Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Horko v hale? Jednoduché řešení - adiabatické chlazení hal EUCOLD

V posledních letech se chlazení hal stává velkým tématem hlavně z důvodu „stresu z tepla“ projevující se již při 27°C, kdy nastává snížená produktivita práce, ospalost, únava a další zdravotní obtíže.

Obava z vysokých provozních nákladů chlazení není ale na místě. Chlazení velkých prostor pomocí adiabatického chlazení vychází mnohem výhodněji než při použití klasických klimatizačních řešení pomocí split jednotek. Adiabatické jednotky lze umístit na střechu i boční stěny haly.
Adiabatické chlazení využívá přeměnu citelného tepla na teplo latentní, kde dochází k odpařování cirkulující vody na speciální vložce, která umožňuje ochlazení teplého vzduchu. Laicky řečeno, celý proces známe z práce vlastního těla, které se ochlazuje pocením. Na navlhčené pokožce vystavené větru lze pociťovat příjemný pocit chladu. Celý proces adiabatického chlazení je závislý na teplotě vstupujícího vzduchu do jednotky a jeho relativní vlhkosti - vyšší teplota vstupujícího vzduchu a jeho nižší relativní vlhkost efektivněji umožňují ochlazovat vystupující vzduch. Do prostoru haly je vždy vháněn čerstvý vzduch (již ochlazený) a v současné chvíli je přirozeným prouděním odváděn teplý vzduch.

Výhody adiabatického chlazení EUCOLD:
  • modulární a přizpůsobivý systém
  • nízké provozní náklady – elektrickou energii potřebujete pouze pro ventilátor a malé čerpadlo
  • neobsahuje chladivo – jednotky nepoužívají chladivo, využívá pouze jednoduchých fyzikálních vlastností vzduchu a vody
  • inteligentní regulace – chytré chlazení tam, kde je potřeba
  • přináší psychologický a fyzický pocit pohody (studie NASA), zlepšení hygienických podmínek

4heat s.r.o.
logo 4heat s.r.o.

Řešíme komplexně vytápění a chlazení průmyslových hal (sklady, autosalony, výroby,...) a domácností. Projekt zajišťujeme na klíč = konzultace, projekt, montáž a servis. Výhradní zastoupení pro ApenGroup a Carlieuklima. Pro domácnosti (rodinné domy a byty) ...

 
 
Reklama