Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens představuje regulátory průtoku vzduchu pro systémovou integraci

Společnost Siemens uvádí na trh dva nové regulátory průtoku vzduchu řady OpenAir schopné komunikovat po standardní sběrnici KNX a protokolem PL-Link typu plug&play.

Komunikační schopnost nových regulátorů průtoku vzduchu řady OpenAir zjednodušuje obsluhu, zvyšuje komfort v budovách a optimalizuje náklady na energii. Současně je nabídka produktů řady OpenAir rozšířena o dva kompaktní regulátory bez komunikace a modulární regulátor průtoku vzduchu s možností připojení libovolného servopohonu z produktové skupiny OpenAir.

Nejnovějšími přírůstky produktové řady OpenAir jsou kompaktní regulátory proměnného množství vzduchu (třída Variable Air Volume – VAV) s typovým označením GDB181.1E/KN (5 N•m), popř. GLB181.1E/KN (10 N•m). Oba přístroje jsou určeny pro systémovou integraci a disponují patentovaným protokolem Siemens PL-Link typu plug&play a komunikační sběrnicí KNX (S mód i LTE mód). Zatímco protokol PL-Link a KNX LTE mód výrazně usnadňují konfigurování a uvádění přístrojů do provozu, KNX S mód umožňuje přístroje začlenit do systémů jiných výrobců. Komunikační schopnost těchto přístrojů ve spojení s odpovídajícími komunikačními termostaty a regulátory z řad Desigo a Synco 700 umožňuje jejich integraci po sběrnici KNX a vytvoření moderního úsporného systému. V regulátorech je použit nový, velmi přesný snímač tlakové diference s vynikající dlouhodobou stabilitou. Nové přístroje díky tomu dosahují ještě větší kvality regulace, než předchozí modely.

Stávající kompaktní regulátory VAV bez možnosti komunikace typu GDB181.1E/3 (5 N•m) a GLB181.1E/3 (10 N•m) s řídicím signálem 0/2 až 10 V DC nebo s tříbodovým řídicím signálem a výstupním zpětnovazebním signálem 0/2 až 10 V DC byly zcela přepracovány. Jsou vybaveny novým snímačem tlakové diference a vedle přesného mechanického provedení a osvědčeného odolného krytu nabízejí zdokonalenou elektroniku a uživatelské rozhraní (Human Machine Interface - HMI) se stavovou světelnou diodou typu LED.

Modulární VAV regulátor s označením ASV181.1E/3 je přístroj bez integrovaného motoru a slouží pro připojení k externímu servopohonu řady OpenAir s tříbodovým řídicím signálem a krouticím momentem vyšším než 10 N•m. Přístroj má stejný snímač tlakové diference a tutéž elektroniku i indikátor stavu (dioda LED) jako kompaktní regulátory VAV.


Přínosem pro provozovatele budov je snazší projektování a uvádění zařízení do provozu. Výsledkem je snížení provozních nákladů, a to zejména při použití nových přístrojů řady OpenAir s komunikačním rozhraním.
Všechny nové regulátory průtoku vzduchu lze snadno a spolehlivě kalibrovat pro konfigurace typu VAV, neboť pro správný chod stačí vložit pouze tři parametry specifického OEM zařízení. Možnosti použití zvyšuje nový přídavný režim s úhly natočení jinými než 0 až 90°. Všechny přístroje lze snadno začlenit do systémových zařízení vyvinutých společností Siemens (např. Synco 700, Desigo Total Room Automation). Regulátory průtoku vzduchu řady OpenAir mají stupeň krytí IP54 a vyznačují se dlouhodobou stabilitou parametrů bez posuvů vlivem změn teploty a stárnutí i přesným snímáním hodnot měřených veličin nezávislým na poloze přístroje.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama