Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazénové klimatizační jednotky s tepelným čerpadlem a dvojitou rekuperací – typ RRT

Jednotka je vybavena okruhem tepelného čerpadla, které umožňuje odvlhčování cirkulačního vzduchu.

Deskový výměník s účinností přes 80% slouží pro zpětné získávání tepla při nasávání čerstvého vzduchu a jako ekonomizér při odvlhčování. Jednotka obsahuje dva filtry pro čerstvý a oběhový vzduch. Dohřev vzduchu je realizován pomocí vodního nebo elektrického ohřívače.

Tyto jednotky jsou vhodné pro větrání, odvlhčování a vytápění středních a velkých bazénů - například velké kryté veřejné bazény, velké hotelové bazény, aquaparky, lázně apod. Jejich výhodou je maximální účinnost zpětného získávání tepla a minimální nároky na příkon odvlhčovacího kompresoru. Tato konfigurace představuje maximální míru efektivity provozu větrání bazénu.

Varianty:
  • ventilátory s volným oběžným kolem
  • plynulé řízení výkonu frekvenčními měniči
  • elektrický ohřev
  • odvod tepla do bazénové nebo užitkové vody

Zimní provoz

V zimním období jednotka pracuje jako směšovací a zajišťuje hygienickou dávku čerstvého vzduchu. Vzduch z větší části cirkuluje jednotkou, kde je filtrován a dohříván na požadovanou teplotu.

Část vlhkého odpadního vzduchu prochází přes dvojitý rekuperační výměník s účinností vyšší přes 80% a přitom předehřívá čerstvý vzduch.

Sušší čerstvý vzduch je předehříván v dvojitém rekuperačním výměníku a spolu s cirkulačním vzduchem dohříván vodním ohřívačem na požadovanou teplotu.

Odvlhčování

Přestoupí-li vlhkost v prostoru bazénu nastavenou mez, jednotka přejde do odvlhčovacího režimu. V tomto režimu jednotka vzduch cirkuluje při zapnutém kompresoru tepelného čerpadla. Vzduch je předchlazen na deskovém výměníku, pak je na výparníku ochlazen pod teplotu rosného bodu, a je z něj odloučena vlhkost. Ta je odvedena ve formě kondenzátu přes sifon do kanalizace. Odvlhčený vzduch je smíšen s čerstvým vzduchem, předehřát na přívodní straně deskového výměníku a dohřán na kondenzátoru. Dvojitý deskový výměník ve funkci ekonomizéru výrazně snižuje spotřebu elektrické energie spotřebou na odvlhčení.

Letní provoz

Vystoupí-li v létě teplota v bazénové hale nad nastavenou mez, jednotka přejde do stavu letního provětrávání, kdy je do prostoru bazénu vháněn čerství vzduch až do výše 100%. Vzduch proudí mimo deskový výměník obchozem. V tomto provozním stavu jednotka maximálně větrá prostor bazénu.


Zimní provoz

Odvlhčování

Letní provoz

 
 
Reklama