Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Užijte si domácnost bez škodlivých toxinů. Poradíme vám, jak na to

Nikdo z nás nechce žít v domově, kde je hodně toxinů. Není to zdravé pro dospělé a už vůbec ne pro děti. Bohužel v našich domovech se nachází mnohem více škodlivých toxinů, než si dokážeme představit.


Zdroj obrázku: Proxima Studio / Shutterstock.com

Naštěstí existuje pár jednoduchých způsobů, jak můžete jejich množství doma snížit a eliminovat mnoho škodlivých látek.

Dávejte si pozor na pesticidy

O těchto látkách se všude mluví. Možná ale netušíte, že máte tyto látky doma. Nachází se v prostředních na čištění domácností, pro ošetření trávníku nebo v potravinách. Pesticidy mohou způsobit podráždění očí i dýchacích cest. Proto byste se jim měli vyhýbat. Základem jsou:

  • bio nebo domácí potraviny,
  • ekologické čisticí prostředky,
  • přírodní hnojiva ad.

Prošlé potraviny jsou velkým rizikem

Nikdy nepodceňujte potraviny s prošlou záruční lhůtou. Nesnažte se jíst jen trochu plesnivý chléb nebo prošlé jogurty. Riskujete tím obrovské zdravotní problémy a velké množství mykotoxinů, které se dostanou do vašeho těla.

Od toxinů byste měli čistit také vzduch

Nikdo z nás si to běžně neuvědomuje, ale každý den jsme vystaveni mnoha toxinům ve vzduchu. Venku to ovlivnit příliš nemůžete, ale doma byste vzduch měli pravidelně čistit. Pomohou vám k tomu určité druhy rostlin nebo čističky vzduchu. Nejsou drahé a bude mít doma úžasně čistý vzduch.

Plasty obsahují nebezpečné látky

Plasty jsou všudypřítomným materiálem, ze kterého se vyrábí hodně produktů. PET lahve jsou největším problémem, protože obsahují ftaláty, které se postupně uvolňují do nápojů nebo potravin. Ftaláty jsou rizikem hlavně pro malé děti nebo těhotné ženy, protože narušují endokrinní systém.

Nezapomínejte na kosmetiku

Většina žen používá kosmetiku. Jestli se o ni nechcete připravit, měli byste investovat do přírodní kosmetiky, která neobsahuje skryté chemikálie. Těkavé i další látky běžně najdeme ve sprchových gelech, laku na vlasy, deodorantu nebo rtěnkách. Měli byste proto dbát na to, jaké produkty si kupujete a nanášíte na svou pokožku, která všechny látky absorbuje.

Více informací

 
 
Reklama