Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přichází tropy, vsaďte na novou generaci klimatizačních jednotek

Úspora energií byla donedávna zmiňována především v souvislosti se zimním vytápěním. Až v posledních letech se začalo poukazovat na energetickou náročnost klimatizovaných staveb. Ukázalo se, že náklady na klimatizaci obytných a kancelářských budov často převyšují náklady na jejich vytápění.

Mohla by zaznít otázka: Je skutečně klimatizace v české kotlině nezbytností? Nejde přece jen o nadstandard? Nebo snad záležitost týkající se pouze luxusních rezidencí či nových administrativních budov? Zájem o klimatizační jednotky ale rok od roku stoupá i v „běžné“ výstavbě. Důvodů by se dalo nalézt více.

Například velkou oblibu si mezi českými zákazníky získávají půdní vestavby. Ty se ale bez klimatizačních jednotek v letních měsících takřka neobejdou. Tedy nejen v letních měsících. Už několik let u nás připomíná tropy i jaro, třicetistupňová parna nejsou ničím výjimečným ani v dubnu nebo květnu. Mnohé z nás napadne, jestli nejsme skutečně svědky tolik diskutovaného globálního oteplování. A do toho všeho nás v posledních letech naprosto pohltil trend nízkoenergetické či pasivní výstavby. Stavíme si domky, které sice mají výbornou tepelnou izolaci, ale horší je to s jejich tepelnou akumulací. Jinak řečeno, konstrukční řešení moderních staveb sice klade důraz na zimní pohodu, už ale tolik neřeší letní přehřívání.


Problematika spotřeby energií při chlazení a klimatizaci budov nezůstala stranou ani při tvorbě evropské legislativy. Na implementaci nových a o dost přísnějších evropských předpisů pružně zareagovali i někteří výrobci klimatizačních jednotek. Na českém trhu tak můžete nalézt novou generaci „ekologických“ klimatizací, mezi něž patří i novinka letošního roku: řada splitových klimatizačních jednotek Vitoclima 200-S od německého výrobce Viessmann. Nové klimatizační jednotky zohledňují klimatické podmínky jinak než dosud, kdy se zohledňovala pouze venkovní teplota.


Vitoclima 200-S, splitová jednotka

Nejprve trochu na vysvětlenou: splitová klimatizace může sloužit jednak k chlazení objektu, ale v zimních měsících také k jeho vytápění. Skládá se z venkovní a vnitřní jednotky, obě části jsou propojené potrubím. Celý systém je zabudován napevno, je tichý a velmi účinný.

Ještě účinnější provoz oproti běžným splitovým jednotkám zajišťuje u výrobní řady Vitoclima 200-S tzv. inverterová technologie. U standardní klimatizace je zapotřebí pro regulování teploty v místnosti neustále zapínat a vypínat kompresor. Dochází tak k energetickým ztrátám a postupně i k mechanickému opotřebení zařízení. Inverterová technologie ale moduluje plynule výkon kompresoru dle nastavení a převládajících požadavků. Klimatizace je opatřena speciálním snímačem teploty na dálkovém ovládání, který reaguje na vnitřní teplotu a pracuje jen na takový výkon, jaký je právě potřeba. Vitoclima 200-S tak zajišťuje příjemně klimatizované prostředí efektivněji a šetří provozní náklady.

Díky novince Vitoclima 200-S značka Viessmann opět dokázala, že jí v jejím oboru právem náleží titul technologického průkopníka. Velkou pochvalu si německý výrobce zaslouží i za to, že dokáže inovovat i tu část produktového portfolia, která není pro firmu stěžejní tolik jako kondenzační kotle.


VIESSMANN, spol. s r.o.
logo VIESSMANN, spol. s r.o.

Kompletní program Viessmann nabízí individuální řešení s efektivními systémy v nejvyšší kvalitě pro všechny oblasti použití a energetické zdroje - vytápění, průmyslové energetické systémy, chladicí systémy.