Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová rekuperační jednotka FUTURA s minimální spotřebou energie

Přes 60 milionů korun investoval Jablotron do rozvoje svého nového segmentu podnikání, rozhodl se totiž rozšířit své podnikání do oblasti technického vybavení domů. Zakladatel Jablotronu, Dalibor Dědek řekl s trochou nadsázky, že jeho společnost bude generovat další příjmy ze vzduchu. Unikátní větrací jednotka FUTURA, určená pro nízkoenergetické a pasivní domy, je prvním výrobkem, který má tyto vize splnit.

Na středeční tiskové konferenci v pražském Mánesu představili za Jablotron jeho zakladatel Dalibor Dědek, projektový manažer Jan Průša a ředitel společnosti Jablotron Living Technology Roman Šalomoun zcela novou rekuperační jednotku Futura. Ta pracuje na bázi mezinárodního patentu a využívá fyzikálních principů, které konkurence podle Romana Šalomouna dosud přehlížela.

Řízený entalpický výměník nabízí několik výhod oproti tzv. klasickým senzibilním výměníkům. Zařízení s revolučním řešením systému rekuperace umožňuje v interiéru řízeně udržovat optimální vlhkost. Dokáže zůstat v plné funkčnosti bez nutnosti předehřevu i při mínusových teplotách. Provozní teplotní rozsah bez potřeby předehřevu je od -19 ºC do +45 ºC. Při dodržení tohoto rozsahu teplot není potřebná žádná dodatečná protinámrazová ochrana. To vše s minimální spotřebou energie. Zatímco běžné větrací jednotky mají při vnější teplotě -12°C příkon větší než 1kW, FUTURA vystačí jen s 80W. Jednotka se může pochlubit certifikací u Passivehouse Institutu v německém Darmstadtu (PHI).

zleva pánové Jan Průša, Dalibor Dědek a Roman Šalomoun
zleva pánové Jan Průša, Dalibor Dědek a Roman Šalomoun

„Baví nás dráždit konkurenci tím, že přinášíme nová a lepší řešení,“ řekl v úvodu tiskové konference Dalibor Dědek. „Mít úžasný produkt ale v byznysu nestačí. Důležité je dokázat jej prodat,“ dodal Dědek.

Tato schopnost je bezesporu jednou z výhod Jablotronu. Během čtvrtstoletí existence si vybudoval vlastní mezinárodní distribuční síť kvalifikovaných odborníků.

„Po celém světě máme několik tisíc certifikovaných techniků, kteří umí montovat a servisovat naše výrobky. K tomu existuje už více než milion uživatelů, kteří nám svěřili ochranu svého majetku. Naší konkurenční výhodou je možná tak trochu staromódní přístup, protože se o zákazníka staráme ještě dlouho poté, co si od nás nakoupí. Naší prioritou je budovat vztah důvěry, nikoliv jen rychle a výhodně prodat,“ vysvětluje Dědek.

Investice ve výši 60 milionů proudila na Zlínsko

Větrací rekuperační jednotka FUTURA vznikla v utajené vývojové laboratoři Jablotronu Living Technology v Holešově u Zlína. Rekuperace, tedy technologie řízené výměny vzduchu uvnitř domu, dokáže výrazně eliminovat tepelné ztráty na minimum. Investice do výzkumu, vývoje a do vybavení klimatického simulačního polygonu přesáhla částku 60 milionů korun.

“Hlavní výhodou našeho řešení je nízká spotřeba energie, což se projeví zejména v zimě,“ informuje Roman Šalomoun, ředitel Jablotronu Living Technology. Jednotka nepotřebuje žádný předehřev vzduchu. Přitom nezamrzá, vrací do domu téměř veškerou tepelnou energii z odváděného vzduchu a umí řídit vlhkost v interiéru.

Podívejte se na animaci - představení jednotky FUTURA

A konkurenční výhody?

Mezi ty patří propojení s mobilem i dalšími výrobky Jablotronu. Investor může zakoupenou jednotku ovládat v podstatě odkudkoliv, stačí si zdarma stáhnout aplikaci MyJABLOTRON do Android nebo iOS zařízení. Pro montážní partnery je určena aplikace MyCOMPANY, díky níž mají odkudkoliv online přístup k databázi svých zákazníků, přes vzdálený přístup mohou servisovat jejich zařízení.

„Letos nám nahrála tuhá zima, kdy v reálných instalacích úspěšně funguje nainstalovaných 52 jednotek v různých lokalitách. Jejich parametry dálkově sledujeme,“ vysvětluje Šalomoun. Podle něj ale není prokazatelná úspornost jedinou předností. “FUTURA poskytuje uživateli přístup mobilní aplikací, umí reportovat potřebu výměny filtrů přímo servisnímu technikovi, ve spojení s alarmem Jablotron může automaticky přizpůsobit svou funkci chování uživatelů a v neposlední řadě hezky vypadá,“ uzavírá Šalomoun. Parametry, které Jablotron deklaruje, se opírají o certifikát podle německého standardu PHI.

Jednotka FUTURA je registrována v programu Nová zelená úsporám. Podle Romana Šalomouna je cena jednotky FUTURA 79.990 Kč, kdy již v základní verzi nabízí bohatou výbavu včetně pětileté záruky, pylových filtrů F7, senzoru CO2 v nástěnném ovladači a přídavného topení (vhodné pro pasivní domy).

Rekuperační jednotka FUTURA
Rekuperační jednotka FUTURA

Technický list jednotky FUTURA ke stažení

 
 
Reklama