Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak správně vybrat klimatizaci?

Jaro je oficiálně tu a co nevidět po něm budou následovat horké letní měsíce, jež se v posledních letech staly pravidlem. Letní parna si ovšem můžete zpříjemnit zakoupením kvalitní klimatizace, která bude udržovat v bytě či domě konstantní příjemnou teplotu. Jak si ale klimatizaci správně vybrat? Na trhu je řada výrobků, které se od sebe odlišují výkonem i funkcemi. Některé modely pouze chladí, zatímco jiné dokáží vzduch zvlhčovat, filtrovat, nebo odstraňovat z něj viry a pylové částice. Pojďme se podívat na 6 kritérií, která je důležité zohlednit při výběru.

Bílá vnitřní jednotka Panasonic Etherea Z
Bílá vnitřní jednotka Panasonic Etherea Z

1. K čemu bude klimatizace sloužit?

Při výběru klimatizace si nejdříve položte otázku, co od klimatizace očekáváte. Jak často a kde ji budete používat. „Primárním impulzem bývá samozřejmě v létě ochladit obydlí, což zvládnou samozřejmě základní modely, ale současná řešení, na která při výběru také narazíte umí i topit, protože v principu jde o tepelná čerpadla vzduch-vzduch,“ říká Jakub Šachl ze společnosti Panasonic Heating & Cooling.

2. Pořídit mobilní nebo stacionární klimatizaci?

Nelze tedy obecně odpovědět, která klimatizace je nejlepší. Vždy záleží na potřebách a preferencích uživatele. Začněme tím nejzřetelnějším rozdílem, a to rozdělením na mobilní a stacionární jednotky. Mobilní jednotky jsou flexibilní a můžeme je volně přesouvat z místnosti do místnosti. Teplo z jednotky je však nutné odvádět ohebnou hadicí skrz okno. Můžete se například setkat i s využitím dvířek pro psa nebo prostým pootevřením dveří – zvláště v celoročně nevyužívaných stavbách, jako jsou víkendové chaty, kde jsou tyto jednotky hojně využívány, se fantazii kam vyvést hadici meze nekladou. „Tyto jednotky, ale vzhledem k jejich spotřebě a vyšší hlučnosti, než kterými disponují stacionární systémy, jsou vhodné pro občasné používání tam, kde ekonomicky nedává smysl realizovat stacionární řešení,“ doplňuje Šachl.

3. Jaký typ stacionární klimatizace zvolit?

Pokud uvažujete o pořízení klimatizace do celoročně či pravidelně užívaného obydlí, zaměřte se na stacionární jednotky. Tyto pevně zabudované jednotky najdete opět v několika provedeních. Kompaktní řešení představují okenní klimatizace (parapetové), které jsou zabudovány přímo do okna a hodí se například do bytů ve starší zástavbě, kde není prostor pro umístění jednotek typu split. Split(ové) klimatizace pak nabízejí asi největší variabilitu z hlediska výkonu a funkcí. Jde o systém složený z vnitřní jednotky (výparník) a vnější jednotky (kompresor/výměník). Na jednu vnější jednotku lze připojit několik vnitřních jednotek (např. v každé místnosti jedna), kdy toto řešení nazýváme multi-split. „Podle umístění vnitřní jednotky pak hovoříme o modelu klimatizace nástěnné, kazetové, kanálové či podstropní. Tyto jednotky představují z hlediska pořizovacích nákladů o řešení dražší, které je ovšem vyváženo nejenom rychejší cenovou návratností při úspoře energií, ale hlavně vysokým uživatelským komfortem,“ říká Šachl.

4. Špičkové klimatizace topí i chladí

Panasonic se klimatizacím typu split věnuje již desítky let, a tak si na příkladu klimatizace Etherea přiblížíme, co všechno vlastně nejmodernější klimatizace uživatelům přináší. „V první řadě je nutné zdůraznit, že tyto klimatizace pracují již na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch, takže umí vzduch nejenom chladit prostřednictvím odebírání tepla z místnosti a tepelných zdrojů, ale i ohřívat,“ vysvětluje Šachl. Takové klimatizace se tedy hodí pro celoroční provoz. Ty nejvýkonnější dokonce dokáží efektivně pracovat až do venkovních teplot -35 °C, takže se nemusíte bát ztráty komfortu a tepelné pohody i v zimních měsících. To dokáže tepelné čerpadlo díky tomu, že výparná teplota chladiva, které má klimatizace v potrubí chladivového okruhu, je nižší než teplota venkovního vzduchu. Tak dojde k odebrání tepla/energie z venkovního vzduchu a prostřednictvím chladiva je tato energie přenášena do místnosti vytápěného prostoru. Převod tepla na vyšší teplotní hladinu je možný díky stlačení par chladiva v kompresoru, při kterém dojde k jeho zahřátí. Jednoznačně tak toto řešení spoří energie na vstupu, a tedy i přímo náklady.

5. Chcete doplňkové funkce na čištění vzduchu a úsporu energie?

U nejnovějších klimatizací máme možnost využívat i technologie pro ionizaci a čištění vzduchu. Panasonic například nabízí technologii Nanoe, která čistí vzduch s využitím nanočástic. Ty jsou účinné na mikroorganismy ve vzduchu a na přilnavé mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry a plísně, což uvítají domácnosti s alergiky, a například vir chřipky je inhibován z 99,9 %. „Klimatizace dokáže také odstraňovat pachy. V případě extrémně intenzivních pachů, jako je například tabákový zápach, dochází k jeho snížení o 90 % během 120 minut,“ prozrazuje Šachl.

Z mnoha možností volitelných funkcí, které klimatizace nabízejí, bychom neměli opomenout ani systémy inteligentního řízení na základě snímání aktuální teploty v místnosti nebo slunečního jasu. Typickým příkladem je funkce Panasonic Econavi s čidlem slunečního záření, které sleduje změny intenzity slunečního světla a vyhodnocuje, aktuální požadovaný výkon klimatizace. Například podle toho, zdali je slunečno/zataženo, nebo noc/den. Systém zabraňuje plýtvání energií snížením chladicího výkonu v režimu chlazení při zatažené obloze, nebo snížením topného výkonu při vytápění během slunečných dní. Inteligentní čidla rovněž detekují lidskou aktivitu v místnostech, nebo dokáží monitorovat aktuální změny v množství osob v místnosti, jejich polohu, pohyb i dočasnou nepřítomnost, a na základě těchto dat vyhodnotí reálný požadavek okamžitého výkonu klimatizačních jednotek.

Poté dojde k automatické úpravě chladicího/topného výkonu tak, aby se ušetřila energie. Standardem by mělo být ovládání přes internet, chytré zařízení a v případě rodinných domů schopnost integrace do systémů chytrého domu, což se řeší přes standardizované sběrnice, se kterými umí jednotky Panasonic samozřejmě pracovat.

6. Jaký zvolit výkon a jaká je účinnost klimatizace?

A na závěr to nejdůležitější. V okamžiku, kdy si zvolíte, co všechno musí jednotka umět, kam všude dáte vnitřní jednotky apod., přichází volba výkonu jednotky. Ten musí odpovídat tepelným ztrátám (v případě topení) i objemu odváděného tepla (chlazení). Pokud zjistíte, že tepelná ztráta budovy je 5,5 kW, tak 5kW klimatizace samozřejmě není dostačující. Vždy se proto obraťte na odbornou firmu, která Vám požadovaný výkon vypočítá a pomůže se všemi náležitostmi souvisejícími s určením energetického štítku budovy.

Z hlediska účinnosti jednotek se soustřeďte na parametry EER a COP, respektive SEER a SCOP. Chladicí faktor (EER) vyjadřuje energetickou účinnost a topný faktor (COP) ukazuje energetickou účinnost. Čím jsou čísla vyšší, tím lépe. Obě čísla ukazují, kolik energie je potřeba dodat pro dosažení daného výkonu. „Například COP 3 znamená, že při dodání 1 kW elektrické energie vyprodukuje tepelné čerpadlo 3 kW připadající na teplo,“ říká Šachl.

Parametry SEER a SCOP vyjadřují to samé, ale berou v úvahu různý průběh teplot během sezóny. Při porovnávání těchto ukazatelů věnujte pozornost, při jaké teplotě byly tyto ukazatele naměřeny. Protože výrobci často používají měření při rozdílných podmínkách, a tak hodnoty nemusí být vždy možné přímo porovnat.

Pro více informací navštivte www.aircon.panasonic.eu.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.