Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrací štěrbiny pro okenní systémy

Problémy s přebytečnou vlhkostí a kvalitu vzduchu v interiéru řeší mnoho stavebníků, kteří vyměnili stará netěsnící okna za nová. Osazení oken větracími štěrbinami je jednoduché, diskrétní a esteticky vydařené řešení za přijatelnou cenu.

Větrací štěrbina v barevném provedení ZDROJ Bristec
Větrací štěrbina v barevném provedení ZDROJ Bristec

Větrací mřížky najdou uplatnění nejenom ve školních třídách, ale jsou řešením i pro rodinné domy a své místo musí mít i v místnostech s plynovými spotřebiči. Okenní větrací štěrbiny umožňují buď jednoduché manuální nastavení průtoku vzduchu, nebo automaticky zajistí průtok čerstvého vzduchu podle vlhkosti uvnitř místnosti. Štěrbiny reagující na vlhkost navíc nepotřebují k regulaci přívodu vzduchu elektrický zdroj, protože pracují na principu prodlužování polyamidového pásku při zvýšené vlhkosti. Větrací mřížky je možné dodat i v úpravě s akustickým příslušenstvím zabraňujícím i pronikání extrémního zvuku do místnosti. Štěrbiny je možné manuálně uzavřít při extrémně chladném vzduchu v zimním období.

Podle velikosti místnosti je třeba okno osadit jednou či více větracími štěrbinami do horního rámu oken. Automatické okenní štěrbiny regulují průtok vzduchu od minimálního množství 5 m3/h při relativní vlhkosti 35 % až do 35 m3/h při relativní vlhkosti 70 %.

Větrací štěrbiny jsou vhodné do všech obytných místností. Efektivně chrání byt před vlhkostí, která může mít negativní dopad v podobě tvorby plísní či poškození stěn, a to při současném omezení tepelných ztrát. Vedle nízké pořizovací ceny, vynikají i jednoduchou údržbou. Osadit větracími štěrbinami lze dřevěná okna, plastová i hliníková. Estetické řešení podtrhuje také možnost barevného provedení od bílé až po rozsah vzorníku RAL.

 
 
Reklama