Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zápach jako problém, zápach jako odpad

Zápach samozřejmě není možné klasifikovat jako klasický odpad v souladu s legislativou o odpadech. Zápach však vzniká při celé řadě technologických a výrobních procesů a je odpadem těchto procesů.

Zápach je obvykle unášen v proudu vzduchu a ten již je možné nazývat odpadní vzdušinou. Problematikou zápachu jako znečištění se zabývá zákon o ovzduší, který zápach staví vedle všeobecně známých polutantů. Na rozdíl od nich je však zápach jednoduše identifikovatelný i bez sofistikovaných měřících přístrojů a z toho důvodu je často laickou veřejností akcentován výrazněji, než jiný druh znečištění ovzduší. Výsledkem takové občanské nevole vůči nepříjemnému odéru může často být až omezování výroby nebo úplné uzavírání provozů.

V současné době je nabídka technologií na likvidaci zápachu na trhu celá řada. Tento příspěvek zhodnocuje realizované instalace technologie fotokatalytické oxidace. Tato technologie je vhodná zejména na vzdušiny obsahující pachové látky na bázi síry, amoniaku a organických těkavých látek.


 
 
Reklama