Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na co si dát pozor při výběru digestoře

Při výběru odsavače par nebo recirkulace bychom se měli rozhodovat nejen podle vzhledu, ale i podle velikosti kuchyně, spotřeby energií nebo umístění varné desky.


Zdroj: Bigstockphoto.com

Maximální odsávací výkon

Digestoř by měla být schopna vyměnit vzduch v kuchyni 5–10krát za hodinu. Vypočítejte si proto objem kuchyně a vynásobte ho číslem 8, případně klidně i 10. Technický parametr uvedený u digestoře, např. v podobě XY m3/h vám pak napoví, zda je daný přístroj vhodný do vaší kuchyně.

Ekologický chod

Energetická náročnost všech spotřebičů v domácnosti je důležitá. Nezapomínejme na to ani při výběru digestoře. Nejlepší energetickou třídou je A++.

Minimální hlučnost

Propojení kuchyně s obývacím pokojem je v moderní architektuře častým prvkem. Při výběru digestoře je tak nutné dbát i na její hlučnost. Vyhovovat by měla digestoř s rozsahem od 50 dB při minimálním výkonu do 60 dB při maximálním výkonu.

Umístění digestoře

Konkrétní typ digestoře bychom měli vybírat ještě při tvorbě realizačního projektu. Je nutné rozlišit nástěnné digestoře, stropní či ostrůvkové digestoře, případně i odsavače vestavěné v pracovní, respektive varné desce.

Odtah nebo recirkulace

Při výběru digestoře bychom se také měli rozhodnout, zda budeme potřebovat klasický odsávač par, který odvede odpadovou trubicí páru a pachy ven z nemovitosti, nebo zda budeme potřebovat recirkulaci. Ta je vhodná v interiérech, kde nejsou možné stavební úpravy. Recirkulace vybírejte podle její účinnosti a snadné údržby.
 
 
Reklama