Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak spočítat vzduchový výkon ventilátoru

Vzduchový výkon je důležitým parametrem při výběru ventilátoru, jež určuje objem vzduchu, který přístroj vymění za hodinu. Počet výměn vzduchu se liší dle typu místnosti.

Výpočet vzduchového výkonu

Samotný výpočet je jednoduchý, stačí vynásobit objem místnosti (m3) s počtem výměn vzduchu v dané místnosti. Objem místnosti se vypočítá vynásobením délky, šířky a výšky místnosti v metrech.

Počet výměn vzduchu v místnosti za hodinu je specifický pro každou místnost, pro příklad koupelny a WC: 4-10 výměn za hodinu, kuchyň v domácnosti: 8-20 výměn za hodinu nebo kancelář: 5-8 výměn za hodinu.

Kompletní přehled naleznete v článku „Jak spočítat vzduchový výkon ventilátoru“.

Konkrétní příklad výpočtu vzduchového výkonu

Koupelna má rozměry: šířka 2 m, délka 3 m, výška 2,5 m. Objem místnosti se spočítá vynásobením těchto rozměrů 2 x 3 x 2,5=15 m3. Jelikož se jedná o koupelnu, doporučený počet výměn za hodinu je 4-10. Tedy 4 x 15 až 10 x 15. Výsledný požadovaný výkon ventilátoru pro naší modelovou koupelnu je tedy 60 až 150 m3/h.

Nepropásněte další zajímavé články ze světa klimatizací, ventilátorů a vzduchotechniky, které pravidelně zveřejňujeme na našich www stránkách.


CVB KLIMATIZACE A VENTILÁTORY
logo CVB KLIMATIZACE A VENTILÁTORY

Jsme specialisté na prodej, realizaci, montáž a servis klimatizací, vzduchotechniky, rekuperací, ventilátorů a tepelných čerpadel. Návrh, realizace a opravy po celé ČR. Maloobchod a velkoobchod. Klimatizace, tepelná čerpadla, vzduchotechnika, ventilátory, ...

 
 
Reklama