Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazénové klimatizační jednotky s tepelným čerpadlem – typ T

Jednotka je vybavena okruhem tepelného čerpadla, které umožňuje odvlhčování cirkulačního vzduchu. Obsahuje filtr pro čerstvý a filtr pro oběhový vzduch. Dohřev vzduchu je realizován pomocí vodního nebo elektrického ohřívače.

Tyto jednotky jsou vhodné pro větrání, odvlhčování a vytápění menších bazénů například u rodinných domů, penziónů či rehabilitačních zařízení. Jejich výhodami jsou malý obestavěný prostor a energetické zisky při odvlhčování pomocí tepelného čerpadla.

Varianty:
  • elektrický ohřev
  • odvod tepla do bazénové nebo užitkové vody
  • řízení frekvenčními měniči

Zimní provoz

V zimním období jednotka pracuje jako směšovací a zajišťuje hygienickou dávku čerstvého vzduchu. Vzduch z větší části cirkuluje jednotkou, kde je filtrován a dohříván na požadovanou teplotu.

Odvlhčování

Přestoupí-li vlhkost v prostoru bazénu nastavenou mez (limit), jednotka přejde do odvlhčovacího režimu. V tomto režimu jednotka vzduch cirkuluje při zapnutém kompresoru tepelného čerpadla. Vzduch je na výparníku nejprve ochlazen pod teplotu rosného bodu a je z něj odloučena vlhkost, která je odvedena ve formě kondenzátu přes sifon do kanalizace. Pak je vzduch smísen s čerstvým vzduchem a dohřán na kondenzátoru.

Letní provoz

Vystoupí-li v létě teplota v bazénové hale nad nastavenou mez, jednotka přejde do stavu letního provětrávání, kdy je do prostoru bazénu vháněn čerstvý vzduch až do výše 100%. V tomto provozním stavu jednotka maximálně větrá prostor bazénu.


Zimní provoz

Odvlhčování

Letní provoz

 
 
Reklama