Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Časté problémy při provozu TZB: provozní řády a indikace poruch zařízení

Méně zkušení provozní manažeři oboru TZB mívají někdy potíže při identifikaci příčin technických problémů, které někdy běžná praxe přináší. V článku je uvedena tabulka příčin a následků závad a poruch týkající se chladicích zařízení a zdrojů tepla.

Provozní řády

V provozní praxi se často vyskytují pochybnosti o eventuální povinnosti zpracovat provozní řády k jednotlivým provozním souborům technických zařízení budov.V České republice (a lze předpokládat, že na Slovensku to bude obdobné) platí taková právní úprava, že provozní řády jsou vytvářeny pro případy, ve kterých jsou taxativně předepsány (např. pro nízkotlaké kotelny ve smyslu vyhlášky č. 91/1993 Sb.), pro případy, kdy jejich sestavení a dodržování vede ke zjednodušení agendy povinných úkonů (např. při prodloužení mezirevizních lhůt elektrických zařízení) a dále pro případy, kdy jejich sestavení je požadováno stavebním povolením, stavebním úřadem či jiným orgánem státního odborného či zdravotního dozoru, který je oprávněn takovýto požadavek stanovit.

O zpracování a vydání provozního řádu rozhodne rovněž provozovatel zařízení, uzná-li jej za potřebný, či z důvodů zvláštního zřetele (na příklad ve smyslu § 100 zákona č. 258/2000 Sb.).

Lze však konstatovat, že v praxi platí obecně následující zásady:

Charakteristika provozních řádů

  • Provozní řády jsou pracovně bezpečnostním dokumentem
  • Povinnou přílohou provozních řádů jsou technická dokumentace vztažných technických zařízení budov a návody výrobců k obsluze zařízení

Doporučený obsah provozních řádů a další bezpečnostní spojení

  • Důležitá telefonní čísla
  • Technické charakteristiky zařízení
  • Povinnosti provozovatele
  • Povinnosti pracovníků obsluhy a údržby
  • Provozní kniha (deník)
  • Základní bezpečnostní zásady
  • Zásady první pomoci
  • Předepsané vybavení provozu soustavy příslušného TZB
  • Odkaz na návody k obsluze soustavy příslušného TZB
  • Řešení havárií a případů požáru
  • Podpisy a datum vydání

Činnosti při využívání provozních řádů

Závaznost provozních řádů

Provozní řády podepsané vydavatelem provozního řádu a pověřeným zástupcem vlastníka příslušného objektu jsou závazné pro všechny zaměstnance, začleněné do skupin obsluhovatelů zařízení.

Distribuce provozních řádů

Každý ze zaměstnanců, začleněný do skupiny obsluhovatelů příslušného provozního souboru TZB, obdrží v tiskové podobě bezprostředně po svém zařazení do obslužné skupiny všechny provozní řády k zařízením, k jejichž provozování je určen.

Seznámení obsluhovatelů zařízení s obsahem provozních řádů

Každý ze zaměstnanců, začleněný do skupiny obsluhovatelů příslušného provozního souboru TZB, který obdržel provozní řády v tiskové podobě, je povinen je v určené lhůtě prostudovat a písemně potvrdit, že byl s jejich zněním seznámen. Při studiu provozních řádů je mu nadřízeným manažerem fyzicky předvedeno příslušné zařízení v provozu a vysvětlen jeho princip a rozmístění. Při tomto seznamování se zařízením každý ze zaměstnanců prostuduje návody k obsluze a údržbě.

Přezkoušení ze znalostí provozních řádů

Znalost provozních řádů ověřuje příslušný manažer formou řízené diskuse se zaměstnanci alespoň jednou ročně.

Aktualizace provozních řádů

Platnost a aktuálnost provozních řádů ověřuje provozní manažer srovnáním textu se skutečným stavem popisovaných zařízení a činností jednou ročně.

Indikace poruch technických zařízení budov

Méně zkušení provozní manažeři oboru TZB mívají někdy potíže při identifikaci příčin technických problémů, které někdy běžná praxe přináší. Již na konferenci FM v Bratislavě v roce 2008 byla citována tabulka příčin a následků závad a poruch, týkající se zařízení vzduchotechniky. Tento příspěvek přináší obdobné informace, týkající se chladicích zařízení a zdrojů tepla. Tabulku lze používat obousměrně – tedy s její pomocí hledat zdroj problému, nebo ji použít jako podklad k plánu údržby, směřující k vyloučení výskytu poruch a závad zařízení.

Tabulka příčin a následků závad a poruch, část 1
Tabulka příčin a následků závad a poruch, část 2
Tabulka příčin a následků závad a poruch, část 3
English Synopsis
Common problems in the operation of mechanical services of building: operating rules and equipment fault indication

Less experienced operating managers in the branch of mechanical services of building can easily get difficulty in identifying the causes of technical problems, which sometimes a common practice brings. The article gives a table of causes and effects of defects and disorders related to cooling and heat sources.

 
 
Reklama