Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka na českém trhu, vzduchotechnický topný systém RESIDENCIAT

CIAT přichází v tomto roce na trh s novinkou RESIDENCIAT. Na český trh se tak dostává vzduchotechnický topný systém, který využívají např. celé Spojené státy. Systém RESIDENCIAT zajistí v rámci jednoho systému topení, chlazení i rekuperaci s mnohem nižšími náklady na pořízení i provoz než klasické systémy.

RESIDENCIAT byl speciálně vyvinut pro vytápění, chlazení a klimatizování objektů pro bydlení všech typů rodinných domů a bytů, rekreačních zařízení i kancelářských prostor. Jeden systém je dimenzován pro maximálně 6 místností (teplotních zón). Jistě ho uvítají i ti, kteří zvažují vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií náhradu přímotopů úspornějším zdrojem a kterým tímto odpadne nákladná a složitá instalace topných těles či podlahového vytápění, nebo ti, kteří jen chtějí doplnit stávající topný systém o chlazení a rekuperaci.

RESIDENCIAT je vzduchotechnický topný systém pracující s cirkulačním vzduchem a topnou/chladící vodou. Skládá se z centrální jednotky pro ohřev/chlazení s multizónovou regulací, nástěnného ovladače s displejem a termostatem (jeden hlavní a až 5 zónových), z regulačních klapek na rozvodu vzduchu se servo pohony a distribučních elementů s COANDA efektem.

Instaluje se do podhledů technických místností nebo chodeb. Jedná se o kompaktní jednotku malých rozměrů, jejíž instalace nepotřebuje žádné speciální prostory a také potrubní rozvody vzduchu nevyžadují žádné rozměrné technické kanály a je možné je vést běžnými stavebními konstrukcemi. Vyžaduje zdroj teplé nebo chladící vody - tedy buď tepelné čerpadlo, nebo jakýkoli regulovatelný kotel a výrobník chladící vody.

Velkou předností tohoto řešení je, že z interiéru zmizí nevzhledné radiátory a klimatizační jednotky a zbude jen jedna mřížka pod stropem pro přívod i odvod vzduchu. Ta zajišťuje rovnoměrnou teplotu v místnosti prostřednictvím unikátního způsobu distribuce vzduchu pomocí Coanda efektu.

Díky centrálnímu řízení a zónovým nástěnným ovladačům s termostatem vytvoří systém RESIDENCIAT tepelný komfort na vysoké úrovni v až šesti samostatných zónách. Systém umožní rychlé dosažení požadované teploty (cca 15 min), můžete ho tedy např. zapnout těsně před začátkem pracovní doby. Výhodou je bezesporu i možnost dálkového ovládání přes SMS a internet.

Vzhledem k velice tichému chodu motoru ventilátoru vzduchotechnické jednotky a nízkému hluku distribučních mřížek je zajištěn i akustický komfort. Prach je aktivně odlučován v prachovém filtru, proto systém vytvoří bezprašné prostředí, výměna vzduchu slouží i k provětrávání objektu a snížení rizika plísní. Nehrozí zde ani průvan, pohyb vzduchu je zde lidskými smysly nezaznamenatelný.

 

Nuceným oběhem vzduchu se využije každý zdroj tepelné energie ve Vašem domě, tedy i lednička, televize či sporák. Nemalé náklady na energie uspoří i funkce " freecoling", která umožňuje přenos tepla nebo chladu z jedné zóny do druhé bez nutnosti spouštění zdroje tepla či chladu.

Mimo provozního komfortu a úspor jsou dalšími výhodami tohoto systému snadná instalace a údržba.

Ve vývojových laboratořích společnosti CIAT jsou si vědomi, že integrovaný způsob řešení energetických systémů budov snižuje spotřebu energie při nižších nákladech. Systém RESIDENCIAT umožní využití tohoto principu nyní i pro menší objekty pro bydlení. Přináší úspory a komfort pro Vaše bydlení.

 
 
Reklama