Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekonomická návratnost, pohodlí, ekologie a zdraví

Řízené větrání s rekuperací tepla je zařízení, bez kterého se pasivní, ale i nízkoenergetický dům již neobejde. Jedině větrání s rekuperací odpovídá zvýšeným požadavkům na obálku budovy.

Často slyšíme, že větrání s rekuperací tepla je drahé, jeho pořízení i provoz se nikdy nevrátí. Navíc je to zařízení složité, které je potřeba stále ovládat a obstarávat. Zajímavé je srovnání z tohoto pohledu s jinými zařízeními, které běžně používáme.

  myčka mobilní telefon auto televize rekuperace
Pořizovací cena 4 - 250 tis. 1 - 15 tis. 5 tis. - 5 mil. 3 - 30 tis. 80 - 250 tis.
Životnost 5-12 let 1-7 let cca 15 let 7-15let 20-30let
Provozní náklady na rok tablety, přípravky, elektrika, voda dle tarifu a elektrika k nabíjení spotřeba, pojištění, náhradní pneu, díly elektrický proud, poplatky filtry, spotřeba el. proudu
Frekvence používání 365 365 365 365 365
Složitost ovládání (počet kroků k základnímu spuštění) návod,2-3 návod,2-3 autoškola, návod návod,1 návod,1
Ekologický přínos používání +,- -,+ (méně cestování) +,- jak kdy - (jen spotřeba) + (větší úspora tepla než spotřeba el. proudu)
Pohodlí + + + + + (nemusím otvírat okna)*
Zdraví +,- +,- (nebyla prokázána škodlivost záření) +,- (méně chodíme pěšky, více akcí stihneme) +,- + (pylový filtr, dostatek čerstvého vzduchu,regulace vlhkosti atd.)
Co řeší čas u nádobí a rozmáčené ruce častější, ale méně osobní kontakt kontakty, přesuny, zásobování informace, relax, zábavu dostatek čerstvého vzduchu k dýchání
Úspora času a vody času času žádná 70-85% tepla z větrání zpět

*přibližná časová úspora: budu-li počítat 6 oken po dvou minutách (otevřít, zavřít a přesun mezi nimi) krát každou hodinu přes den (doporučená hodnota je každou hodinu 5-10min. větrat) budu počítat 8 hodin krát 365 dní v roce, dostávám se k výsledku: 35040min., tj. 584 hodin přes 24 dní svého života obcházím dům a větrám, abych měl čerstvý vzduch k dýchání. Když to nedělám, tvoří se v domě plísně ze zadržené vlhkosti.

Cílem této tabulky není říci, pořiďte si řízené větrání s rekuperací tepla místo televize, nebo myčky, ale zamyslet se, jestli argumenty, které slýcháváme a nedostatek času na zjištění informací nám nezabraňují v pochopení přínosu zařízení, které je sice na trhu relativně nové, ale pro moderní stavbu v úsporném standardu i nezbytné. Akceptace novinek a zařazení na správné místo v žebříčku hodnot, je téměř denním úkolem každého z nás. Snad Vám dnešní zamyšlení pomohlo ve Vašem rozhodování o zdravé budoucnosti ve Vašem domě.

Více informací o větrání se zpětným ziskem tepla.

 
 
Reklama