Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do českých průmyslových firem se dostávají monster ventilátory

Zatímco v minulosti proto firmy sahaly především po klimatizacích, v poslední době se začínají orientovat i na takzvané monster ventilátory. Pocitovou teplotu snižují až o 6 °C.

Nízká nezaměstnanost v tuzemských průmyslových podnicích vede k hledání způsobů, jak získat a udržet potenciální pracovníky. Vedle finančního ohodnocení je důležitým faktorem i tepelný komfort na pracovišti. Aby zlepšily podmínky, investovaly mnohé firmy do zkvalitnění obálky svých budov, což ale způsobuje nepříjemné zahřívání prostor v létě.

„Podniky se v těchto případech doposud snažily své prostory ochlazovat pomocí klimatizací, v zámoří se však ve velkém používají monster ventilátory, které se nyní dostávají i do Evropy. Trh se pomalu učí využívat toto řešení a první realizace se objevují i v Česku,“ uvedl Aleš Fukar, jednatel společnosti Schwank CZ, která se zaměřuje na vytápění a chlazení průmyslových objektů. Monster ventilátory fungují na stejném principu jako klasické menší ventilátory, se kterými se lze setkat například v restauracích. Prouděním vzduchu vytvářejí na kůži chladivý vánek, v průmyslových halách přitom jejich průměr může dosahovat až 7,3 metru.

V zimním období se monster ventilátory mohou použít k rozhánění teplého vzduchu směrem dolů v průmyslových halách, nahrazují tak destratifikátory. Ty mají menší výkon a spotřebu vzduchu než monster ventilátory, a proto je jejich účinnost v porovnání s nimi nízká. „Takové řešení má smysl, pokud je průmyslový objekt vytápěn teplovzdušně, například tepelnými čerpadly, teplovzdušnými či vzduchotechnickými jednotkami,“ uvedl Fukar.


 
 
Reklama