Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lindab vzduchotechnická řešení pro energeticky úsporný provoz budov

K největším „požíračům“ energie v zemích EU patří budovy, které spotřebovávají 40 % celkové energie a produkují 36 % emisí CO2. S energiemi nedokáže účinně hospodařit kolem 75 % budov.

Vzduchotechnická řešení od Lindabu
Vzduchotechnická řešení od Lindabu

Jednou z příčin je i špatně řešená vzduchotechnika, zejména nedostatečná těsnost vzduchotechnických systémů. Jak v tomto ohledu zlepšit ekonomiku provozu budov, radí Lindab – přední světový výrobce a prodejce vzduchotechniky.

K plýtvání penězi dochází doslova nad našimi hlavami

Netěsnosti v potrubí vzduchotechnických systémů musejí být kompenzovány zvýšeným výkonem ventilátorů ve vzduchotechnických jednotkách, což má za následek předimenzování jejich jednotlivých komponent. To pak vede ke zvýšené spotřebě energie, vyšší ceně a negativním dopadům na životní prostředí. „Dnes se standardně používá třída těsnosti potrubí vzduchotechnických systémů A nebo B. Pokud ale například v kancelářské budově o velikosti 1 000 m2 pozměníte vzduchotechnický systém z třídy těsnosti A na třídu C, ušetříte na energiích ročně kolem 500 EUR,” uvádí Anders Berg, prezident a ředitel koncernu Lindab.

Postavme hráz s třídou těsnosti D

„Jako lídr na trhu vzduchotechnických systémů směřujeme k tomu, abychom dodávali a vyvíjeli stále kvalitnější systémy třídy těsnosti D – tedy nejvyšší kategorie, jaká vůbec existuje. Příkladem jsou naše vzduchotechnická potrubí Lindab Safe a Lindab Safe Click. Revoluční novinkou je Lindab UltraLink, který nabízíme zatím pouze na některých zahraničních trzích. Nová ultrazvuková technologie tak optimalizuje proudění vzduchu a celkovou účinnost vzduchotechnického systému díky nerušenému proudění vzduchu a nížším tlakovým ztrátám. Právě inovační novinka Lindab UltraLink je příkladem našeho konkrétního příspěvku k novým regulativům Evropské unie, které stanovují, že do roku 2020 se spotřeba energie musí snížit o 20 %,“ uzavírá Anders Berg.


Lindab Ventilace
logo Lindab Ventilace

Nabízíme kompletní sortiment zahrnující VZT jednotky, požární klapky, čisté prostory, potrubní systémy, distribuční elementy, indukční jednotky, pasivní stropy a další příslušenství pro vzduchotechniku.

 
 
Reklama