Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrání školní třídy v praxi podokenní decentrální jednotkou Xroom - Případová studie

Větrání školní třídy inovativním způsobem, za použití podokenních decentrálních rekuperačních jednotek s topením a chlazením - Xroom a náhrady radiátorů. Střední škola stavební ve Vysokém Mýtě.

Na podzim roku 2022 se domluvili zástupci Odboru školství Pardubického kraje, Střední školy stavební Vysoké Mýto, společnosti BW stavitelství s.r.o. a společnosti Xvent s.r.o. na realizaci projektu „Montáž a zkušební provoz systému jednotek Xroom ve školní třídě."

Ve školní třídě probíhalo měření kvality ovzduší dva týdny před instalací jednotek (Prosinec 2022) a několik měsíců po instalaci jednotek. Měření v praxi prokázalo, že hladina koncentrace CO2 při použití větrací jednotky Xroom s rekuperací tepla je méně než poloviční. V nejkritičtějším časovém úseku jednotka udržovala koncentraci CO2 na hranici 1 500ppm - tedy na úrovni hygienicky přípustné koncentrace CO2 ve školní třídě během vyučování. Topný výkon jednotky je dostatečný i v kritických zimních měsících s mínusovými teplotami. Pozn.: Budova není zateplena.

Vnitřní klima uvnitř třídy se subjektivně (pocitově) výrazně zlepšilo. Decentrální větrací jednotka XROOM je ideálním řešením nuceného větrání s rekuperací tepla. Její předností je snadná montáž. Jednotka je lehká a není nutné ji zvedat do výšky. V prostoru nezabírá dodatečné místo a umožňuje vytápění i chlazení. Její autonomní chod nevyžaduje další zásahy obsluhy. Chod jednotky je také možné řídit nadřazeným systémem pro správu budovy (BMS/ModBus). Dotazníkovým šetřením mezi studenty i učiteli bylo zjištěno, že jednotka svým tichým chodem nijak nenarušuje vyučování.

Pro plný obsah studie a výstupy z měření prosím neváhejte kontaktovat našeho obchodního zástupce.

Více informací


Xvent s.r.o.
logo Xvent s.r.o.

Jsme česká firma, která vyvíjí a vyrábí průmyslové vytápění, vzduchové clony, rekuperační jednotky a čističky vzduchu s důrazem na jednoduchou instalaci, ovládání a funkční design. Technologie, které žijí a dýchají s vámi.

 
 
Reklama