Použití klasických klimatizací k chlazení vinných sklípků
Věděli jste, že běžných splitových nástěnných klimatizací lze využít kromě chlazení osob také k techničtějším účelům - zejména chlazení vinných sklípků, popř. potravinových provozů, pivnic, řeznictví
Výhodou oproti chladicím zařízením, specializovaným na tyto účely, je především výrazně nižší pořizovací cena a nižší hlučnost - kompresor je umístěn ve venkovní jednotce vně místnosti. Jednotky s odborně upraveným teplotním senzorem a regulací jsou schopny celoročního nízkoteplotního chlazení, bez negativních jevů podchlazování chladiva a zamražování výměníku.
Místo standardní, nejnižší nastavitelné a dosažitelné teploty chlazení 16°C mohou celoročně vychladit teplotu v místnosti na 12°C, tedy na nejvhodnější teplotu pro skladování bílého vína. Moderní inverterové klimatizace s reverzním ventilem jsou zároveň schopny v mrazivých zimních dnech požadovanou teplotu vytopit.
Užitečným sekundárním jevem chlazení klimatizací je také odvlhčování místnosti formou kondenzace vody na výměníku vnitřní jednotky a její odvod z místnosti, jako prevence plísní žádoucí v místnostech pro přípravu a skladování potravin. Díky ionizátoru a filtrům zároveň místnost čistí od prachu a drobných nečistot.