Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požární bezpečnost multifunkčního centra Nová Karolina se systémem Conlit DUCTROCK

Náročný objekt značného stavebního rozsahu vyžaduje maximální pozornost především z hlediska požární bezpečnosti. Hovoříme tady nejen o vnější obálce budov, ale především o vnitřních potrubních rozvodech, jimiž se rozumí jak vzduchotechnická potrubí, tak potrubí pro odvod kouře a tepla. Na stavbě je instalováno téměř 6 000 m2 protipožárních obkladů OTK.

Stavba století... Slovní spojení, často slýchané při rozhovorech a diskusích o moderním multifunkčním centru Nová Karolina, které nahradí letitou proluku po koksovně Karolina a doplní historické centrum města Ostravy. I. etapa výstavby by měla být dokončena v květnu 2012 a celý projekt pak v roce 2018. Náročný objekt značného stavebního rozsahu vyžaduje maximální pozornost především z hlediska požární bezpečnosti. Hovoříme tady nejen o vnější obálce budov, ale především o vnitřních potrubních rozvodech, jimiž se rozumí jak vzduchotechnická potrubí, tak potrubí pro odvod kouře a tepla. Na stavbě je instalováno téměř 6 000 m2 protipožárních obkladů OTK a aplikované speciální izolační materiály na ochranu před ohněm nesou značku ROCKWOOL.

Na skutečně jedinečné zakázce spolupracovala společnost ROCKWOOL ruku v ruce s firmou Mart Hodonín, která je představitelem progresivních výrobců vzduchotechnického potrubí (VZT) a potrubí pro odvod kouře a tepla (OTK).

Právě systém OTK je na této stavbě využit ve zvýšené míře s ohledem na řadu aspektů, kterými jsou například neobvyklá stavební výška, často propojené rozsáhlé prostory nebo velká šířka i hloubka jednotlivých objektů. Za takových okolností by při požáru mohlo dojít k intenzivnímu a rychlému zakouření těchto ploch, což přináší určitý stupeň rizika. Potrubí je v tomto případě realizováno těsně pod strop a obkládáno u naprosté většiny vodorovných větví pouze ze tří stran, takže boční izolace jsou zakončeny lemováním ke stropní konstrukci.

ROCKWOOL, systém Conlit DUCTROCK   ROCKWOOL, systém Conlit DUCTROCK   ROCKWOOL, systém Conlit DUCTROCK

Pro izolaci rozvodů byl použit systém Conlit DUCTROCK, který sestává z izolačních desek Conlit Ductrock 60 s hliníkovým povrchem a tloušťkou 60 mm. Toto potrubí má při použití pro odtah tepla a kouře požární odolnost 30 minut, a to při požáru vně i uvnitř potrubí. Po tuto dobu je tedy schopno sloužit řádně svému účelu, pro který bylo sestaveno a po stejnou dobu musí běžet i odtahové kouřové ventilátory. Navíc nehrozí žádné dodatečné netěsnosti, oddělení od stavební konstrukce nebo jiné postupně se vyvíjející vady. Potrubí je samo utěsněno, izolační desky Conlit Ductrock mají navíc lepené spoje - speciální lepidlo Conlit Fix zlepšuje utěsnění. Izolace má povrchovou úpravu z hliníkové fólie, která se uzavírá samolepicí hliníkovou páskou na spojích izolačních desek i na hranách potrubí. Vlastnosti systému jsou vztaženy k ocelovému potrubí, které umí kompenzovat pohyby a eventuální dilatace stavby v dostatečné míře.

Složení systému Conlit DUCTROCK


1. Deska Conlit Ductrock - 4. Ocelový U profil - 6. Závěs - 12. Vzduchovod z pozinkované oceli

Seznam komponentů

Č. Popis Poznámka
1 Deska Conlit Ductrock (60, 90, 120) tloušťka: 60 mm
2 Přivařovací trn s kloboučkem (izolovaný) délka: 60,5 - 63,5 mm; min. Ø trnu 2,7 mm; min. Ø kloboučku 30 mm
3 Hřebík Ø 4 x 120 mm; rozteč max. 350 mm
4 Nosná lišta - ocelový U profil cca 25 x 45 x 25 x 2,0 mm (nebo systémová)
5a Ocelový U profil 25 x 40 x 25 x 2,0 mm - pro prostup stěnou
5b Ocelový L profil 50 x 50 x 5,0 mm - pro prostup podlahou
5c Ocelový L profil 30 x 30 x 3,0 mm - pro prostup stěnou
6 Závěsná tyč M6 - M14 (podle tab. 3 až 11), max. vzdálenosti závěsů 1 500 mm
7 Rozpěrná trubka + závitová tyč min. Ø 15 x 2,0 mm; M10 (+ matice + podložky)
8 Lepidlo Conlit Fix
9a Samovrtný šroub Ø 4,2 x 18 mm pro ukotvení ocelových L profilů ke vzduchovodu;
rozteč max. 100 mm
9b Samovrtný šroub Ø 4,2 x 80 - 90 mm pro ukotvení ocelových U profilů ke vzduchovodu;
min. 2 šrouby na kus, max. rozteč 350 mm
10 Hliníková fólie  
11 Volná vlna (Loose Wool)  
12 Vzduchovod z pozinkované oceli max. rozměry: 1 250 x 1 000 x 0,7 mm
max. délka prvků vzduchovodu 1 500 mm
13 Revizní dvířka  
14 Závitová tyč s křídlovými maticemi M10
15 Ocelový pozinkovaný plech min. tloušťka 0,7 mm

Nová Karolina bude představovat 240 000 m2 maloobchodních, kancelářských a rezidenčních prostor na ploše 32 ha. Z hlediska dodávek vzduchotechniky tato největší stavba přesvědčivě kombinuje odborného dodavatele potrubí OTK a VZT, přípravu stavby subdodavatele izolací, know-how protipožárních izolačních profesí a unikátní vlastnosti speciální desky Conlit Ductrock ze sortimentu protipožárních izolací ROCKWOOL.

Systém Conlit Ductrock - Montážní návod

 
 
Reklama