Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat vhodnou digestoř do bytu

Digestoř je v každé kuchyni nezbytností, neboť dokáže vyčistit vzduch prosycený výpary z vaření. Aby ale plnila adekvátně svou funkci, je potřeba si vybrat digestoř správně. Které parametry je nutné zohlednit?

Typ digestoře

V bytech, kde není možnost odtahu do komína, nacházejí uplatnění především recirkulační digestoře. Ty nevyžadují pro svůj provoz odtahové potrubí. Odsátý vzduch se filtruje přes uhlíkový a tukový filtr a vrací se zpět do místnosti. (Zdroj: Jak vybrat digestoř, Spotřebitelov.cz).

Výhoda digestoře bez odtahu tak tkví kromě variability použití v různých bytech i v jednodušší instalaci. Je však nutné pamatovat na to, že tento typ vyžaduje pravidelnou výměnu uhlíkového filtru.

Provedení digestoře

Pokud si vyberete vhodný typ digestoře s ohledem na konstrukční možnosti ve vašem bytě, stále máte možnost si zvolit i z celé řady typů digestoří.
K základním alternativám patří podstavné digestoře s mřížkou. Ta umožňuje vhánění již čistého vzduchu nazpět do místnosti. Komínové a ostrůvkové digestoře jsou vybaveny mřížkou v komínové části. Vestavné digestoře jsou spojeny s horní skříňkou prostřednictvím odtahového potrubí a ukončeny mřížkou. Teleskopické digestoře se hodí do malých kuchyní, protože jsou zabudované a vysunout je můžete jen tehdy, pokud je potřebujete.

Výkon digestoře

Výkon je stěžejním parametrem každé digestoře. Musí se spočítat. Odvodíte ho ze stanovení objemu vzduchu v místnosti v m³, pokud si zároveň uvědomíte, že vzduch je do hodiny nutné vyměnit cca 10x.
Maximální výkon pro prostor o objemu 40 m³ by tak měl podle tohoto vzorce orientačně činit 400 m³/h. Současně je nutné si uvědomit, že vyšší výkon s sebou nutně nese vyšší spotřebu zařízení. Vyplatí se vám tak primárně vzhledem k úspoře energie pořídit zařízení v úsporné energetické třídě A+++.

Hlučnost

Hlučnost předurčuje komfort používání odsavače par. Je nutné vědět, že digestoře recirkulační jsou hlučnější než ty s odtahem. Každopádně by však hlučnost neměla překročit hodnotu 58 dB.

 
 
Reklama