Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Klimatizace s fotovoltaikou? Ideální kombinace!

Chlazení je nejvíc potřeba v době, kdy svítí nejvíc slunce. A když nejvíc svítí slunce, je zároveň nejvíc elektřiny z fotovoltaiky. V DZ Dražice tomu přizpůsobili své výrobky, které zvládnou fungovat i na stejnosměrný proud.

Fotovoltaika patří mezi nejlevnější zdroje elektřiny. Majitel investuje do instalace solární elektrárny a za elektřinu ze slunce už potom nic neplatí. Je tedy ideální ji využívat co nejvíc. V DZ Dražice, členovi skupiny NIBE, proto několik svých spotřebičů přizpůsobili solárnímu pohonu, takže jejich provoz se po velkou část roku obejde bez elektřiny ze sítě. A na některé z nich lze čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Klimatizace, tepelné čerpadlo a ohřev vody na stejnosměrný proud

Proč stejnosměrný proud?

Fotovoltaické panely vyrábějí stejnosměrný proud (DC). Při použití běžných domácích spotřebičů je potřeba za fotovoltaiku připojit ještě měnič, který ze stejnosměrného proudu udělá střídavý a teprve pak lze solární elektřinu v domácnosti využívat. Navíc takový systém bývá připojen k elektrizační soustavě, což je provázeno další administrativou.

Pokud se však v domácnosti využívají spotřebiče na stejnosměrný proud, odpadá potřeba měniče a celý systém je oddělen od distribuční soustavy. Zákazník tak má levnější instalaci, o něco vyšší účinnost systému a zároveň nemusí řešit připojení k distribuční soustavě.

Využití stejnosměrného proudu připravila DZ Dražice společně se slovenskou firmou Logitex, která pro tento účel vyvinula DC powerbox, který optimalizuje výkon celého systému.


Fotovoltaika s klimatizací a ohřívačem vody

Klimatizace LX je dostupná ve třech variantách - LX 35, LX 50 a LX70 a skládá se z vnější a vnitřní jednotky s dálkovým ovládáním. Výrobek má dostupné všechny funkce moderní klimatizace, tzn. lze ji ovládat jak klasickým dálkovým ovládáním v místnosti, tak mobilem přes internet odkudkoli. Lze si tak domov vychladit nebo vyhřát před příchodem domů.

Celé zařízení je velmi tiché a umí fungovat automaticky. To znamená, že udržuje teplotu v místnosti a zákazník se nemusí o nic starat. Řada LX také využívá ekologické chladivo R32, které je dnes standardem u moderních klimatizací.

K systému je připojen také ohřívač vody. Když je dostatek slunce a klimatizace buď již odvedla svou práci a prostor je dostatečně vychlazen či vytopen, nebo zákazník zrovna klimatizaci nepoužívá, jde elektřina z fotovoltaiky přímo do ohřívače vody a připravuje teplou vodu na večer. Kromě ohřívače vody je možné k fotovoltaice připojit i akumulační nádrž nebo bojler.

Celý systém je zároveň připojen k síti. To znamená, že je-li dostatek elektřiny z fotovoltaiky, klimatizace nebo ohřev vody běží na fotovoltaiku. Pokud je potřeba elektřiny více nebo je noc, systém si vezme potřebnou elektřinu ze sítě.

Komfort použití zůstává stejný, jako kdyby tyto spotřebiče byly napájené jen ze sítě, ale zákazník má významně nižší účet za elektřinu.

Montáž a dotace

DZ Dražice celý systém dodávají na klíč včetně fotovoltaických panelů, powerboxu, kabeláže, montáže a dopravy. Na pořízení fotovoltaiky s ohřevem vody lze získat i dotaci z programu Nová zelená úsporám až 35 000 Kč.

Fotovoltaiku už mám, chci z přebytků pohánět tepelné čerpadlo, co k tomu potřebuji?

Připojit tepelné čerpadlo na již zprovozněnou fotovoltaiku obvykle není žádný problém, náročnější už může být jeho nastavení, aby se spouštělo až ve chvíli, kdy má fotovoltaika přebytky.

U NIBE tuto funkci zajistí regulátor zvaný EME 20. Jedná se o malou šedou krabičku, která se připojí mezi měnič fotovoltaické elektrárny a tepelné čerpadlo. EME 20 pozná, kdy je přebytek elektřiny z fotovoltaiky a přesměruje tuto elektřinu na chlazení nebo ohřev vody tepelným čerpadlem, místo aby ji posílal do sítě.

Použití EME 20 tak umožňuje k fotovoltaice snadno doplnit tepelné čerpadlo, což znamená, že na pořízení fotovoltaiky lze čerpat dotaci až 150 000 korun z Nové zelené úsporám (oblast podpory C.3.8).

Servis na úrovni

Fotovoltaika a powerbox vyžadují minimální nebo žádnou údržbu a mají dlouhou životnost. Když se však něco porouchá, pozná se zázemí kvalitní firmy. „Klimatizaci a nebo ohřívač vám dnes prodá kdekdo, co však naši zákazníci opravdu dlouhodobě oceňují, je servis. Zajišťují ho námi vyškolení technici a je dostupný po celé ČR,“ zdůraznil na tiskové konferenci Karel Pacourek, generální ředitel DZ Dražice.

 
 
Reklama