Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TZB-info partnerem zahájení výuky Budovy a prostředí na FSv ČVUT

Těší nás setkání se studenty oboru, který je nám blízký. A jsme rádi za zpětnou vazbu, kterou nám studenti aktivně používající TZB-info mohou dát.

Děkujeme za pozvání na zahájení školního roku studijního magisterského programu Budovy a prostředí na Stavební fakultě ČVUT v Praze. Každoročně jsme partnerem této malé slavnosti, kdy studenti vstupují do druhé etapy svého vysokoškolského studia a v rámci magisterského studia si vybrali program Budovy a prostředí. Ten vypisují společně katedra TZB a katedra Pozemních staveb.

Na zahájení výuky promluvili ke studentům proděkanka pro pedagogickou činnost - prof. Ing. arch. Ing. Zuzana Pešková, Ph.D., vedoucí katedry TZB prof. Ing. Karel Kabele, CSc., prof.Ing. Jan Tywoniak, CSc., vedoucí katedry Pozemních staveb prof. Ing. Petr Hájek, CSc., FEng. a Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., ředitelka TZB-info a ESTAV.cz. Hovořilo se o situaci na trhu práce, který netrpělivě očeká nové absolventy, na druhou stranu zazněl i apel na studenty, aby lákadlům praxe pokud možno ještě odolali a snažili se maximálně využít čas ve škole k získání informací, které pak v praxi mohou využít. "Jako studenti máte poslední šanci získat informace zadarmo, účastnit se zajímavých výzkumných projektů a stáží. Využijte toho," řekl prof. Hájek.
"My zde na fakultě jsem vám plně k dispozici, zajímavé výzvy nabízí i UCEEB, letní škola TZB a další projekty. Jako studenti máte i možnost zdarma být součástí profesního dění jako členové Společnosti pro techniku prostředí," řekl prof. Kabele.
"TZB-info se často objevilo jako zdroj v seznamu literatury bakalářských prací. Jsme za to rádi a budeme rádi, pokud vám i nadále TZB-info bude dobře sloužit, a to i pro diplomové práce. Jen nezapomeňte, že se jedná o informace, které můžete využít v rámci autorského zákona a nezapomeňte pečlivě citovat a o informacích přemýšlet. A samozřejmě budeme rádi, když se s novými zkušenostmi k nám vrátíte i jako autoři," řekla na zahájení D. Kopačková.
I v návaznosti na TZB-info upozornil prof. Tywoniak: " A protože informací je v dnešní době přehršel, nezapomeňte k nim přistupovat kriticky, pečlivě je vážit a třídit."

Obor Budovy a prostředí

Studium je zaměřeno na komplexní zvládnutí principů koncepčního navrhování budov, jejich částí, technických systémů budov, které při minimální spotřebě energie a minimální zátěži životního prostředí zajišťují komfortní vnitřní prostředí, reagující na požadavky uživatelů.

Důraz je kladen na chápání budovy jako celku, s vazbami na vnější i vnitřní životní prostředí v měřítku celého životního cyklu budov ("Integrated building design").

Během studia oboru Budovy a prostředí jsou prohlubovány znalosti v teoretických a průpravných předmětech jako např.
  • matematika,
  • teorie vnitřního prostředí,
  • energetická náročnost budov,
  • hodnocení vlivu budov na životní prostředí.

V jednotlivých profesních oblastech zaměřených na technická zařízení a konstrukce budov je kladen důraz na kritéria volby a vzájemné vazby systémů.

Odborné předměty jsou soustředěny zejména na optimalizaci řešení konstrukčních, energetických a ekologických systémů charakteristických typů budov bytové, občanské, průmyslové i zemědělské výstavby z pohledu standardních, nízkoenergetických a inteligentních budov.

V rámci studijního oboru mají studenti možnost volby skupin volitelných předmětů zaměřených na technická zařízení nebo konstrukce budov a tím si určit své profesní zaměření.

 
 
Reklama