Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Změna potřebného chladícího výkonu při změně nájemce v nákupním centru

Je naivní předpokládat, že Covid Lockdown přežijí všichni nájemci v nákupních centrech. Následovat tedy logicky bude jejich změna - jiný nájemce = jiný chladící výkon pro stejnou plochu. Řešení?

Jedna ze změn, která nás čeká je změna chování nájemců nájemních jednotek v nákupních centrech. Fluktuace bude v následujících měsících jistě mnohem větší, než na jakou jsme byli zvyklí - částečně jako důsledek krachu některých obchodů, částečně jako důsledek vyjednávání o nových podmínkách nájmu.

Jedním z důsledků přitom bude potřeba jiných chladících výkonů na stejně velkých plochách. Je zjevné, že prodejna elektroniky bude mít při stejné podlahové ploše jiné tepelné zisky než prodejna textilu a ta zase jiné než např. ZOO koutek. Potřebné průtoky chladící vody se proto se změnou nájemce mění a to i výrazně. Navíc lze předpokládat, že po určitou dobu nebudou všechny nájemní jednotky obsazeny a nebude tedy důvod v nich chladit. Dopady na hydrauliku jsou tedy zřejmé.

Řešení?

Zdánlivě neřešitelnou situaci vyřešíme z pohledu hydrauliky jednoduše:

Na odbočku do každé nákupní jednotky osadíme automatický vyvažovací ventil Sigma Compact, přičemž důležité je to AUTOMATICKÝ. S ručním vyvažovacím ventilem si nevystačíme!

Na ventilu Sigma Compact nastavíme nominální průtok chladící vody a máme vystaráno. Funguje totiž tak, že sebou samým nepustí větší množství vody, než jsme přednastavili. Můžeme tedy beztrestně připojovat / odpojovat jednotlivé nájemní prostory, měnit průtoky při změně nájemce, aniž bychom tím zapříčinili změnu průtoků v jiných nájemních jednotkách. Jediné co přitom budeme měnit je přednastavení ventilu Sigma Compact.


Hydronix CZ s.r.o.
logo Hydronix CZ s.r.o.

Výroba - distribuce - technická podpora: Ruční vyvažovací ventily, Automatické vyvažovací ventily, Regulátory tlakové diference, Tlakově nezávislé 2-cestné regulační ventily, Sálavé vytápění a chlazení, Teplovzdušné jednotky, Fancoily, Dveřní a vratové clony.

 
 
Reklama