Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění klimatizací je atraktivní, má však i své nevýhody

Vytápění interiéru pomocí klimatizace je v poslední době poměrně atraktivní. Má však i své nevýhody. Klimatizační zařízení způsobuje nevhodný teplotní profil v místnosti, kdy je u stropu značně vyšší teplota než u podlahy. Tepelný komfort rovněž snižuje i proudění vzduchu z vnitřní jednotky. Máme pro vás tedy několik tipů, na co si dát při vytápění interiéru pomocí klimatizace pozor.

Vyberte si vhodné klimatizační zařízení

Aby klimatizace pracovala co nejúsporněji, je vhodné se poohlédnout po zařízení, které splňuje podmínky energetické třídy alespoň A++ pro chlazení a alespoň A+ pro vytápění. Velmi důležitým kritériem je také výkon a hlučnost. Topný výkon klimatizací s klesající venkovní teplotou klesá, s čímž je potřeba počítat. Příliš hlučná zařízení pak svým provozem spíš obtěžují.

Nepodceňte údržbu

Díky vestavěným filtrům dokáže správně používaná klimatizace též čistit vzduch v místnosti. Pozor však na správnou údržbu. „U klimatizací výrobci doporučují pravidelně čistit filtr. V opačném případě hrozí riziko šíření bakterií a prachu,“ popisuje nutnost průběžné údržby klimatizačního zařízení Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti Enbra. „Ve srovnání s běžnými technologiemi vytápění jsou u klimatizací požadavky na údržbu častější, i když jde většinou jen o rutinní čistění filtru,“ doplnil Ivo Zabloudil.

Pozor na kvalitu vzduchu v interiéru

Při vytápění klimatizacemi, které nemají instalován přívod čerstvého venkovního vzduchu do interiéru, je nutné též správně větrat. V tomto případě je tedy dobré, podobně jako u dalších způsobů vytápění, několikrát denně místnosti krátce, ale intenzivně vyvětrat. Výhodou vytápění pomocí klimatizace je pak rychlý ohřev vzduchu. Teplý vzduch z vnitřní jednotky je k dispozici ihned po zapnutí, a tedy i okamžitě po vyvětrání. Mnohá zařízení jsou navíc vybavena funkcí krátkodobého rychlého ohřevu.


Proudění vzduchu snižuje tepelný komfort

Problémem při vytápění klimatizací může být proudění vzduchu, které způsobuje ventilátor ve vnitřní jednotce. To může značně snižovat uživatelský komfort v interiéru. „Teplý vzduch se navíc hromadí u stropu, zatímco chladný vzduch se drží při zemi. Podíl sálavé složky je při tomto způsobu vytápění rovněž velmi nízký. Z těchto důvodů je nutné topit více než v případě běžných technologií vytápění,“ upřesnil Ivo Zabloudil. Klimatizace má své výhody, ale i nevýhody, které by měl každý zájemce pečlivě zvážit. Zajímavou volbu může představovat její využití jako rychlý doplňkový zdroj tepla,

Výhody a nevýhody topení pomocí klimatizace

+ Relativně nízká cena
+ Rychlé vyhřátí vzduchu v interiéru
+ V zimě topíte, v létě chladíte
− Proudění vzduchu snižuje uživatelský komfort
− Nevhodné teplotní rozvrstvení vzduchu (teplo se drží u stropu)
− Nároky na průběžnou údržbu – nutnost čistění filtrů
− Hlučnost


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...