ventilátory se umisťují v příčném směru proudění v sériovém nebo paralelním uspořádání:




V přechodovém období mimo teplé letní měsíce je žádoucí doprava teplého vzduchu směrem dolů k rostlinám. K tomu se používají přídavné ventilátory ve vertikální zástavbě.

Ventilátory musejí být bílé barvy, protože světlý povrch výborně odráží záření. Bílé ventilátory necloní a sluneční záření jde k rostlinám. Tmavé předměty nad rostlinami zpomalují jejich růst a velkopěstitelé je odmítají. Ziehl-Abegg vyrábí a dodává do skleníků ventilátory ZN045 s EC a s AC motory pro jednofázové připojení na 230V. V častých případech dodáváme k ventilátorům i regulátory otáček a bývá požadovaného za výhodou to, že ventilátory a regulátory jsou vyrobeny od jednoho výrobce. Tím jsou vyvinuty ve vzájemném technickém souladu a toto spojení nabízí ideální sestavu, která má zásadní vliv na celkovou účinnost soustavy, zajišťuje menší provozní náklady a vysokou spolehlivost.


Do nedávné doby byly vyžadovány ventilátory pouze s AC motory. V současné době existuje jednoznačný a rychlý trend směrem k ventilátorům s motory ECblue za účelem snížení spotřeby elektrické energie a hlučnosti.

V neposlední řadě je vyžadována vysoká kvalita ventilátorů, jejich odolnost proti působení vysoké vlhkosti, změnám teplot a působení UV záření, ale také příznivá cena.


EC ventilátor   ZN045-6IL.BD.V7P3
EC ventilátor ZN045-6IL.BD.V7P3

Skleníky pro pěstování biozeleniny:

Holanďané se také zabývají projektováním a stavbou skleníků pro pěstování biozeleniny, které jsou řízené centrálním počítačem. V takovém skleníku se pomocí speciálních klimatizačních jednotek udržuje teplota kolem 22 stupňů Celsia a optimální vlhkost. Díky světlům mají rostliny jasný den bez ohledu na venkovní počasí. A když je příliš slunečno, zatáhnou se stínicí rolety.

Kdo chce do skleníku vstoupit, musí na sebe obléct čistou jednorázovou kombinézu, gumové rukavice a v igelitových návlecích na boty projít přes desinfekční podložku. Pohybuje se totiž v potravinářském provozu. Teprve potom spatří záhony zavěšené zhruba metr nad zemí. Rostliny se nedotýkají země, ale vyrůstají z kokosového substrátu. V tom je princip hydroponie. Výhodou je čistota a hygiena celého systému. Navíc umožňuje i lepší hospodaření s vodou. Živný roztok cirkuluje, takže neuniká do podzemních vod. Rostliny nevyčerpávají půdu, je omezeno množení škůdců i chorob. K rostlinám průběžně po kapkách proudí voda obohacená o živiny. Přebytečná voda pak stéká do nádrže, znovu se upraví a vrací se k rostlinám. Většinu spotřeby pokryje voda dešťová. Rostliny jsou silné a zdravé. Např. nově vysazená rajčata jsou půlmetrové rostlinky, které po asi třech měsících dorůstají do výšky několika metrů. V uličkách mezi dlouhými řádky jsou k dispozici pojezdové vozíky. Ty pomáhají pracovníkům při sklizni, a když potřebují, nechají se jimi vynést do výšky. Technická zařízení skleníku jsou vymyšlená do posledních detailů. Skleník má vlastní včelstva. Co ale překvapí ze všeho nejvíc, jsou čmeláci. Pod záhony mají naskládané papírové bedny, jež slouží jako úly. Každý úl je opatřený wi-fi přijímačem, který jim večer zavírá a ráno otvírá vchod. Brouci jsou zde chováni jako přirození predátoři pro případné škůdce, aby se při ošetřování rostlin nemusely používat chemické postřiky. Skleníky pro pěstování biozeleniny jsou drahou investicí, ale mají svoje opodstatnění a zaručují celoroční sklizeň velmi kvalitní a chutné zeleniny.

Závěr:

Použití ventilátorů ve sklenících bývá v našich podmínkách často podceňováno. Přitom optimální klima a kvalitní vzduch zajistí zdravý růst rostlin a zvyšuje jejich odolnost. Navíc je tu nový aspekt a to je změna klimatu. Stále více se setkáváme s častými výkyvy teplot a střídáními suchých období s obdobími s výraznými srážkami. Dají se očekávat časté neúrody. V Evropě přibývá počet obyvatel v rámci migrace z jiných kontinentů. Na tyto podmínky reagovala jako první evropská pěstitelská velmoc Holandsko. Zde jsou opravdoví specialisti na skleníkové technologie. Umějí správně naprojektovat skleníky pro jakékoliv klimatické podmínky na Zemi s ohledem na druh rostlin, které chtějí pěstitelé pěstovat. Holandské firmy projektují a staví velkokapacitní skleníky i mimo evropský kontinent, mají řadu zakázek v Austrálii a Novém Zélandu. Také staví skleníky ve Francii, v Polsku a dalších evropských zemích. Ve svých domácích podmínkách sklízejí zeleninu ve sklenících 2 x ročně. Pokud se zajímáte o aktivní větrání skleníků pomocí ventilátorů, pak kontaktujte Ziehl-Abegg s.r.o. Brno. Rádi Vám pomůžeme s prvotním návrhem ventilátorů a regulace pro tuto aplikaci.

Zdroj:

V příspěvku bylo čerpáno z odborných materiálů holandské pobočky Ziehl-Abegg.


Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...