Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Monitoring teploty a vlhkosti v historické budově muzea

Instalace čidel teploty a vlhkosti v podzemních katakombách

V podzemních katakombách památkové budovy muzea, nebylo možné vést kabely ani vrtat do zdiva. Přesto je nutné zde monitorovat teplotu, vlhkost a rosný bod. V podzemí totiž byly umístěny vystavené exponáty, které musí být skladované ve stanovených podmínkách. Při vysoké vlhkosti by mohlo dojít k poškození exponátu. Rosný bod pak chrání exponáty před kondenzací vody. Při této instalaci jsme museli splnit několik požadavků zákazníka.

- Monitorovat teplotu, vlhkost a rosný bod.
- Naměřené údaje monitorovat v časovém intervalu.
- Zobrazit a uchovávat naměřené údaje na vzdáleném počítači.
- Při překročení přednastavených hodnot upozornit obsluhu na počítači a emailem.
- Při instalaci nesmělo být poškozeno zdivo.

Pro monitorování teploty a vlhkosti jsme použili teploměr s vlhkoměrem Comet W3810 s vestavěným tepelným a vlhkostním čidlem. Sensor dokáže zobrazit i rosný bod. Velkou výhodou je i kompletní bezdrátové řešení. Snímač je napájen vestavěnou lithiovou baterií, která při měření jednou za hodinu vydrží cca 1,5 roku. Přenos měřených hodnot probíhá bezdrátově prostřednictvím rádiové sítě Sigfox. Tato síť má velmi kvalitní pokrytí po celé České republice i Evropě. Přestože tento rádiový signál pokryje většinu míst, byl v podzemí katakomb velmi slabý. Signál jsme zvýšili pomocí přenosné BTS stanice a dosáhli jsme tak kvalitního signálu nejen v katakombách ale v celé historické budově. Nyní může muzeum bez problémů pokrýt celý objekt dalšími čidly.

Instalaci provedla firma KALIST AKL s.r.o.

Comet W3810


COMET SYSTEM, s.r.o.
logo COMET SYSTEM, s.r.o.

Vývoj a výroba průmyslových a interiérových snímačů teploty, vlhkosti, atmosférického tlaku, koncentrace CO₂ pro techniku budov. Analogové výstupy 4-20mA, 0-10V. Sériové výstupy RS485, RS232. Ethernetové rozhraní - http, smtp, snmp, SOAP, telnet, www ...

 
 
Reklama